Molde beslist lot van Ham-Kam

viki meeuwis

In Noorwegen werd de laatste speeldag van het seizoen afgewerkt. Dat Stabæk de kampioenstitel had binnengehaald was al geweten. Spannender was de strijd onderin het klassement.

Daar vochten Aalesund en Ham-Kam om het behoud in de eerste klasse, de Tippeligaen.

Aalesund
nam het thuis op tegen Lillestrøm. Het was de wedstrijd van de laatste kans voor de ploeg van Kjetil Rekdal. Aalesund won met 3-0 en kan zo aan de eindronde deelnemen. Het moet nu nog van Sogndal zien te winnen om het behoud veilig te stellen.
Aalesund begon een beetje zenuwachtig aan de partij. Zo miste Arild Sundgot een kans in de beginfase van de match toen hij de bal over de keeper probeerde te lobben maar daar niet in slaagde. De thuisploeg begon tegen het einde van de eerste helft beter in de wedstrijd te komen en kon zelfs domineren. De eerste goal kwam er op het kwartier. Tor Hogne Aarøy kreeg de bal toegespeeld van Johan Arneng en kopte die tegen de netten. Een kwartier voor het einde van de match viel het tweede doelpunt via Peter Kopteff. Het zou Trond Fredriksen zijn die het mooiste doelpunt scoorde. Die wist de bal vanuit de middencirkel recht in doel te werken. Toch was er ook een minpunt voor Aalesund in deze match. Gedurende de negentig minuten werd Bjørn Helge Riise door de supportersfederatie van Aalesund, Stormen, heel hard aangepakt. Zo werd hij door de aanhangers van Aalesund onder meer “zoon van een hoer” genoemd. Berit, de moeder van Riise en tevens zijn manager, was niet te spreken over deze spreekkoren. Ook Kjetil Rekdal veroordeelde de actie van Stormen, het bestuur van de club distantieerde zich van de acties van de supportersfederatie en bood hun excuses aan aan zowel Berit als Bjørn Helge Riise. Riise begon zijn carrière overigens bij Aalesund.

Slecht nieuws voor Ham-Kam dat zijn partij verloor van Molde. Het enige doelpunt in die match viel op het half uur toen Mota de bal op de borst kreeg. Hij kreeg de bal onder controle en kon zo het beslissende doelpunt scoren. Ham-Kam dat dit jaar terugkeerde naar de hoogste klasse zal zich mogen opmaken voor een jaar in de Adecco-Ligaen.

Rosenborg BK verloor van Bodø/Glimt met 1-3. Rosenborg kwam iets na het kwartier al op voorsprong na een doelpunt van Roar Strand. Twee minuten later kon Trond Olsen de gelijkmaker scoren. RBK moest hierna nog twee keer een doelpunt incasseren. Die vielen in de slotfase van de wedstrijd en kwamen eveneens op naam van Olsen.

De uitslagen van de andere wedstrijden:

Tromsø IL – Stabæk: 1-0
Doelpunten: Knarvik (’10 ; 1-0)

Vålerenga IF – SK Brann: 0-1
Doelpunten: Austin (’17 ; 0-1)

Strømsgodset – Viking: 3-2
Doelpunten: Fillo (‘7 ; 0-1), Nielsen (’13 ; 1-1), Niang (’65 ; 1-2), Nielsen (’83 ; 2-2), Nystrøm (’90 ; 3-2)

FFK – Lyn: 0-2
Doelpunten: Guastavino (’48 ; 0-1), Holmen (’75 ; 0-2)