Vålerenga te sterk voor Lillestrøm

viki meeuwis

Gisteren werden er vijf wedstrijden afgewerkt van de derde speeldag in de Tippeligaen.

Lillestrøm, onder leiding van voormalig VIF-trainer Tom Nordlie, ontving Vålerenga op Åråsen. Andresen had ervoor gekozen om Kristoffer Hestæd te laten starten en Lars Iver Strand op de bank te houden. De partij begon slecht voor Vålerenga want al in de eerste minuten moest Hestæd het veld verlaten met een blessure en moest Strand dus vroeger dan verwacht opdraven. Het jonge talent Mohammed ‘Moa" Abdellaoue stond wel in de basis. De eerste goede actie kwam van hem. Hij kon zich vrijspelen en vanop zeventien meter een schot op doel lanceren. De bal kwam in de armen van keeper Fredrikson terecht. Iets later kon Lars Iver Strand proberen vanop korte afstand maar Fredrikson kon de bal in corner werken. Tegen het einde van de eerste helft had Lillestrøm een goede kans toen de bal richting doel werd geschoten, keeper Troy Perkins bevond zich niet eens in de buurt van het doel, Dan Thomassen probeerde vergeefs de bal voor doel weg te halen. Het schot op doel van LSK ging uiteindelijk ver over het open doel.

Na de rust kreeg Vålerenga meteen een goede kans. Na een inworp vanop rechts kwam de bal bij Bengt Sæternes terecht die op doel schoot maar Otto Fredrikson kon redding brengen. In de 54e minuut viel het eerste doelpunt. Martin Andresen met de corner waarna de bal bij “Moa” terecht kwam die de bal prompt in doel kopte. Vålerenga begon op dreef te komen want even later kon Daniel Fredheim Holm twee verdedigers in de wind zetten en de uithalen. De bal werd nog net van de lijn gehaald. Twee minuten later was het toch prijs. Fredheim Holm met een vrije trap waarna de bal door Fredrikson van de lijn werd gehaald maar in de rebound kon “Moa” de bal alsnog binnenwerken. Na een fout op Morten Berre kreeg VIF een penalty toegewezen die door Martin Andresen foutloos werd binnengewerkt. Zo won Vålerenga tamelijk makkelijk van een uiterst tam Lillestrøm.

Het zag er lange tijd naar uit dat Bodø/Glimt de zege zou binnenhalen maar uiteindelijk moest het met een puntje tevreden zijn nadat Stabæk voor een late gelijkmaker kon zorgen. Glimt was de betere ploeg, Stabæk liet een makke indruk na en zag ook nog Høiland uitvallen met een tweede gele kaart. Het leek met momenten dat Stabæk niet eens aanwezig was op het veld. Het veld werd gedomineerd door Rune Berg en Tiago Martins van Glimt. De thuisploeg slaagde er iets na het half uur in om zich vrij te maken op links. Trond Olsen kon de bal verder spelen tot bij Martins die de bal vanop tien meter in doel kopte. Naar het einde van de eerste helft toe kwam er een zeldzame opflakkering bij Stabæk. Alanzinho met een kruisbal die richting doel ging. Keeper Pavel Londak kon er nog net bij om de bal uit doel te houden. Even later was het Høiland die een stevige raid inzette en richting doel koerste maar Glimt kon de bal in corner werken.

Na de rust was Glimt wederom de betere ploeg. Met nog twintig minuten te gaan kon Runar Berg Mounir Hamoud bedienen. Hamoud kwam alleen voor doel maar schoot de bal over het doel heen. Voor Stabæk werd de situatie er niet beter op toen Jon Inge Høiland zijn tweede gele kaart van de avond pakte na een fout op Trond Olsen. Stabæk moest zo nog twintig minuten met tien man verder. Iets voor het einde van de wedstrijd zette Johan Andersson een mooie combinatie op met Veigar Pall Gunnarsson en schoot de bal voorbij keeper Londak. Zo eindigde de match waarin Glimt de betere ploeg was toch nog op een puntendeling met Stabæk.

Lyn nam het thuis in het Ullevaal Stadion op tegen Ham-Kam. Lyn won die partij met 2-1. Ham-Kam speelde een degelijke eerste helft waarbij niet alleen Markus Ringberg voor doel wist te komen maar ook verschillende andere spelers van Ham-Kam. Al na twee minuten deed zich de eerste grote kans voor toen Roman Kienast een goede pass naar John Anders Rise stuurde. Diens kopbal werd door de verdediging van Lyn onschadelijk gemaakt. De bezoekers bleven aandringen en het was Ringberg die bij veel kansen betrokken was. Zijn beste poging werd nipt gered door Ståle Stensaas. Zowel Adem Guven als Arnar Førsund kregen nog uitstekende kansen maar kregen de bal niet in doel. In de slotminuten van de eerste helft viel dan toch een doelpunt. Tommy Øren met een afstandschot dat via de rug van Ringberg in doel belandde.

Na de rust werd Knudsen vervangen door Odion Ighalo bij Lyn. Het was een goede beslissing want het duurde niet al te lang vooraleer hiij in actie kwam. In de 56e minuut vond Obiefule spits Ighalo die zich voorbij de verdediging van Ham-Kam dribbelde en de bal in doel werkte. Vanaf dan nam Lyn het heft in handen en liet een veel betere indruk na dan in de eerste helft. Ham-Kam kreeg ook nog kansen en had de leiding kunnen nemen toen Abiodun de bal vanop zestien meter schoot maar keeper Gustafsson kon de bal afweren. Beide ploegen bleven zoeken naar een tweede doelpunt. Tegen het einde van de wedstrijd werd Ighalo neergehaald door Førsund waardoor Lyn een strafschop toebedeeld kreeg. Die werd door Hoff in een doelpunt omgezet waardoor Lyn alsnog de drie punten op zak kon steken.

Viking won met 2-1 van Aalesund in het Viking Stadion in Stavanger. De thuisploeg kreeg de meeste kansen maar het was een fout van Kibebe die de wedstrijd in het voordeel van Viking besliste. Aalesund kon weinig klaarkrijgen in de eerste helft maar net voor de rust kregen ze een vrije trap vanop een goede positie. Die werd door Erlend Holm genomen en in doel gewerkt. Tegen de gang van het spel in was het Aalesund die met een 0-1 voorsprong de rust in ging.

Na de pauze was het Viking dat het beste begon. Met tien minuten gespeeld kreeg de thuisploeg een strafschop wegens trekfout van Skiri op Gaarde. De Deen Nicolai Stokholm maakte geen fout en schoot de bal recht in doel. Het tweede doelpunt voor de thuisploeg kwam er na een verdedigingsfout van Benjamin Kibebe. Die probeerde de bal na een afstandsschot weg te werken maar in plaats daarvan deed hij de bal in eigen doel belanden.

De wedstrijd tussen Molde en Tromsø eindigde in een 0-0 gelijkspel. Molde kent bij de terugkeer naar de hoogste klasse niet al te veel geluk. In de openingswedstrijd tegen Tromsø bleven ze ook op een doelpuntenloos gelijkspel steken. De match tegen Fredrikstad werd met 2-1 verloren en ook gisteren geraakten ze niet verder dan een puntendeling. Het was tekenend voor de wedstrijd en beide ploegen dat de eerste helft een redelijk saaie bedoening was. Molde kwam na de rust wel beter voor de dag met kansen voor Magne Hoseth. Tromsø moest bij vlagen serieus verdedigingswerk leveren. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd kwam Daniel Berg Hestad tot twee keer toe alleen voor doel maar Sead Ramovic kon de bal uit doel houden. Molde speelde niet slecht maar slechte combinaties en de zwakke afwerking zorgden er voor dat er geen drie punten in zaten. Molde zal wel dringend punten moeten gaan pakken als het niet in de degradatiezone wil terecht komen.

Vanavond wordt de laatste wedstrijd gespeeld, dat duel gaat tussen Strømsgodset en SK Brann.