Mirakelploeg tot eigen verbazing naar finale

Mirakelploeg tot eigen verbazing naar finale
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Woensdag wordt in Manchester de finale van de UEFA Cup gespeeld tussen Zenit Sint-Petersburg en Glasgow Rangers. Wij blikken even terug op de weg die beide finalisten zich baanden naar deze eindstrijd.

Manchester kleurt woensdag volledig blauw-wit. Zowel Zenit Sint-Petersburg als Glasgow Rangers spelen in deze kleuren. De stad in het noorden van Engeland, niet ver van de Schotse grens, vormt dan het strijdtoneel voor de UEFA Cupfinale. Een finale met toch wel twee verrassende tegenstanders. Hoe hebben beide teams hun plaats in het eindspel bereikt?

Via Champions League
Glasgow Rangers heeft er een heel ander parcours opzitten dan zijn tegenstander. Voor de Schotten begon het Europese seizoen eind juli in de tweede voorronde van de Champions League. Het Montenegrijnse FK Zeta werd simpel met 2-0 en 0-1 opzijgezet. In de derde en laatste voorronde ging Rode Ster Belgrado voor de bijl (1-0-winst en 0-0).
 
De Rangers belandden in groep E van het Kampioenbal, samen met FC Barcelona, Olympique Lyon en VfB Stuttgart. De Schotse vicekampioen verzamelde zeven punten. Thuis wonnen ze met 2-1 van Stuttgart, maar werd telkens met 0-2 verloren van Barça en Lyon. In Frankrijk werd de Franse kampioen met opvallende 0-3-cijfers verslagen. In Barcelona gingen de Rangers met 2-0 ten onder, maar veel erger, ook bij het uitgeschakelde Stuttgart konden geen punten geraapt worden (3-2), een nederlaag die hen de kwalificatie voor de volgende ronde van de Champions League kostte.
 
Mirakel van Bremen
Uiteindelijk moesten de Rangers zich tevreden stellen met een plaats in de zestiende finales van de UEFA Cup. Daarin namen zij met moeite afstand van Panathinaikos Athene (0-0 thuis, 1-1 uit). In de volgende ronde was het nog schrijnender om zien. Zonder al te veel uitgespeelde, maar met de hulp van een blunderende doelman Tim Wiese (foto rechts), wonnen de Schotten thuis met 2-0 van Werder Bremen. Een week later hadden ze er in Duitsland een dozijn moeten binnenkrijgen, maar de Duitsers geraakten wonder bij wonder niet verder dan 1-0.
 
FC Beton
In de kwartfinales werd Sporting Lissabon uitgeschakeld (0-0 thuis, 0-2 uit). Na de halve finales had het Europese avontuur van Glasgow Rangers moeten eindigen. Thuis weigerden de Schotten van hun egelstelling te verlaten en hielden Fiorentina zo op 0-0. Ook in de terugmatch plooiden zij massaal terug, maar met meer geluk dan kunde wist de ploeg van Thomas Buffel toch nog penalty’s af te dwingen. Daarin moesten de Italianen het onderspit delven.
 
Op basis van hetgeen beide ploegen tot nu toe presteerden, lijkt het ons dat Zenit Sint-Petersburg lichtjes favoriet is om de finale te winnen. De Russen kregen dit seizoen al heel wat lovende kritiek voor hun aantrekkelijke spel. Enkel in de groepsfase van de UEFA Cup was het iets minder, maar wie zich kan ontdoen van Villareal, Marseille, Leverkusen en Bayern moet iets in huis hebben. De Schotten kunnen minder adelbrieven voorleggen: Panathinaikos en Fiorentina werden na twee gelijke spelen uitgeschakeld en hoe ze voorbij Werder Bremen geraakt zijn, weten ze in Schotland nog steeds niet.
 
Laat ons hopen dat de Rangers het spel willen meespelen en dat de kijkers een leuke finale te zien krijgen tussen twee teams die er volop willen voor gaan. Al valt het te betwijfelen of de Schotse coach, Walter Smith, al onmiddellijk in zijn kaarten wil laten kijken. Dick Advocaat is in ieder geval gemotiveerd: tegen zijn ex-ploeg wil de Nederlandse coach van Zenit maar al te graag de UEFA Cup binnenhalen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties