Analyse Gent: 'Nog geen regelmaat gevonden'

Dirk Pieters
| 0 reacties
Gent: 'Nog geen regelmaat gevonden'
Foto: © SC

Volg KAA Gent nu via WhatsApp!

* VOORAF

Koninklijke Atletiek Associatie Gent, of kortweg AA Gent werd opgericht in 1864. AA Gent draagt het stamnummer zeven. De thuisbasis van de ploeg is het Ottenstadion. In 1999 kende de club al enkele successen onder trainer Trond Sollied. Wie had toen verwacht dat Gent Szekeres, Carrez, Gajser, Christensen, Kharif, Sterbal Europees voetbal zou halen. Trond Sollied was de man die uiteindelijk zijn woord hield.

* DE VERWACHTINGEN

De vorige twee seizoen behaalde AA Gent een goede plaats in de rangschikking. De ploeg behaalde twee maal op rij, onder trainer Georges Leekens, de vierde plaats in het klassement. De oefenmeester vertrok afgelopen zomer bij de Buffalo’s. Zijn plaats werd ingenomen door Trond Sollied. Het bestuur van AA Gent verwacht van de Noor tenminste een plaats in de subtop. Sollied kreeg van Leekens een ploeg met een solide basis en zag met De Roeck, Rosales, Mutavdic en Grondin nog wat potentiële basisspelers arriveren. De supporters van AA Gent zagen wel doelman Herpoel vertrekken.

* DE COMPETITIESTART

De Buffalo’s kenden onder trainer Trond Sollied een goede start in de competitie. Op de eerste speeldag won de ploeg de moeilijke verplaatsing naar Moeskroen met overduidelijke 1-4 cijfers. Op de tweede speeldag kregen we meteen een interessante affiche te zien en, Gent ontving immers Racing Genk. Opnieuw haalden de Buffalo’s zwaar uit. Het zou een wedstrijd worden die Genk zich nog lang zou herinneren. De Limburgers kregen een lesje in voetbal en moesten met een 5-0 verlies afdruipen.

Het eerste puntenverlies moest Gent incasseren toen het Zulte Waregem op bezoek kreeg. Zulte Waregem zette een goede organisatie neer en dat zorgde voor een 1-1 eindstand. In de volgende wedstrijden ging het iets minder met AA Gent. De ploeg van Trond Sollied leed zijn eerste nederlaag op de vijfde speeldag en ook nadien leek winnen niet meer zo evident. Gelijke spelen tegen Standard, Westerlo en Germinal Beerschot waren een feit. Op speeldag tien stond de topper tegen Anderlecht op het programma. Het was al zes speeldagen geleden dat Gent nog eens had gewonnen en ook nu liep het mis. De landskampioen was te sterk en won uiteindelijk met 2-1.

AA Gent wist zich op de elfde speeldag toch te herpakken. Tegen een zwak Bergen werden wel de drie punten gepakt, maar een week later werden die opnieuw te grabbel gegooid na een nederlaag tegen Sint-Truiden.

Drie speeldagen van het einde van de heenronde nam Gent het thuis op tegen Lokeren. De druk was nog meer toegenomen en winst was een must. De Oost-Vlaamse derby werd gelukkig door Gent gewonnen met 4-2. Ook Charleroi werd een week later met 1-2 ingeblikt en de ploeg van Trond Sollied leek opnieuw te zijn vertrokken, maar op de laatste speeldag liep het weer helemaal mis. Het ging op speeldag 17 met 2-4 onderuit bij neo-promovendus Dender.

Ook Europees werd het geen groot succes voor AA gent. De Buffalo’s haalden het wel vrij gemakkelijk van Cliftonville, maar in de volgende ronde liep het mis. AaB Aalborg was te sterk voor de Belgische eersteklasser en zo liep het Europese avontuur al ten einde.

* TOPPERS EN FLOPPERS

Echte uitblinkers waren er bij AA Gent niet. Het was een stevig geheel met enkele spelers die wel een neus hebben voor doelpunten. Zo maakten Gregoire, Foley en Olufade en Ruiz bijna evenveel doelpunten. Enkel op verplaatsing veel doelpunten maken lukt momenteel nog niet goed.

* HOE MOET HET VERDER

Toch wel wat verschuivingen bij AA Gent tijdens de winterstop. Benieuwd of dat de resultaten zullen beïnvloeden. Zo kan de ploeg na de winterstop niet meer rekenen op Guillaume Gillet; die naar Anderlecht trekt. Ook Alin Stoica zal niet meer te zien zijn in het Ottenstadion. De club en de speler in kwestie kwamen tot een akkoord dat het contract tussen beide partijen verbroken wordt. De 28-jarige middenvelder, ex-speler van onder andere Anderlecht en Club Brugge, kwam in 2006 naar de Buffalo’s en bloeide onder coach Georges Leekens opnieuw helemaal open. Onder de huidige coach, de Noor Trond Sollied, kwam de Roemeen echter weinig aan spelen toe.

Gelukkig is er ook nog goed nieuws. Zo kan de club na acht maanden opnieuw rekenen op Dario Smoje. Ook Khalilou Fadigo is opnieuw te bewonderen in Gent. Fadiga, die zonder club zat kwam transfervrij naar AA Gent. De aanvaller kende al een heel bewogen carrière. Zo speelde hij onder andere voor Club Brugge, Inter Milan, Bolton en Coventry.

* ANALYSE VAN VOETBALKRANT

AA Gent kende heel wat ups and downs dit seizoen. Het haalde goede resultaten, maar wisselde die af met heel wat zwakkere prestaties. Als de ploeg van trainer Trond Sollied wat constanter wordt dan kan het misschien nog enkele plaatsjes stijgen in het klassement. Maar kan de club het vertrek van Gillet en Stoica opvangen? Het voelt de hete adem van Anderlecht en Zulte Waregem (de nummers zeven en acht in het klassement)

* Score Heenronde: 6,5/10

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties