Het kampioenschap dat niemand wil

Dave Sentobin
| 1 reacties
Het kampioenschap dat niemand wil
Foto: © SC

Na de halve finales van de Copa del Rey staat dit weekend alweer de 29ste speeldag op het programma in de Spaanse liga. Vanavond al vechten Sevilla en Atlético om een Champions League-ticket. Eerder op de avond komen Mallorca en Deportivo al in actie.

Na de nederlaag van Real in A Coruña en het gelijkspel van Barça in Almería titelden de Spaanse media op maandag “De [Spaanse] titel die niemand wil” doelend op de vele verliespunten van beide ploegen. Bovendien vroegen enkele journalisten zich zelfs af wat Schuster meer gebracht heeft dan Capello vorig seizoen, aangezien de Duitse oefenmeester in het beste geval nog de titel kan halen en dat met een op papier beter spelerspotentieel. Na de uitschakeling in de beker lijkt de uittocht bij de blaugrana aan het einde van het seizoen onafwendbaar. Met nog tien speeldagen te gaan in de Primera División kan derde in de stand Villarreal misschien nog voor de verrassing zorgen.
 
Dé wedstrijd van de 29ste speeldag is ongetwijfeld vanavond in het Sánchez Pizjuán-stadion waar Sevilla rivaal Atlético ontvangt. De thuisploeg staat ondertussen al op twee punten van de rojiblancos die momenteel nog op de begeerde Champions League-plaatsen staan. De mannen van Manolo Jiménez stonden sinds eind september 2007 niet meer bij de eerste vier in de rangschikking. Vorig seizoen kon de ploeg van Juande Ramos zijn supporters beter verwennen door het hele seizoen bij de top vier te staan. Jiménez voegde alvast onze landgenoot De Mul toe tot de oorspronkelijke selectie van 20 spelers. Met Sevilla en Atleti staan ook twee sterke aanvallen tegenover elkaar: het duo KanoutéLuis Fabiano was dit seizoen in totaal al goed voor 50 doelpunten, het koppel Forlán – Agüero doet het iets minder met 38 doelpunten in de verschillende competities.
 
De Madrileense bezoekers stonden aan het einde van de heenronde nog elf punten voor op de tegenstander van vanavond, maar die achterstand is ondertussen geslonken tot slechts twee punten. Voor de mannen van Aguirre is de wedstrijd de eerste finale om de Champions League-stek veilig te stellen. Volgende week moeten de colchoneros immers ook Villarreal partij geven. Als de wedstrijd op een gelijkspel eindigt zou Espanyol – zesde in de stand met 45 punten – wel eens de spreekwoordelijke derde hond kunnen worden.
 
Op de vooravond spelen Mallorca en Deportivo ook nog tegen elkaar. Beide ploegen staan met 34 punten net boven de degradatiezone en de wedstrijd van vanavond is dan ook belangrijk. Ook al staat Recreativo – achttiende in de stand – slechts op twee punten, de achtste in de stand – Getafe – heeft enkel vijf punten meer. Coach Manzano kan niet rekenen op de geschorste spelers Ibagaza, Basinas en Ballesteros. International Güiza is twijfelachtig, maar andere aanvaller Webó komt terug uit een langdurige blessure. Manzano had al negen onderlinge duels met de bezoekende coach Lotina en nog nooit kon hij winnen van de Bask: drie gelijke spelen en zes nederlagen. Deportivo wist zijn supporters vorige week te verwennen door in eigen huis van leider Real te winnen. Die overwinning heeft uiteraard enkel zin als er vanavond ook gewonnen wordt. Bij Depor zorgen Lafita en oude bekende Wilhelmsson voor het gevaar vanaf de flanken. 
 
Zondagavond speelt leider Real Madrid tegen bekerfinalist Valencia. Koeman slaagde er afgelopen donderdag toch even in de supporters in vervoering te brengen. In de competitie is het echter niet zo rooskleurig: el equipo ché staat slechts vier punten boven de degradatiezone. Bij punten verlies zou eerste achtervolger Barcelona – dat Valladolid op bezoek krijgt – dichter kunnen sluipen. Niemand gelooft echter nog dat de Spaanse competitie spannend zal worden nadat de formatie van Rijkaard het liet afweten tegen Atlético. Toen was de afstand tussen Barça en Real slechts twee punten. De enige ploeg die misschien nog wel voor spanning kan zorgen is Villarreal dat negen punten achterstand telt op de Madrilenen. De mannen van Pellegrini spelen de streekderby tegen rode lantaarn Levante.
 
De overige zondagwedstrijden zijn Racing – brutaal uit de bekerfinale gehouden door Getafe – tegen Recreativo, Murcia tegen Espanyol dat bij winst misschien naar de vierde plaats kan springen, Zaragoza tegen Almería, Osasuna tegen Betis en Athletic tegen Getafe.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties