Analyse Bergen: 'Cartier zorgt voor de redding'

Dirk Pieters
| 0 reacties
Bergen: 'Cartier zorgt voor de redding'
Foto: © SC

Het seizoen 2007-2008 zit erop. Ondanks het bruuske einde met de dood van François Sterchele mogen we niet vergeten dit seizoen het jaar was waarin Standard alles en iedereen wegspeelde en waarbij Anderlecht en Club Brugge zich tevreden moeten stellen met de respectievelijk tweede en derde positie. Onderaan is het pleit beslecht voor Brussels en Sint-Truiden. Van waar de suprematie van de Rouches en de zwakte bij Brussels en STVV? Voetbalkrant.com analyseert alles tot in de puntjes en neemt alle achttien ploegen onder de loep.

* SCHETS VAN HET SEIZOEN

Bergen was na de winterstop de rode lantaarn met slechts tien punten uit zeventien wedstrijden. Het moest dus dringend punten pakken om uit de degradatiezone weg te geraken. En dat lukte zelfs vrij goed. De ploeg verloor slechts vier wedstrijden. Bergen moest enkel tegen Club Brugge, Anderlecht, Standard en KV Mechelen het onderspit delven. Het boekte zelfs klinkende overwinningen op AA Gent en Racing Genk. De acht resterende wedstrijden werd er gelijk gespeeld.

De eerste twee wedstrijden na de winterstop tegen Club Brugge en KV Mechelen werden verloren en dat zorgde voor een verandering binnen de club. Coach Riga werd aan de deur gezet. Albert Cartier, die kort daarvoor bij Brussels de deur was gewezen, nam de taak van hoofdcoach over. Die trainerswissel wierp meteen vruchten af want Bergen won de twee volgende partijen tegen Moeskroen en Lokeren. Het leek vertrokken voor operatie redding.

Ook in de Henegouwse derby tegen Charleroi hield Bergen stand en speelde het 0-0. Een week later werd er een punt gepakt tegen degradatiekandidaat Brussels, de ex-club van Cartier.

Tegen Racing Genk en in het Regenboogstadion tegen Zulte Waregem werd er wel opnieuw gewonnen en de redding kwam steeds dichterbij. Ook tegen AA Gent haalde de Draken zwaar uit. Het werd maar liefst 4-0.

Het moge duidelijk zijn: de trainerswissel vlak na de winterstop leverde zijn vruchten af. Het ontslag van José Riga bleek achteraf dan ook één van de weinige succesvolle trainersontslagen dit seizoen.

* WINTERTRANSFERS

Bergen behaalde in zijn eerste 17 wedstrijden amper 10 punten, maar in paniek schoot het bestuur van de draken nooit. De club liet zich niet verleiden tot paniekaankopen en bleef het vertouwen houden in de spelersgroep. Enkel Pistone, Okkonen, Herpoel en Sartot kwamen bij Bergen terecht tijdens de winterstop.

Ook bij de vertrekkers geen opvallende namen. Enkel aanvaller Landu-Tubi zocht andere oorden op.

* ONTGOOCHELING / REVELATIE 
Wilfriet Dalmat (foto)is ongetwijfeld de absolute sterkhouder op het Bergense middenveld. Net als vorige seizoen toonde de ex-speler van onder andere Grenoble en Nantes dat hij goed kan voetballen. Met zijn vijf treffers doet hij het net iets minder goed dan vorig seizoen. Toen stond zijn teller op zes treffers. Dalmat staat vooral bekend om zijn afstandsschot en zijn vlijmscherpe infiltraties.

Datti – Roussel – Lukunku. De drie spitsen van Bergen waren goed voor zo’n 1700 minuten voetbal, maar wisten samen slechts één keer te scoren. De drie spitsen, toch al met heel wat ervaring, konden nooit hun stempel drukken bij de Draken.

* EVALUATIE

Het verschil tussen de heen- en de terugronde was gigantisch. Bergen pakte sinds de jaarwissel 23 punten, terwijl dat er in de heenronde amper tien waren. Sinds de komst van Albert Cartier en ook Dahmane liep het heel wat beter voor de Draken. De resultaten waren goed, het geleverde spel was goed en zo wist het zich toch nog te redden. Als Bergen ook in de heenronde zo’n parcours had afgelegd dan was een plaats in de bovenste middenmoot best mogelijk.

* VOLGEND SEIZOEN

Hoe het verder moet met Bergen volgend seizoen, valt nog af te wachten. De club zal het in ieder geval zonder Albert Cartier moeten doen. De trainer van Bergen wil immers andere oorden opzoeken.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties