Kalmar blijft aan de leiding

viki meeuwis

Dinsdag werd in de Zweedse Allsvenskan de twaalfde speeldag afgewerkt.

De eerste wedstrijd was die tussen landskampioen IFK Göteborg en Trelleborgs FF. Laatstgenoemde bevond zich met slechts 9 punten in de degradatiezone en moest dringend punten gaan pakken. Dat deed de ploeg van Tom Prahl ook. De voorspelling van Prahl, die op voorhand Fredrik Jensen als matchwinnaar had aangeduid, bleek dus te kloppen.

IFK ging niet meteen goed van start en kwam steeds meer in situaties terecht waarbij ze zich uit een moeilijk parket moesten zien te redden. Dat was voor Trelleborg aanleiding om het heft in handen te nemen. Op het half uur kon Jonas Bjurström de bal doorspelen naar Paulino Lopes Tavares die de bal in doel werkte. De landskampioen was op achtervolgen aangewezen. IFK slaagde er niet in om een tempowisseling door te drukken en kwam niet verder in de eerste helft dan een paar goede combinaties en enkele halve kansen.
Na de rust kon Trelleborg voor een tweede goal zorgen. Paulino Lopes Tavares kon de bal bij Andreas Drugge krijgen die de bal naar Fredrik Jensen, die zijn debuut maakte in de Allsvenskan, op rechts speelde. Die kon keeper Kim Christensen verschalken.
IFK Göteborg – Trelleborgs FF: 0-2
Doelpunten: Paulino Lopes Tavares (’29 ; 0-1), Fredrik Jensen (‘75 ; 0-2)
Gele kaarten: IFK Göteborg: Hjalmar Jonsson, Niclas Alexandersson.
Trelleborgs FF: Rasmus Bengtsson
Scheidsrechter: Sven-Martin Åkesson
Toeschouwers 7 226

Leider Kalmar speelde woensdag tegen Gefle en kon bij winst de leiderspositie behouden.
Cesar Santin werd de man van de match, het was de Braziliaan die een groot aandeel had in de zege van Kalmar. Op het half uur zorgde hij voor het eerste doelpunt met een goed afstandsschot. Iets later kon Gefle via Yannick Bapupa de gelijkmaker scoren maar het zou voor Gefle een maat voor niets blijken. Voor de rust konden David Elm en Cesar Santin, deze laatste via een strafschop nog twee keer scoren. Gefle moest met een 1-3 achterstand de rust in.

Na de rust kon Kalmar rustig uitspelen want Gefle bood weinig of geen weerwerk meer waardoor David Elm zijn tweede van de avond kon binnenwerken en Patrik Ingelsten met de 1-5 voor de kers op de taart zorgde.

Gefle IF – Kalmar FF: 1-5
Doelpunten: Cesar Santin (’28 ; 0-1), Yannick Bapupa (’31 ; 1-1), David Elm (’38 ; 1-2), Cesar Santin (’41 ; 1-3 pen.), David Elm (’57 ; 1-4), Patrik Ingelsten (’88 ;  1-5)
Gele kaarten: Gefle IF: Andreas Dahlén, Mathias Woxlin, Hans Berggren
Kalmar FF: Henrik Rydström
Scheidsrechter: Tobias Mattsson
Toeschouwers: 5 019 (Strömvallen)

Nog op woensdag nam Djurgården IF het op tegen Elfsborg. Het was van 13 december 1999 geleden dat Djurgården nog een thuiswedstrijd verloor tegen Elfsborg in de Allsvenskan. Djurgården kreeg echter meteen het deksel op de neus in deze match. In de tweede minuut kon Ishizaki Svensson bereiken vanuit een hoekschop waarna Svensson deed wat hem niet lukte op het EK; de bal netjes in doel werken. De verdediging van Djurgården leek te slapen want op het kwartier sloeg Elfsborg weer toe. De bal kwam bij Mobaeck terecht die door Johannesson werd neergehaald. Scheidsrechter Hansson kon niet anders een gele kaart aan Johannesson geven en kende Elfsborg eens strafschop toe. Ishizaki stuurde de bal goed links van keeper Pa Dembo Touray. Ishizaki en Svensson waren de spelers die bij Elfsborg het spel stuurden.
Als Djurgården beter bij de zaak had geweest, had het opnieuw leven in de match kunnen brengen. Nieuwe aanwinst Ikpe Ekong kon de bal via een vrije trap en het hoofd van Patrik Haginges op de lat krijgen. Jones Kusi Asare kreeg tot drie keer toe een kans om keeper Johan Wiland te verschalken maar slaagde er niet in om de bal tegen het net te krijgen. Mattias Jonsson kwam nog dichtbij met een halve volley vanop korte afstand maar Wiland kon meesterlijk redden. Door deze zege staat Elfsborg nu op de tweede plaats in het klassement, terwijl Djurgården met een achtste plaats moet tevreden zijn.

Djurgården IF – Elfsborg IF: 0-2
Doelpunten: Anders Svensson (’2 ; 0-1), Stefan Ishizaki (’14 ; 0-2 pen.)
Gele kaarten: DIF: Johannesson, Davids, Elfsborg: Avdic
Scheidsrechter: Martin Hansson
Toeschouwers: 10.241

De andere wedstrijden op woensdag:
Halmstads BK – Hammarby: 1-1
Doelpunten: Anselmo (’14 ; 1-0) Charlie Davies (’88 ; 1-1)
IFK Norrköping – GIF Sundsvall: 0-2
Doelpunten: Linus Hallenius (’88 ; 0-1), Benny Matsson (’92 ; 0-2)

Donderdag werden de laatste wedstrijden gespeeld. In een van die partijen namen Örebro en AIK elkaars maat. AIK begon het beste aan de partij en al na twee minuten kwam de ploeg uit Stockholm op voorsprong. Ivan Obolo verschalkte keeper Westman en schoot de bal tegen het net. Die vroege voorsprong verlamde Örebro wat AIK de kans bood om in de eerste helft nog twee keer te scoren. Ook na de pauze bleef AIK goed draaien en kon Anchén de 0-4 binnenwerken.  In de laatste vijf minuten kon Samuel Wowoah een troostdoelpuntje tegen de netten krijgen maar feit is dat Örebro met het 1-4 verlies een slechte zaak doet.

Örebro – AIK:1-4
Doelpunten: Ivan Óbolo (’2 ; 0-1), Miran Burgic (’30 ; 0-2), Ivan Óbolo (’34 ; 0-3), Jorge Anchén (’62 ; 0-4), Samuel Wowoah (’85 ; 1-4)
Gele kaarten:  Magnus Wikström, Pierre Bengtsson
Scheidsrechter: Daniel Stålhammar
Toeschouwers:  9701

De andere wedstrijden van donderdag:

Malmö FF – Ljungskile SK: 2-1
Doelpunten: Andreas Kristoffersson (’17 ; 0-1), Toivonen (’27 ; 1-1), Toivonen (’75 ; 2-1)
Helsingborgs IF – GAIS: 1-0
Doelpunten: René Makondele (’44 ; 1-0)