EK en UEFA-beker in nieuw kleedje

EK en UEFA-beker in nieuw kleedje
Foto: © SC

Op een UEFA-congres in Bordeaux is beslist dat er vanaf 2016 24 landen zullen deelnemen aan het EK. Verder laat de UEFA weten dat er wijzigingen op til zijn in de UEFA-beker.

Vanaf 2016 zullen 24 ploegen strijden voor de EK-titel. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA beslist. Nu nemen er zestien landen deel aan de EK-eindronde.

Het EK van 2012, in Oekraïne en Polen, wordt dus het laatste EK dat met 16 landen wordt afgewerkt. Het Uitvoerend Comité van de UEFA zal de beslissing vrijdag bekrachtigen op een congres in Bordeaux. "We zullen het nieuws officieel maken op een persconferentie", zei Franz Beckenbauer, lid van het Comité. “Er zijn enkele redenen waarom we voorstander zijn van 24 landen. Het EK zal door de uitbreiding ook niet aan kwaliteit inbinden”, aldus der Kaiser.

Een reactie op de uitbreiding van het EK langs Belgische zijde kregen we nog niet. Bij onze oosterburen liet voorzitter Gerhard Mayer-Vorfelder zich kritisch uit, al wil hij het nieuwe format wel een kans geven. “Ik ben sceptisch, maar de UEFA-voorzitter (Michel Platini, nvdr.) is voorstander”, aldus de Duitse bondspreses.


Deze nieuwe EK-formule zou voor bijna de helft van de 53 lidstaten de deur openen. Ook de zogenaamde kleinere landen zouden dan, zoals bij het WK, een grotere kans op deelname hebben. In de kwalificatiegroepen zou dan ook de derde plaats toegang tot het toernooi verschaffen. Daarmee gaat een wens van Platini in vervulling.


Ook de UEFA-beker zal vanaf 2009-2010 in een nieuw kleedje gestoken worden. De naam verandert in UEFA-Europaliga. Het format zal vermoedelijk ook gewijzigd worden, maar daarover moeten nog enkele knopen doorgehakt worden. Vrijdag stelt de Europese Voetbalbond de nieuwe formule voor.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties