Op weg naar de clash Anderlecht-Club: deel 4

Nico Wieme
| 3 reacties
Op weg naar de clash Anderlecht-Club: deel 4
Foto: © SC

De Jupiler League loopt op haar laatste benen. De prijzen zijn zo goed als allemaal verdeeld. Enkel de strijd om de tweede plaats moet nog beslecht worden. Daarvoor zijn alle ogen gericht op de onderlinge partij van Anderlecht en Club Brugge zaterdag.

In een reeks van vier artikels gaan wij na hoe Anderlecht en Club Brugge evolueerden tijdens het seizoen 2007-2008. In dit laatste deel leest u hoe Anderlecht en Club de eindsprint naar de onderlinge confrontatie inzetten.
 
Club in neerwaartse spiraal
Na de verloren topper tegen Standard kon Club de schijn nog wel even ophouden door met meer geluk dan kunde Lokeren te verslaan. Het werd uiteindelijk 0-1 na een penaltydoelpunt van François Sterchele. Invallersdoelman Glenn Verbauwhede redde in de slotseconden de meubelen door een strafschop van Mario Carevic te stoppen. Nadien stortte het Brugse kaartenhuis helemaal in. In maart behaalde FCB een schamele 3 op 15 en werd daarmee helemaal uit het titeldebat geslagen. Thuis werd met 0-2 verloren van een opportunistisch Charleroi. Daarna ging blauw-zwart met 2-0 de boot in bij Moeskroen. In Jan Breydel werd een onmachtig FC Brussels wel met 1-0 verslagen, maar daarna ging het weer mis op FCV Dender (2-0). De kelk moest helemaal geledigd worden met een ontluisterende 2-6-thuisnederlaag tegen Racing Genk. De ironie van het lot wou dat Club net in die match zijn beste prestatie in weken afleverde, alleen knoeide de verdediging dat niet mooi om zien was. Club totaliseerde na 28 speeldagen 54 punten, dat waren er al tien minder dan koploper Standard.
 
Anderlecht erop en erover
Anderlecht zette in maart de remonte helemaal in. Onder het motto ‘erop en erover’ ging paars-wit vlot voorbij de West-Vlamingen. De Brusselaars behaalden maar liefst 15 op 18. Niet alleen de resultaten waren beter, ook het voetbal was onder leiding van een openbloeiende Mbark Boussoufa van een beter niveau dan voordien. Eerst werd nog wel verloren bij Zulte Waregem (1-0), maar nadien gingen Racing Genk (1-0), Charleroi (0-2), SV Roeselare (5-0), AA Gent (2-3) en Cercle Brugge (3-1) voor de bijl. Het resultaat was dat RSCA na 28 speeldagen een punt boven Club Brugge stond.
 
Speerpunt in de spits
Uiteindelijk kwamen beide concurrenten weer op gelijke hoogte. Bij Club hervonden ze hun overwinningsdrang en het moet gezegd, ook het spelpeil ging lichtjes de hoogte in. De laatste vier matchen behaalde blauw-zwart een 10 op 12. Waar bij Anderlecht Boussoufa voor de heropstanding zorgde, hadden ze bij Club met Ibrahim Salou een nieuwe targetman gevonden. De Ghanese Belg kreeg tegen zijn ex-club Zulte Waregem plots een nieuwe kans en bedankte met een puike prestatie én een doelpunt. Sindsdien stond hij wekelijks in de ploeg en zorgde voor een betere aansluiting van het middenveld. Club won thuis nog van Cercle Brugge en SV Roeselare, telkens met 1-0 en op AA Gent behaalde het een gelijkspel (0-0).
 
Gelijke tred
De dag dat de Bruggelingen bij Gent gelijkspeelden, verloor Anderlecht met 2-0 bij kampioen Standard. Zo kwamen beide teams weer op gelijke hoogte, met evenveel gewonnen, verloren en gelijkgespeelde wedstrijden. Voordien hadden de Brusselaars nog een 6 op 6 laten optekenen tegen VC Westerlo en Germinal Beerschot. Vorig weekend ging paars-wit in de laatste negen minuten over STVV. De 4-1-einduitslag geeft weliswaar een vertekend beeld van de wedstrijd, want Anderlecht kreeg de eerste 45 minuten geen voet aan de grond. De tweede helft draaide het beter, maar het was toch wachten tot negen minuten voor affluiten vooraleer de weg naar doel gevonden werd. In amper zes minuten scoorde de uittredende landskampioen maar liefst vier keer.
 
Psychologisch voordeel
Beide teams beginnen dus op gelijke hoogte aan hun onderlinge duel. Het is moeilijk te zeggen wie het psychologische voordeel heeft. Misschien Anderlecht, omdat het uiteindelijk toch een achterstand van elf punten goedmaakte op Club. Anderzijds kregen zij wel een tik door op Standard te verliezen en de titelviering van de Rouches te moeten ‘meemaken’. Tegen STVV bleek dat paars-wit niet meer zo fris zit. Misschien toch Club omdat het vanuit een verloren gewaande positie toch nog de mentale kracht hervonden heeft om terug te slaan en aan te klampen. Met Salou heeft de ploeg nu ook een rustpunt in de spits gevonden. Wie wil weten hoe het afloopt, kan vanavond vanaf iets voor 20u00 bij Voetbalkrant terecht voor een live verslag!
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties