Column Speeldag 17: Zwart

Greg Docx
| 5 reacties
Speeldag 17: Zwart
Foto: © SC

De heenronde zit er volledig op, het Belgische voetbaljaar 2008 is nu definitief voorbij.

December is een feestmaand. December is ook een triestige maand: vroeg donker, koude temperaturen enzoverder. December is ook een zwarte maand, toch zeker voor al wat blauw en zwartgezind/getint is. Vier nederlagen op een rij voor Club Brugge, we moeten al een tijdje terugkeren in de geschiedenisboeken om die cijfers te evenaren. Blauw-zwart heeft geen ziel en identiteit meer. Het enige wat ze nog bezitten zijn supporters en die zijn de grillen van meneer Mathijssen stilaan spuugzat als we de reacties er even op nagaan. Je kan niet blijven bouwen Jacky. Ook het excuus van geblesseerden is flauw. Ook concurrent Anderlecht kampt al een heel seizoen met een volle ziekenboeg, maar staat wel bovenaan.

Vorige week stelden we nog dat Laurent Ciman niet het Brugse kalf was, dat houden we nog steeds vol. Hij is immers het zwarte schaap, niet geheel onterecht natuurlijk. Wie daarvoor ongeveer één miljoen euro betaalt, kent niet veel van voetbal. Het is een transfer van Mathijssen, net als Akpala. Die laatste begon nog redelijk sterk aan het seizoen, maar kent een zware terugval, ondanks zijn doelpunt afgelopen zaterdag. Een vriendje van de trainer zijn is dus zeker geen synoniem voor succes.
Voor niemand wordt het een witte Kerst, voor velen wel een groene, in Brugge zal het een gitzwarte Kerst worden. Ondanks de kritiek op Mathijssen: met deze spelersgroep heeft hij zeker het maximum bereikt. Minstens de helft voldoet niet aan de eisen van wat men bij Club Brugge zou moeten kunnen voorleggen.

Bij de concurrentie gaat het dus veel vlotter, zeker bij Anderlecht. Een volle wedstrijd baas tegen RC Genk, dat niet één bal tussen de palen kon trappen. Op papier dus een topper, maar dit Genk is veel te wisselvallig en het mag een toeval zijn dat, wie RC Genk vrijdag zag spelen, de Limburgers zowaar nog op de vierde plek geparkeerd staan. Maar dat wil niets zeggen, wie de laatste maand van Club Brugge bekijkt met hun derde plek momenteel...
Maar goed, Anderlecht dus. Een nieuwe zwarte parel met Kanu? De jonge Braziliaan toonde in zijn korte invalbeurt meer dan starter Bulykin. Nog zo'n transfer van één miljoen euro, een opportuniteit zoals Herman Van Holsbeeck het toch zo graag zegt. Alleen is de Rus géén vriendje van de trainer. Als dit Anderlecht eens echt op toerental geraakt zal de strijd met Standard nog zijn om duimen en vingers van af te likken.

Een paar scheidsrechters werd het weer even zwart voor de ogen het voorbije weekend. Ondermeer Gaetan Simon tijdens Bergen - Zulte Waregem. Buitenspelfases, kaarten, noem maar op. Kevin Oris werd de zondenbok van dienst en mocht vroegtijdig het veld verlaten. Serge Gumienny, de vaste klant in dit soort rubrieken, weigerde AA Gent een zuivere strafschop toe te kennen na een overduidelijke haakfout van Goreux op Maric. Wij begrijpen Gumienny wel, hij wil geen strafschoppen meer geven. Stel je eens voor dat er iemand te snel het strafschopgebied komt inlopen, dan weet niemand wat er moet gebeuren en dus nam de scheidsrechter het zekere voor het onzekere. Een Gumienny stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Ook Kortrijk claimde een elfmeter tegen Westerlo, ook daar vond ref Bourdouxhe dat er de komende week al genoeg cadeautjes onder de kerstboom liggen, of dat hopen we toch.

Het voetbaljaar is afgelopen en dus sluit deze column ook voor een maand de deuren. Midden januari zijn we er weer. Maar we nemen geen afscheid zonder u al prettige feestdagen te wensen en een bruisend 2009! (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties