Profliga wacht met televisiedossier

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Profliga wacht met televisiedossier
Foto: © SC

De verkoop van de televisierechten van de Jupiler League voor de komende drie seizoenen loopt vertraging op. Dat meldt de krant De Morgen. De Profliga heeft de dossiers met voorwaarden immers nog altijd niet opgestuurd naar de televisiezenders.

Nochtans had Profliga-voorzitter Ivan De Witte in de herfst nog vooropgesteld de dossiers tegen half december te versturen. Dat lukte dus niet. Ook de tweede deadline, 8 februari, werd niet gehaald.

Voor die vertraging zijn er twee redenen. Ten eerste is de beloofde competitiehervorming nog niet rond. De eersteklassers bereikten nog steeds geen concensus over de nieuwe competitievorm, maar volgens De Witte zal dat niet te lang meer duren. Wellicht wordt er vanaf 2009 in een competitie met zestien ploegen én Europese play-offs gespeeld.

Ten tweede ligt ook Standard dwars. De Luikse club meent dat het veel meer geld kan binnenhalen als het zijn televisierechten apart verkoopt. Daarom wil Standard ook een grotere koek van het nieuwe voetbalcontract. Daarover wordt momenteel nog onderhandeld.

Tot die twee zaken opgelost zijn, kan er niet onderhandeld worden met de televisiezenders. Zowel de competitiehervorming als Standard bepalen immers in grote mate mee de waarde van het televisiecontract.

Ondertussen is het uitkijken naar welke televisiezenders precies geïnteresseerd zijn. In het geval van de rechten op de samenvattingen en de studioprogramma's tonen huidig rechtenhouder VRT, VMMa (VTM en KanaalTwee) en SBS (VT4 en VijfTV) interesse. De VRT maakt er een erezaak van om het Belgisch voetbal te behouden. SBS lijkt de grootste uitdager te worden, de mediagroep profileerde zich de afgelopen jaren al op voetbalgebied met onder andere WK-, EK- en UEFA-bekerwedstrijden. VMMa maakt de minste kans, want de Vlaamse Mediamaatschappij heeft al de dure Champions League - rechten in huis.

Het grote geld moet straks echter van de live-rechten komen. Die bieden een televisiezender de mogelijkheid om wedstrijden uit de hoogste afdeling rechtstreeks uit te zenden. Huidig rechtenhouder Belgacom is de grote favoriet om zichzelf op te volgen. De telecomreus bood drie jaar geleden al 36 miljoen euro. De grote concurrent wordt Telenet, dat liet weten eventueel de rechten te willen delen. Het is echter maar de vraag hoe concreet die interesse is. Ook kabelgroep Interkabel toonde trouwens al belangstelling, maar is wellicht de minst kapitaalkrachtige van de drie.

Tegen mei zou het televisiedossier helemaal afgerond moeten zijn.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties