Van tweede provinciale naar eerste klasse in 15 jaar?

Steurbaut Kersten
| 7 reacties
Van tweede provinciale naar eerste klasse in 15 jaar?
Foto: © SC

Tubeke streed lang mee voor de eerste plaats, maar in een onderling duel met Kortrijk veroordeelden de West-Vlamingen de ploeg van Philippe Saint-Jean tot de eindronde. Kunnen het daarin de tweede plaats uit de competitie te bevestigen?

Zwakke punten
 
Tubeke heeft een heel jonge ploeg. Achttien spelers van de Waalse club zijn 25 jaar of jonger. Het gebrek aan ervaring is een serieus manco in een competitie als de eindronde. In tegenstelling tot de concurrentie beschikt Tubeke amper over spelers met ervaring in eerste klasse.
 
Een tweede minpunt voor de Waalse ploeg is het publiek. Terwijl Antwerp kan terugvallen op een enthousiast en talrijk supporterslegioen dat hunkert naar eerste klasse, blinken de toeschouwers in het Stade Leburton vooral uit in hun afwezigheid. Spelen voor een paar honderd man of 10.000 fans, het kan een doorslaggevende factor worden in de eindronde.
 
Van de vier ploegen in de play-offs is Tubeke het team dat het minst de weg naar de netten wist te vinden. In 36 wedstrijden scoorde de club slechts 49 doelpunten. Jeremie Njock werd topschutter met amper acht doelpunten.
 
Sterke punten
 
Met een sterk collectief legde Philippe Saint-Jean in Tubeke de basis voor een sterk seizoen, waarin de ploeg tot op enkele speeldagen van het einde meedeed voor het rechtstreekse ticket naar de hoogste afdeling. Een ploeg die sterk aan elkaar hangt heeft in een ‘alles of niets’-competitie zoals de eindronde altijd een voordeel.
 
Saint-Jean is bovendien een meester in het beter maken van een speler. Hij kan een middelmatige speler omvormen tot een kwaliteitsvolle pion in het elftal.
 
Tubeke mag dan misschien niet makkelijk de weg naar doel vinden, achterin is het bijna een onineembare vestiging. Geen enkele ploeg kreeg in tweede klasse minder doelpunten tegen, zelfs kampioen Kortrijk niet. De jongens van Saint-Jean hielden maar liefst achttien keer de 0. Zes doelpunten kunnen dus voldoende zijn voor winst in de eindronde.
 
Waarom hoort Tubeke in eerste thuis?
 
Voor Tubeke is de eindronde een unieke kans om de promotie naar eerste klasse af te dwingen. Faalt de club tijdens de eindronde, dan is de kans groot dat het nog een tijdje duurt vooraleer het zich opnieuw in een gelijkaardige positie bevindt. Het is dus nu of (misschien) nooit.
 
De Waalse club is misschien niet het meest tot de verbeelding sprekende elftal. Vijftien jaar geleden speelde de club nog in tweede provinciale. Dat Tubeke nu op een zucht van eerste klasse staat, bewijst dat er goed werk is geleverd. Met de steun van de Waalse politici kan Tubeke zich opwerken tot een waardige eersteklasser. De politieke steun heeft er alvast voor gezorgd dat de club over een prachtige hoofdtribune beschikt. Nu de rest nog.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (H)
Lommel SK Lommel SK 1-1 SK Deinze SK Deinze

Nieuwste reacties