Anderlecht heeft nieuwe spits voor volgend seizoen

Nico Wieme
| 8 reacties
Anderlecht heeft nieuwe spits voor volgend seizoen
Foto: © SC

Op vrijdag mogen jullie zoals gewoonlijk onze toch wel zeer eigenzinnige kijk op de week verwachten. Lees wie de nieuwe spits van Anderlecht en de Rode Duivels wordt, wat De Decker en Broos bij de KBVB zoeken en waarom Baseggio uitblinkt bij Moeskroen.

Gezocht en gevonden: scorende spits
 
Onze bierliga heeft er een sensatie bij: Silvio Proto. Je moet het maar doen, je in enkele weken tijd opwerken van Protput tot publiekslieveling. Silviooke kreeg het voor elkaar. En dit keer zonder de hulp van zijn nonkel Pietro Allata. Ik schets kort even de situatie voor de onverlaten die nu compleet uit de lucht vallen. Tijdens de voorbije transferperiode haalde Germinal Beerschot Proto binnen als vervanger voor de naar Heerenveen vertrokken Kenny Steppe. Met de fans was het liefde op het eerste gezicht, want snel ontvlambare Proto had diezelfde supporters vorig seizoen nog uitgeroepen tot de domste van heel België. De Italo-Belg werd dan ook van harte welkom geheten.
 
In zijn eerste match voor Germinal Beerschot, thuis tegen Roeselare, ontstond er al een lichte deuk in de relatie tussen keeper en publiek. Silviooke hield de nul en dat zinde het thuispubliek, tot dan toe door de paars-witte spelers rijkelijk verwend met tegendoelpunten, helemaal niet. Tegen Cercle (één) en AA Gent (twee) deed Proto de Antwerpse club weer alle eer aan door enkele keren de bal uit het net te vissen. Maar dan, in de slotseconden van de blessuretijd tegen de Gantoise, toen de stroppendragers met de drie punten aan de haal leken te gaan, achtte mister Proto zijn moment gekomen. Bij een hoekschop klom hij boven iedereen uit en met een prachtige kopbal verschalkte hij een verbouwereerde AA Gentdoelman Bojan Jorgacevic.
 
Wat een ontlading! Een rits van opgekropte frustraties schreeuwde de Anderlechthuurling uit zijn gespierde lijf toen hij het Sterchelegebaar tonende zijn fans ging groeten. “Aanvaarden jullie mij nu?” stond er in zijn ogen te lezen. Ik moet toegeven, zelden heb ik een doelpunt van mooiere makelij gezien. Bij Anderlecht rukken ze zich momenteel de haren uit het hoofd. De Belgische recordkampioen is al maanden op zoek naar een diepe spits, maar ze kunnen er geen enkele vinden. Nu hebben ze uiteraard spijt dat ze Proto voor een jaar aan Germinal Beerschot verhuurd hebben. GB-trainer Harm Van Veldhoven liet al optekenen dat Silviooke een ware concurrent wordt van Sanharib Malki, Tosin Dosunmu, Henry Munyaneza, Kevin Vandenbergh en Paul Kpaka.
 
Niet alleen bij Germinal Beerschot hebben ze een scorende spits gevonden, ook bondscoach René Vandereycken hoeft zich geen zorgen meer te maken over een diepe spits. Voor flexibele René geen experimenten meer met Mémé Tchité e.d., vanaf nu krijgt Proto het vertrouwen van de bondscoach. En wat meer is: René mag hem niet enkel gebruiken op training, hij mag hem nog opstellen ook. Als dat geen goed nieuws is voor onze nationale trots.
 
Pinanti is pinanti
 
Wat pinanti, hoe pinanti, waar pinanti, pinanti is pinanti. En daarmee basta! Heel het land, buiten die 24.000 en een klets, schreeuwde afgelopen weekend moord en brand toen scheidsrechter Jérôme Efong Nzolo Club Brugge zijn derde penalty van het seizoen cadeau deed. Maar waarom zouden wij twijfelen aan het oordeel van ’s lands beste ref? Op het voorbije ‘Gala van de Profspeler van het Jaar’ werd Jerommeke voor de tweede keer op rij verkozen tot beste arbiter van België. Dus beste criticasters: wat pinanti, hoe pinanti, waar pinanti, pinanti is pinanti als Jérôme fluit!
 
Dat hij blauw-zwart daarmee op weg zette naar een simpele 2-0-zege tegen KVC Westerlo is jammer voor de anti-Bruggelingen en Westerlo zelf uiteraard. Maar aan het oordeel van Jérôme moet niet getwijfeld worden. Club speelde de eerste helft effectief heel belabberd. Precies een tweedeklasser en aan het stadion te zien dan nog een uit de middeleeuwen. Ondertussen weten we wel waartoe middeleeuwse tweedeklassers in staat zijn, nietwaar Jonathan Legear?
 
Het werd zelfs Jacky Mathijssen te veel. De man die er vorig jaar in slaagde om van een draak van een wedstrijd nog een wereldpartij te maken, gelooft nu zelfs zijn eigen leugens niet meer. De Maaslander wond er geen doekjes om en veegde zijn discipelen de mantel uit. Ongezien voor Jacky. Benieuwd welk tactisch of psychologisch spelletje daar nu weer achtersteekt. Ofwel is Jacky het zelf beu om telkens weer verstikt te geraken in zijn eigen hersenkronkels. Dat hij met zijn uitspraken maar oplet, anders dreigt hij na het verlies van zijn goede vriend Ronny Van Geneugden, ook nog eens zijn hele spelersgroep tegen zich te krijgen. Gelukkig vindt hij steun bij Wesley Sonck. De Ninovieter geeft vaak de indruk van verbaal in discussie te gaan met zijn coach, maar zwakt dat nadien af tot “een slechte communicatie door het vele lawaai in het stadion”.
 
Dikken Baseggio
 
Wie ontpopt zich tot de draaischijf van Moeskroen? Walter Baseggio. Vorig seizoen moest de Walt het Vanden Stockstadion langs een achterpoortje verlaten. De redenen waren legio: te zwaar, gebrek aan inzet, brengt de ploeg niets (meer) bij. Enzo Scifo, zijn huidige coach, heeft er iets op gevonden om Baseggio terug op niveau te brengen. De coach van Moeskroen heeft aan de materiaalman opdracht gegeven om de diameter van de middencirkel met twee meter te vergroten.
 
Het is algemeen bekend dat Walter met moeite de middencirkel uitkomt tijdens een match. Enkel om zich naar en van het veld te begeven maakt hij een uitzondering. Laat Baseggio gerust tien kilo te zwaar staan, als hij Moeskroen op die manier kan laten draaien, zal hen dat worst wezen. Je mag het begrip ‘draaischijf’ gerust letterlijk nemen, Baseggio draait zich te pletter in de vergrote middencirkel van Moeskroen. In zijn geval zou het woord ‘rolschijf’ of ‘draaibol’ beter zijn.
 
Op verplaatsing komt Moeskroen natuurlijk in nauwe schoentjes te zitten. De tegenstanders hebben weet gekregen van dit snode plan van de grensploeg en hebben op hun beurt de diameter van hun middencirkel met een meter verkleind. Baseggio is een man van principes, dus blijft hij ook op verplaatsing halsstarrig in de middencirkel rondjes draaien. Bij Anderlecht hebben ze voor komend weekend in ieder geval al extra gras gezaaid in hun middencirkel.
 
Gezocht: bondsleden
 
Het Poolse Olympische Comité heeft vorige week alle leden van de Poolse nationale voetbalbond op straat gezet. Reden: de bond talmde te lang in een corruptiezaak. Dit nieuws klonk mij als muziek in de oren. Jammer genoeg treuzelt de Belgische Voetbalbond nooit. Alle zaken worden per direct afgehandeld, klacht indienen is onmogelijk, want de uitspraak is altijd correct. Enkele voorbeelden van de laatste jaren: de zaak-Yé, de bond moest eerst door de media aangespoord worden om in actie te schieten. Op zich niet moeilijk met een hoogbejaarde bondsprocureur die tijdens hoorzittingen in slaap valt.
 
De zaak-Geel: wat een klucht vorig seizoen. De tweede klasse had zich al op gang getrokken, toen de burgerrechtbank plots besliste dat Geel ook tot die liga moest toegelaten worden.
 
De selectie voor de Olympische Spelen: een echte soap werd het. Ik bespaar jullie de details. En dan vergeet ik nog de kleinere blunders zoals de fout bij de loting van de Beker van België voor vrouwenelftallen, de naturalisatieopvolging van Nabil Dirar en Mémé Tchité, het hernieuwen van het contract van René Vandereycken, enz.
 
Bij deze roep ik Jacques Rogge op om als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité en Pierre-Olivier Beckers als voorzitter van het BOIC de voltallige Koninklijke Belgische Voetbalbond der Bejaarden stante pede aan de deur te zetten. Op zich zou dat niet meer moeten, want zo goed als alle leden hebben toch al de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Maar blijkbaar zijn die heren met geen stokken uit het zadel te lichten.
 
Ik stel voor om hun plaatsen door enkele vooraanstaande politici of ex-internationals te laten innemen. Als voorzitter kies ik voor Kris Peeters. Met hem aan het hoofd van de KBVB zou België binnen de kortste keren volgebouwd worden met nieuwe voetbaltempels. De toewijzing voor het WK van 2018 zou nog slechts een formaliteit zijn. Yves Leterme en Laurette Onkelinckx mogen fungeren als ondervoorzitters. Met deze perfecte tandem is er meteen een communautair probleem van de baan. Leterme hoeft trouwens geen schrik te hebben van een mogelijk ontslag, het zal toch geweigerd worden. Als penningmeester zou ik Gilbert Bodart aanstellen. De ervaring die de ex-Rode Duivel opdeed bij de Grotten van Han is van onschatbare waarde. Gelukkig voor hem telt het bondsgebouw aan de Houba De Strooperlaan veel vensters die kunnen geopend worden (ze noemen het niet voor niets het ‘Glazen Huis’).
 
Jean-Marie De Decker mag wat mij betreft ook in het bestuur zetelen, er moet toch één iemand zijn die tegen de kar van iedereen rijdt, al zal hij er moeten op toezien dat hij daarbij de snelheidslimiet niet overschrijdt. Ik zou ook een verantwoordelijke voor feestelijkheden aanstellen: Michel Daerden voldoet volledig aan dat profiel. Hij moet er wel over waken dat de wijn nog in de flessen is vóór het feest begint. In ieder geval raad ik hem af om interviews te geven, kwestie van in het buitenland nog een beetje geloofwaardig over te komen. Ten slotte mag ook Hugo Broos van mijn part als lid in het bestuur zetelen, dan hoeft hij in de kranten niet meer te huilen dat hij zonder werk zit. Zou dit geen mooi, bont allegaartje voor onze voetbalbond zijn?
 
UEFA-beker gekocht
 
Een Russische maffiaorganisatie met vertakkingen in Spanje heeft toegegeven dat ze Zenit Sint-Petersburg ‘geholpen’ heeft bij het behalen van de UEFA-beker vorig seizoen. Een lid van de organisatie heeft bekend dat zij tussen de 20 en 40 miljoen aan Bayern en Glasgow Rangers betaald hebben om Zenit te laten winnen.
 
Nu beginnen wij te vermoeden wat Zeyun Yé hier in België kwam doen en waarom de Belgische Voetbalbond nooit ingegrepen heeft. Die Chinees was door de KBVB naar hier gehaald om onze ploegen weer op de Europese kaart te zetten. Wat een pech dat ze bij Panorama in die periode juist weinig inspiratie hadden wat onderwerpen betreft en dat Chris Van Den Abeele zich in dat dossier vastgebeten heeft. Anders hadden niet de Russen vorig jaar de UEFA-beker gewonnen, maar Anderlecht. Paars-wit zou zonder problemen Bayern München, Zenit en de Rangers verslagen hebben. Maar wat zijn we met ‘als’ en ‘indien’?
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties