Speeldag 18: Krachtmeting tusen FC Brussels en STVV

Kevin Pieters
| 17 reacties
Speeldag 18: Krachtmeting tusen FC Brussels en STVV

Speeldag 18 staat dit weekend voor de deur. Rode lantaarn Eupen heeft vrijaf terwijl FC Brussels zich mag opmaken voor de clash met leider Sint-Truiden. Voetbalkrant blikt vooruit.

Zaterdagavond
De topaffiche van speeldag 18 vindt plaats in het Edmond Machtens stadion, de thuishaven van FC Brussels. De derde in het klassement neemt het dan op tegen de leider, Sint-Truiden. Beide ploegen werkten vorige week ook al een topaffiche af. FC Brussels ging onderuit op het veld van Lierse (3-2) en Sint-Truiden kwam thuis niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Beveren. Door dit nieuwe puntenverlies ziet Sint-Truiden de Pallieters naderen tot op zeven punten. Geen direct gevaar, maar toch. De Kanaries haalde uit de voorbije vijf wedstrijden ‘slechts’ acht punten maar zijn vooralsnog maar één keer geklopt. FC Brussels echter trok dit seizoen al vier keer aan het kortste eind en zakte door het verlies tegen Lierse een plaats in het klassement. Sanogo (Brussels) en Sidibé (STVV), respectievelijk goed voor 11 en 10 doelpunten zullen voor spectakel willen zorgen. Benieuwd wie het haalt.

OH Leuven lijkt de voorbije weken zijn draai in de competitie terug gevonden te hebben. Een 15 op 15 is daarvan het bewijs in de voorbije vijf wedstrijden. Vorige week nog ging KVSK United op eigen veld onderuit. De Vlaams-Brabanders nemen het op tegen Ronse dat vorige week Virton gemakkelijk huiswaarts stuurde met 3-1. OH Leuven is ondertussen opgeklommen tot een gedeelde achtste plaats op slechts vijf punten van de derde in het klassement. Bij Ronse liet Ferreira Lino zich vorige week opmerken door zijn twee doelpunten. Ronse heeft dit seizoen nog maar 5 punten gesprokkeld uit haar uitwedstrijden en lijkt de statistieken wat tegen te hebben. OH Leuven kan bij zich bij winst opnieuw mengen in het duel rond promotie of het eindronde-ticket.

Een belangrijk duel in de subtop is het treffen tussen RS Waasland en Oostende. RS Waasland vernederde vorige week Namen met zware 7-1 cijfers. Een broodnodige overwinning na een minder periode met slechts 1 op 9. Waasland-aanvaller Onana prikte vorige week één doelpuntje mee en blijft voorlopig alleen leider in de topschutterslijst. Oostende had het vorige week niet onder de markt met FC Luik. De Kustjongens bleven steken op een 1-1 gelijkspel en misten daardoor de kans op de top-3 binnen te duiken. Desondanks blijft Oostende het de voorbije weken voortreffelijk doen en staat de ploeg met een 11 op 15 op een knappe zesde plaats. 

Namen mag in eigen huis Doornik partij geven. Doornik doet het de laatste weken verre van slecht. Vorige week wist het Antwerp nog te verrassen met een 2-1 winst. De Henegouwers nestelen zich daardoor wat steviger in de subtop en staan slechts op vier punten van een tweede plek. Namen is een ander paar mouwen. Met slechts één punt uit de laatste vijf wedstrijden en met de 7-1 pandoering tegen Waasland nog in het hoofd, lijkt het seizoen voor de Waalse club zo goed als in een definitieve plooi te vallen. Met slechts tien punten uit zestien wedstrijden is de Waalse club de op één na slechtst presterend club uit Tweede Klasse. Het vertrouwen in een goede afloop deze week lijkt dan ook maar heel klein te zijn. Namen wist slechts één keer in eigen huis de drie punten te houden. Dit is echter al geleden van speeldag 3 (2-0 tegen Eupen). Hoop doet leven zullen we maar zeggen.

Met Virton – Beveren staat er een confrontatie op het programma tussen twee ploegen die bengelen in het midden van het klassement. Beveren blijft nog te vaak wisselende prestaties op de mat neerzetten om echt aan te klampen met de subtop. Vorige week speelde het wel knap 1-1 gelijk op het veld van leider Sint-Truiden, maar de Waaslanders sprokkelden slechts 6 punten uit hun vijf jongste wedstrijden. Bij Virton een beetje hetzelfde verhaal. De Walen gingen vorige week nog onderuit op het veld van Ronse en staan maar slechts vier punten voor op de 17de van het klassement. Wil Virton met een gerust gevoel de winterstop ingaan binnen enkele weken zou het wedstrijden als deze best winnen. Op papier heeft Beveren niet echt een sterke thuisreputatie weten op te bouwen dit seizoen en lukte Virton vooralsnog om 10 punten uit 9 uitduels te rapen. Een dubbeltje op zijn kant…

De laatste zaterdagavondwedstrijd vindt plaats op de Bosuil. Trainer Davidovic koos vorige week voor enkele veranderingen op het middenveld en de verdediging en dat brak hem zuur op. De Great Old verloor zijn uitwedstrijd tegen Doornik met 2-1. Het is geweten dat de plaatsen in de verdediging en het middenveld van Antwerp duur te staan zijn gekomen met het recupereren van Verbiest, Jelicic en Pivaljevic. Benieuwd welke keuzes Davidovic gaat maken voor de thuiswedstrijd tegen Deinze. Een wedstrijd die op papier moet gewonnen worden. Deinze staat op een gedeelde 16de plek in het klassement, wist nog geen één keer op verplaatsing te winnen en speelde vorige week nog 2-2 gelijk tegen Hamme. Voor beide ploegen is het eigenlijk een wedstrijd van moeten met verschillende inzet: promotie en degradatie. 

Zondagmiddag

Lierse mag na de knappe winst thuis tegen Brussels vorige week op bezoek bij de Waalse Doggen. Olympic Charleroi veegde vorige week Eupen met 1-3 van de mat en probeert keer op keer weg te geraken uit de gevarenzone van het klassement. Met slechts 17 punten uit 16 wedstrijden staan de Doggen nog steeds op een kwetsbare positie. Charleroi treft met Lierse de op één na best presterende ploeg op verplaatsing. De Pallieters hebben dit seizoen nog geen enkele uitwedstrijd verloren; het speelde vier keer gelijk en ging vier keer met de volle buit lopen. Charleroi is gewaarschuwd en houdt best Radzinski en Cavens in het oog, samen goed voor 16 doelpunten in de competitie.

Luik FC neemt het zondag op in eigen huis tegen KVK Tienen. De Suikerploeg had vorige speeldag nog een rustdag en teert nog op de overwinningen tegen Hamme (4-0) en O. Charleroi (0-3). KVK Tienen staat op een gedeelde derde plaats en ontvangt met Luik een ploeg uit de rechter kolom. Luik is de koning van de gelijke spelen in eigen huis met vijf keer een puntendeling in acht thuiswedstrijden. KVK Tienen daarentegen wist een knappe 15 op 24 buitenshuis te halen. Wil het zich verder handhaven in de top van het klassement zullen ze deze prestatie moeten doortrekken.

Met Hamme – KVSK United staat er een duel met als inzet het behoud op het programma. Beide ploegen bengelen onderaan het klassement. KVSK United moet het hebben van de tegenaanval, want het scorend vermogen van de Limburgers is beneden alle peil. Gemiddeld één doelpunt per wedstrijd is vaak te weinig om het verschil te maken, zo ook vorige week tegen OH Leuven (1-2). Hamme daarentegen doet het wat dat betreft iets beter, maar slikt dan weer te veel doelpunten per wedstrijd. Ook vorige week nog kreeg het 2 doelpunten te slikken van Deinze. Een wedstrijd die alle kanten uit kan, maar waar de eventuele winnaar drie belangrijke punten kan sprokkelen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (T)
SK Deinze SK Deinze 1-2 Lommel SK Lommel SK

Nieuwste reacties