Duur puntenverlies voor Elfsborg

viki meeuwis

In de Zweedse Allsvenskan stond de twintigste speeldag op het programma.

De verrassing viel al meteen in de eerste wedstrijd op zaterdag. De rode lantaarn IFK Norrköping wist thuis tegen landskampioen IFK Göteborg een 2-2 gelijkspel af te dwingen.
Göteborg begon nochtans goed want het duurde slechts vijftien seconden voor het eerste doelpunt viel, via Pontus Wernbloom. Twaalf minuten later deed Wernbloom dat nog eens over en het leek alsof Göteborg weinig problemen zouden kennen in deze wedstrijd. Norrköping gaf echter niet op en rond het half uur leverde dat resultaat op nadat Djordje Mrdjanin de bal in doel werkte. In de slotfase van de match bracht Felix Magro de bezoekers op gelijke hoogte. Göteborg had nochtans kansen genoeg om de match te beslissen maar dat gold voor Norrköping eveneens. Zo miste Eirik Dybendal bijvoorbeeld een geweldige kans. Dit ene puntje betekent dat Göteborg nu twaalf punten minder heeft dan leider Kalmar en dus de titel bijna mag gaan vergeten.

Op zondag nam Halmstads BK het thuis op tegen Djurgården, een van de ploegen uit Stockholm. Djurgården kwam het eerst op voorsprong nadat Andreas Johansson van Halmstads de bal kwijt raakte. Mikael Dahlberg maakte daarvan dankbaar gebruik om de 0-1 binnen te werken. Iets na het half uur kon Enrico de bal naar Andrej Komac doorspelen die er prompt 0-2 van maakte. Na de rust slaagde Marcus Olsson er nog in om de eer te redden voor Halmstad.

Nog een verrassing op deze twintigste speeldag. Örebro hield de drie punten thuis tegen IF Elfsborg. De thuisploeg speelde met een offensieve instelling wat tot verschillende doelkansen leidde waarbij zowel Kim Olsen als Robin Staaf een belangrijk aandeel in hadden. Het eerste doelpunt viel op het half uur via Staaf, na de rust kon Eric Bassombeng de 2-0 binnenwerken. Een slechte zaak voor Elfsborg dat weliswaar op de tweede plaats blijft hangen maar door het verlies nu vijf punten minder heeft dan leider Kalmar dat met 45 stevig aan de leiding staat.

Maandag stond de derby tussen twee ploegen uit de hoofstad op het programma: AIK ontving Hammarby in het Råsunda stadion. Die derby is altijd een geladen aangelegenheid waarbij het in het verleden al geregeld tot rellen kwam. Maandagavond was dat niet anders. De Zweedse kranten kopten ’s anderendaags weeral over “nytt skandalderby”, een nieuw derbyschandaal dus.

AIK was in de eerste helft op voorsprong gekomen via een doelpunt van Ivan Obolo. Na de rust kon Fredrik Söderström de gelijkmaker binnenwerken. In de slotfase kon Marcus Jonsson er na een twijfelachtige penalty 2-1 van maken. Dat was zeer tegen de zin van de fans van Hammarby die projectielen richting doeman Tomi Maanoja begonnen af te schieten en te gooien. Twee ervan misten de Fin op een haar na. Scheidsrechter Martin Hansson besliste om de match tien minuten stil te leggen. Na die onderbreking kon Slyman de 2-2 tegen de netten knallen en zo een punt uit de brand slepen voor Hammarby.

De uitslagen van de andere wedstrijden:
Ljungskile SK - GIF Sundsval:l 2 – 0
Doelpunten: ’2 Smylie 1-0 ; ’3 Löfgren 2-0 ;

GAIS - Kalmar FF: 1 - 4
Doelpunten: ’12 Do Carmo: 1-0 ; ’33 Rydström: 1-1, ’68 owngoal: 1-2 ; ’70 Ingelsten: 1-3 ; ’81 Dauda: 1-4

Malmö FF - Trelleborgs FF: 1 - 1
Doelpunten: ‘5 Jensen: 0-1 ; ’88 Ofere: 1-1

Vanavond wordt de laatste match, die tussen Gefle IF en Helsingborgs IF gespeeld.