Analyse Standard: 'Ongeslagen de terugronde in'

Dirk Pieters
| 0 reacties
Standard: 'Ongeslagen de terugronde in'
Foto: © SC

Volg Standard nu via WhatsApp!

* VOORAF

Royal Standard de Liège werd opgericht in 1898. De thuisbasis is het Stade Maurice Dufrasne, oftewel Sclessin. De club heeft het stamnummer zestien. Standard is een van de roemrijkste clubs in België, het won al acht keer de landstitel en wist vijf keer de Beker van België te veroveren. De laatste landstitel dateert echter al van 1983. Standard promoveerde in 1921 naar eerste klasse en is daar sindsdien nooit meer uit verdwenen.

* DE VERWACHTINGEN

Afgelopen seizoen begon Standard dramatisch aan het seizoen onder Johan Boskamp, maar het wist zich wel te herpakken. Uiteindelijk draaide de Rouches vorig seizoen goed mee en eindigde op de derde plaats met 64 punten. In de Beker verloor het de finale van Club Brugge. Het was de zesde keer op zeven pogingen dat het een finale verloor. Het kon alleen maar beter gaan voor Standard. Daar waar het team de voorbije jaren eerder op een duiventil leek, werd er nu gekozen voor continuïteit. Er vertrokken met Conceiçao en Geraerts wel twee steunpilaren, maar voor het overige zag het er uitstekend uit. De jeugdspelers Fellaini en Witsel bleven en vooraan kregen De Camargo en Jovanovic versterking van Dieumerci Mbokani, de Congolese parel die werd weggeplukt bij de paars-witte concurrent.

* DE COMPETITIESTART

Standard begon waanzinnig aan de competitie. De eerste vijf wedstrijden was er geen houden aan de Rouches. De Waalse club raasde door de competitie en stuurde iedereen met zware cijfers steeds huiswaarts. Zo kregen Cercle Brugge en Zulte Waregem vier doelpunten om de oren en ook Club Brugge werd met 2-1 wandelen gestuurd.

Het eerste puntenverlies kwam er tegen AA Gent. De ploeg van trainer Trond Sollied zorgde met een stevige organisatie voor een 1-1 einduitslag. Vanaf toen kwamen de ups and downs van Standard opnieuw naar boven. De ene week won het overtuigend en een week later werden er opnieuw punten te grabbel gegooid tegen Sint-Truiden, Bergen en Moeskroen.

Toch kon Standard in de toppers overtuigen. Het pakte een punt tegen landskampioen Anderlecht en het kende geen problemen tegen Germinal Beerschot, Racing Genk en Charleroi. De drie tegenstanders kregen minsten drie doelpunten om oren van Jovanovic en Co. Vooral de thuiswedstrijd tegen Charleroi werd een groot feest voor de thuisaanhang.

Ook in de Beker van België kende Standard weinig problemen. In de eerste ronde werd KVSK United verslagen met 3-0 en ook in de topper tegen Racing Genk kende het nauwelijks problemen. De ploeg van trainer Hugo Broos was niet opgewassen tegen het sterke Standard. Het werd uiteindelijk ‘maar’ 2-0.

In de volgende ronde moet de ploeg van trainer Michel Preud’homme het opnemen tegen de ploeg in vorm, Cercle Brugge. Voor velen moest dit de finale worden, maar één van deze twee club zal de finale al zeker moeten vergeten.

* HOE VERLIEP HET EUROPEES

Europees viel Standard wat tegen. De Rouches speelden wel goede wedstrijden, maar dat volstond niet om zich te plaatsen voor het grotere werk. Eerst werd er nog zonder problemen gewonnen van Kaerjeng 97, maar enkele weken later bleek Zenit St. Petersburg te sterk. In Rusland gingen de Rouches met 3-0 onderuit. Op eigen veld kon Standard de schade beperken en bleef het steken op 1-1.

* TOPPERS EN FLOPPERS

De topper van Standard moet wel Steven Defour zijn. De middenvelder van de Rouches kreeg zopas nog de Gouden Schoen en is de draaischijf van Standard.

Toch moet het gezegd worden dat Standard aan het sterk seizoen bezig is. De club maakte bijna de meeste doelpunten in de competitie en kreeg er bovendien, samen met Club Brugge, de minste tegen. Vooraan begon Milan Jovanovic uitstekend aan het seizoen, maar na een blessure zakte de aanvaller wat weg. Ook Mbokani wisselde ups and downs af in de voorlinie. Ook de fluwelen traptechniek van Toama heeft de Rouches al heel wat punten opgeleverd.

Als er dan toch een flopper moet zijn dan is het Olivier Renard. De doelman kreeg wel enkele kansen, maar Michel Preud’homme koos uiteindelijk dan toch voor het sluitstuk Espinoza.

* HOE MOET HET VERDER

Standard zal zeker mee aan de kop van het klassement blijven draaien. De Rouches verloren in de heenronde geen enkele wedstrijd. Toch liet het hier en daar een ‘domme’ steek en geraakte het niet verder dan een gelijkspel, vaak tegen mindere ploegen. Of er nog vertrekkers zullen zijn op Sclessin valt af te wachten. Toch ziet het er naar uit dat Jovanovic en Defour nog zeker het seizoen zullen uit doen.


* ANALYSE VAN VOETBALKRANT

Standard speelde een sterke heenronde, maar het onnodige puntenverlies krijgt de club er maar niet uit. Vaak in de, op papier gemakkelijke wedstrijden, laten de sterren van de Rouches het afweten. Als de club ook in die wedstrijden het gaspedaal volledig kan indrukken, dan zal Michel Preud’homme niet ver van een prijs zitten.

* Score Heenronde 8,5/10
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties