Niets dan lof voor De Sutter

Geoffrey Verbruggen
| 6 reacties
Niets dan lof voor De Sutter
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Tom De Sutter tekende op 21 oktober jongstleden voor zijn jeugdliefde Anderlecht en zal er na de winterstop het paars-witte shirt aantrekken. De blitzcarrière van de 23-jarige Rode Duivel lijkt vooralsnog niet te stuiten.

De relatie tussen Cercle Brugge en Anderlecht is niets nieuws onder de zon. Tom De Sutter is de achtste speler die de overstap maakt van de groen-zwarte vereniging naar het Constant Vanden Stockstadion. Eerder gingen Richard Orlans (1962), Franky Vanhaecke (1975), Edi Krncevic (1986), Charly Musonda (1987), Wim Kooiman (1988), Josip Weber (1994) en Tibor Selymes (1996) hem voor, de één al succesvoller dan de andere. De overgang van De Sutter stond in de sterren geschreven. De aanvaller verklaarde meermaals zijn liefde voor paars-wit, maar ook Anderlecht-preses Roger Vanden Stock trok reeds lang aan de mouw van de voorspeler, die drie seizoenen terug nog zijn centen verdiende in de loopgraven van derde klasse.


Beter dan Frutos
 
Op 7-jarige leeftijd sloot Tom De Sutter zich in 1992 aan bij de Oost-Vlaamse provincialer KVV Balegem. Amper vijf jaar later maakte hij de overstap naar het sterkere Standaard Wetteren. Johan Trossaert, jeugdtrainer in Wetteren, was bevriend met De Sutters ouders en kaapte zo het talent van Balegem weg, waarna hij De Sutter onder zijn hoede kreeg bij de miniemen. Trossaert zag toen al dat de aanvaller de capaciteiten had om het ooit tot bij een topclub te schoppen. “Op alle vlakken stak Tom boven zijn medemaats uit. Aan inzet en techniek ontbrak het hem niet en omwille van zijn lengte had hij ook bij de jeugd al een streepje voor.” Bovendien benadrukt Trossaert dat de Balegemnaar altijd een heel eenvoudige jongen was. “Door zijn karakter was Tom zeer geliefd in de groep. Ik denk niet dat het nu anders is.”

 
Hij twijfelt evenmin aan zijn slaagkansen bij Anderlecht. “Als hij het vertrouwen krijgt, zal Tom het zeker maken.” Volgens Trossaert is zijn voormalige poulain voetbaltechnisch zelfs beter aangelegd dan de niet onbesproken Anderlecht-spits Nicolas Frutos en zal hij paars-wit zonder twijfel versterken.
 
Geen kans bij Club Brugge
 
 
Wanneer er over een speler zoveel lofzang wordt afgestoken, staat het buiten kijf dat er ooit wel eens topclubs op de deur zullen kloppen. In 2001 plukte het grote Club Brugge de talentrijke spits weg bij Standaard Wetteren. Ook daar doorliep De Sutter de resterende jeugdreeksen met glans. Automatisch rijst dan de vraag of hij een kans verdient in de A-kern. Hans Galjé, toenmalig jeugdcoördinator bij blauw-zwart, was geneigd om De Sutter een kans te geven, maar verklaart dat er nog andere factoren meespeelden in de beslissingsprocedure. “De meningen binnen de technische staf waren verdeeld. Tom scoorde relatief weinig en op dat moment hadden we in de Brugse voorlinie geen nood aan een type De Sutter.” Galjé pleitte daarom voor een samenwerkingsakkoord met een degelijke ploeg uit tweede klasse. “Zo konden jongens als Tom De Sutter op niveau blijven spelen, zonder dat Club ze verloor. Jammer genoeg zijn er echter nooit concrete gesprekken over gevoerd.” Een jaar nadien, in het seizoen 2005-2006, liep De Sutter tussen de lijnen bij derdeklasser KM Torhout. Het feit dat hij ginds wél regelmatig de weg naar doel vond, effende het pad voor een transfer naar Cercle Brugge in 2006.
 
Ook Galjé, die nu aan de slag is als keeperstrainer van Zulte Waregem, ziet een rooskleurige toekomst voor De Sutter. “Een balvaste centrumspits die in alle omstandigheden aanspeelbaar is, kan een meerwaarde zijn voor Anderlecht. Hij is technisch onderlegd, heeft een goed kopspel en is, ondanks zijn lengte, vrij snel.”  

Leren omgaan met druk

Niemand is beter geplaatst dan Glen De Boeck om een oordeel te vellen over de slaagkansen van Tom De Sutter bij paars-wit. De 37-jarige coach van Cercle Brugge verdedigde zelf tien jaar de kleuren van Anderlecht en was er na zijn spelerscarrière ook nog assistent-coach. Hij kent de werking en de mentaliteit van RSCA dus als zijn binnenzak. 

Hoewel hij vindt dat zijn speler niet op het juiste moment naar de hoofdstad vertrekt, spreekt hij toch klare taal. “Ik ben het helemaal oneens met mensen die vinden dat Tom te veel gehypet wordt. Integendeel, Tom heeft alles om het te maken bij Anderlecht”, klinkt het bij De Boeck. Ook de kleedkamer van de 29-voudige landskampioen, die gekend staat voor haar soms harde mentaliteit, vormt volgens De Boeck geen probleem. “Tom is een nuchtere jongen, hij zal daar ongetwijfeld zijn draai vinden.”
 
Vanaf 1 januari 2009 komt De Sutter in handen van Anderlecht-trainer Ariël Jacobs, die zeer verheugd is op de komst van de jonge Belg. “De Sutter heeft op korte termijn bewezen dat hij uit het goede hout gesneden is. We zullen zijn techniek, scorend vermogen, fysieke en mentale kwaliteiten absoluut kunnen gebruiken”, aldus de sportieve leider van de recordkampioen. Jacobs waarschuwt wel voor de druk, die soms haar tol eist bij nieuwkomers. “Een ploeg als Anderlecht moet iedere week resultaat boeken. Spelers als Polak en Losada, met meer ervaring dan De Sutter, bezweken tijdelijk aan die druk. Anderen, dan denk ik aan Gillet, stelden zich minder vragen en ervaarden niet de minste druk”, gaat Jacobs verder. “Als hij de druk aankan, kan Tom zeer nuttig zijn voor Anderlecht.” 
 
Met Frutos, Bulykin, Kanu en na Nieuwjaar ook De Sutter, beschikt paars-wit over vier spitsen groter dan 1m90. Sceptici stellen zich dan ook de vraag of twee dezelfde type spitsen als De Sutter en Frutos in hetzelfde elftal kunnen functioneren. Jacobs nuanceert: “In mijn ogen zijn ze licht verschillend.” Ervaring leert dat de tijd zulke zaken zal uitwijzen.
 
Het is alvast uitkijken naar de eerste speeldag van de terugronde. Op 17 januari 2009 treedt Anderlecht in eigen huis aan tegen – jawel – Cercle Brugge. Een mooier debuut kon Tom De Sutter zich niet inbeelden.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties