België doet uitstekende zaak in strijd om vijftiende plaats

Anthony Van der Planken
| 4 reacties
België doet uitstekende zaak in strijd om vijftiende plaats

België heeft deze week een uitstekende zaak gedaan in de strijd om de vijftiende plaats op de UEFA-ranking. Club Brugge en Standard plaatsten zich voor de groepsfase van de UEFA-beker, terwijl onze grote concurrenten steken lieten vallen.

België is momenteel volop in een strijd om de vijftiende plek op de UEFA-ranking verwikkeld. Die vijftiende plek is enorm belangrijk, want het is de laatste positie die recht geeft op twee tickets voor de Champions League en drie voor de UEFA-beker. Als ons land terugvalt op de zestiende plaats, moet het zich tevreden stellen met één Champions Leagueticket en drie toegangsbewijzen voor de UEFA-beker. Bovendien moeten onze teams dan ook veel vroeger starten in Europa.

België staat momenteel nog vijftiende en verstevigde deze week die positie. Club Brugge en Standard plaatsten zich immers allebei voor de groepsfase van de UEFA-beker. Dat leverde ons land een vol coëfficientpunt extra op. Bovendien kwam er goed nieuws vanuit Denemarken, Belgiës dichtste achtervolger. De Denen verloren deze week twee teams in Europa: FC Nordsjælland werd kansloos gewipt door Olympiakos en Rosenborg kegelde Bröndby eruit. Enkel FC Kopenhagen wist te overleven tegen FK Moskou. Daardoor zijn de Denen net als België nog met twee in Europa: FC Kopenhagen in de UEFA-beker en Aalborg in de Champions League.

Voordeel voor België is dat ons land een zekere voorsprong heeft op de Denen, wat de punten betreft. België heeft 22.825 punten, Denemarken 21.450. Een verschil van meer dan één coëfficientpunt, wat ongeveer overeenkomt met iets meer dan twee Europese overwinningen. Bovendien startten de Denen met vijf teams aan hun Europees avontuur, waardoor de waarde van een zege minder is dan voor België, dat met slechts vier teams aan de campagne begon. Het aantal behaalde punten wordt immers gedeeld door het aantal deelnemers.

Verder op de ranking, op de zeventiende plaats, vinden we Bulgarije met 21.250 punten. De Bulgaren werden gisteren definitief uit de strijd geknikkerd, want met Levski Sofia werd hun laatste team Europees uitgeschakeld. Daarvoor mag ons land het Sloveense Zilina bedanken. Bulgarije kan België dus niet meer bijhalen.

Ook voor Tsjechië, achttiende met 20.250 punten, ziet het er niet goed uit. Tsjechië verloor gisteren vaandeldrager Sparta Praag. Sparta werd eruit geknikkerd door Dinamo Zagreb. Ook Baník Ostrova nam afscheid van het Europese strijdtoneel na een nederlaag tegen Spartak Moskou, zodat enkel Slavia Praag overblijft in de UEFA-beker. Tenzij Slavia zichzelf overtreft, lijkt België voorlopig geen schrik te moeten hebben van Tsjechië

Hetzelfde geldt voor Noorwegen, negentiende met 18.400 punten. De Noren zagen gisteren Brann Bergen (verlies tegen Deportivo La Coruña) gewipt worden, zodat enkel Rosenborg nog overblijft in de UEFA-beker. Ook hier is heus stuntwerk nodig om België nog bij te halen.

Ons land ligt dus in pole position om de vijftiende plaats te pakken. Enkel Denemarken, met FC Kopenhagen en Aalborg, lijkt nog een direct gevaar te vormen voor die plek. Misschien kan België zelfs al een beetje naar boven kijken. De kloof met Griekenland (veertiende met 24.915 punten) en Zwitserland (25.050 punten) is groot, maar niet compleet onoverbrugbaar. Griekenland heeft nog twee teams in Europa - Olympiakos in de UEFA-beker en Panathinaikos in de Champions League -, terwijl Zwitserland het met maar ééntje moet stellen, namelijk FC Bazel in de Champions League.

Als Standard en Club Brugge sterk presteren in de poules, lijkt vooral Zwitserland niet ongrijpbaar. Bazel nam een slechte start in de Champions League (twee nederlagen) en moet dus vrezen voor de Europese uitschakeling in december. Het verschil met Zwitserland is groot (twee coëfficientpunten), maar als Bazel op hetzelfde niveau blijft acteren, kan die voorsprong wel eens verdwijnen als sneeuw voor de zon. 

Het oogt sinds deze week dus al een stuk positiever voor onze Belgische clubs, maar de strijd is nog lang niet gestreden. Eén ding is duidelijk: de hoop van de natie rust op de schouders van Standard en Club Brugge. [NW]

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties