Cercle steekt Club voorbij

Nico Wieme
| 12 reacties
Cercle steekt Club voorbij
Foto: © SC

Slechts twee onderwerpen in deze mediaweek: de strijd om het statuut van topclub in Brugge en de uitstekende Europese prestatie van Standard in Braga.

Mediaweek is een wekelijkse rubriek op Voetbalkrant waarin gespot wordt met de voetbalactualiteit van de voorbije dagen. Met veel plezier wordt er een loopje genomen met de waarheid. Beschouw deze tekst dan ook niet als een stukje objectieve journalistiek, maar als satire, af en toe doorspekt met het nodige sarcasme.
 
 
Van topclub naar tobclub
 
Gezocht: een topclub in West-Vlaanderen, mét voorzitter die over voetbalverstand beschikt én spelers die het waard zijn om voor een topclub te spelen én een trainer die zijn pionnen tactisch goed op het plein kan plaatsen. Gevonden: NIETS. Geen enkele West-Vlaamse ploeg voldoet aan deze vereisten. Het dichtst benadert Cercle Brugge deze beschrijving.
 
Groen-zwart heeft misschien niet de voorzitter met het grootste voetbalverstand, maar Frans Schotte (centraal op de foto rechts) laat zich in ieder geval wel omringen door mensen die iets van het edele balspel kennen. Niet alle spelers van Cercle kunnen zich toppers noemen, maar het geheel is zo goed op elkaar ingespeeld dat de vereniging zeker een waardige subtopper mag genoemd worden. Met Glen De Boeck heeft Cercle in ieder geval een toptrainer in wording in zijn rangen. De ex-Anderlechtspeler bouwde in iets meer dan anderhalf seizoen een meer dan degelijke reputatie op als trainer.
 
Vorig seizoen strandde groen-zwart op de vijfde stek en werd het alom geprezen voor zijn uitstekende en aanvallende combinatievoetbal. Dit seizoen loopt het niet zo’n vaart, maar, na een moeizame start in het begin van het seizoen en ook na de winterstop, staat Cercle wel mooi op een gedeelde zesde plaats.
 
De kleine broer van Cercle, Club Brugge, probeert nu al voor het vierde seizoen op rij om zijn status van topclub aan te houden. Sinds de laatste titel van 2005 wordt er in de bestuurskamer meer getobd dan de Bruggelingen lief is. Na een derde plaats in 2006, een beschamende zesde stek in 2007 en een nieuwe derde plek vorig seizoen, werden de ambities dit seizoen opgeschroefd. Coach Jacky Mathijssen schreeuwde dit keer niet van de daken dat de kampioenenbus al besteld was, maar navraag bij diverse busmaatschappijen leerde ons dat de Limburger in augustus wel degelijk al enkele offertes aangevraagd heeft.
 
Ondertussen doet blauw-zwart er alles aan om uit de schaduw van grote broer Cercle te treden. Na de schitterende decembermaand, waarin Club welgeteld vijf nederlagen op rij leed, ondernam het bestuur een amechtige poging om zijn status weer op te vijzelen. Marc-André Kruska, Vadis Odjidja en Mohamed Dahmane moe(s)ten de kampioen van 2005 naar nieuwe hoogten schieten. Ondanks de lamentabele resultaten is het opvallend om vast te stellen dat Mathijssen al die tijd buiten schot is gebleven. Waarschijnlijk is er geen plekje meer vrij op het kerkhof dat voorzitter Michel D’Hooghe de voorbije jaren naast het Jan Breydelstadion aanlegde.
 
In ieder geval, de cijfers spreken boekdelen: na 22 speeldagen tien punten achter op een niet eens overtuigend Anderlecht en negen punten achter op Standard. De ambities mogen opgeborgen worden, de bus mag in de garage blijven, burgemeester Patrick Moenaert, nochtans vriend aan huis bij de blauw-zwarte kant van Jan Breydel, kan zich weer een receptie uitsparen en Mathijssen mag rustig verder bouwen aan een kampioenploeg voor … 2030, 25 jaar na de laatste titel.
 
 
UEFA Cupwinnaar
 
De Europese Voetbalbond (UEFA) verstuurde onlangs een vraag naar de laatste 32 deelnemers in de UEFA Cup om voor alle zekerheid al een optie te nemen op een hotel in Istanbul, waar in mei de UEFA Cupfinale zal plaatsvinden.
 
Bij Standard lag de brief nog niet goed op het bureau van sterke man Luciano D’Onofrio of het hotel lag al vast. Maar liefst 100 plaatsen reserveerden de Rouches. Het typeert de zelfzekerheid waarmee ze aan de boorden van de Maas toeleven naar het eindspel in de UEFA Cup.
 
Om dat eindspel te bereiken moet eerst wel de Portugese klip van Braga omzeild worden. Een fluitje van een cent, volgens de spelers van Standard. Toch presenteerde Standard zich in het rotsenstadion van Braga met dezelfde bescheidenheid zoals Liverpool, Everton, Sevilla en Sampdoria zich tegen de Rouches aandienden. Oguchi Onyewu kon het zich veroorloven om in de eerste helft te spelen als een standbeeld. Dieumerci Mbokani ontplofte, zoals hij beloofd had, maar dan van frustratie.
 
Steven Defour had na tien minuten al door dat de ploeg het best zonder hem zou aankunnen, en nam een snipperdag. Aragon Espinoza slaagde er voor één keer in alle ballen te klemmen. Het best tot zijn recht kwam invaller Benjamin Nicaise (foto onder). De Standardmiddenvelder toonde zich een perfecte cloon van Defour: met stevig bikkelen en wroeten werd de term ‘pottenstampvoetbal’ nog eens van stal gehaald.
 
Woensdag zagen we in ieder geval de toekomstige UEFA Cupwinnaar aan het werk. Die luisterde echter niet naar de namen Defour, Witsel, JoKanovic, Mbokani en Sarr, maar wel naar de wereldvermaarde namen als Eduardo, André Leone, Vandinho, Luis Aguiar en Wason Renteria. Deze wereldploeg heeft echter nog geen hotelkamers gereserveerd in Istanbul. D’Onofrio, zakenman als hij is, stelde de Portugezen al voor om de reservatie van Standard voor een prijsje over te nemen. Tenzij de Luikenaars natuurlijk als toerist naar Turkije willen trekken.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties