Sinan Bolat kopt Standard naar Europa League

Anthony Van der Planken

Sinan Bolat heeft Standard van de hel naar de hemel gekopt. De Luikenaars lagen bijna uitgeteld op de grasmat, maar de Turkse doelman kopte in de 94e minuut de gelijkmaker tegen de netten.

Standard begon aan de wedstrijd met Dieumerci Mbokani, die ondanks een blessure absoluut wilde spelen. Bij AZ verschenen met Sebastien Pocognoli en Moussa Dembélé twee landgenoten aan de aftrap.

Voor de bezoekers uit Alkmaar telde alleen de zege, bij alles minder dan de drie punten was het Europese avontuur van de Nederlanders uitverteld. Het was echter Standard dat meteen het initiatief nam.

De Rouches speelden met veel enthousiasme en drukten AZ het eerste halfuur AZ terug op de eigen helft. Milan Jovanovic bevestigde nogmaals dat hij op het Europese toneel net dat ietsje meer kan en zelfs Benjamin Nicaise nam de ploeg mee op sleeptouw en toonde met enkele mooie dribbels dat hij voetballende kwaliteiten in huis had.

Het overwicht van Standard vertaalde zich spijtig genoeg niet in doelpunt. Kansen waren er echter genoeg. Een vrije trap van Nicaise werd door Sergio Romero knap uit de hoek gehaald, Jovanovic zag één van zijn gekende rushes -met een knap bruggetje voorbij Moisander- door een derde AZ-verdediger afgestopt en mikte zijn vrije schop tegen de dwarsligger.

Ook Igor De Camargo trof net voor rust het doelkader na een omhaal. Een doelpunt had Standard een serieuze opsteker kunnen bezorgen. Jermain Lens had de Rouches immers net daarvoor op achtervolgen gezet na een aanval uit het boekje. Sebastien Pocognoli trok een eerste keer mee naar voor en benutte optimaal de de boulevard op de linkerflank. Lens devieerde zijn voorzet subtiel voorbij Sinan Bolat.

AZ, dat na een halfuur besloot om mee te voetballen, had al enkele waarschuwingsschoten gelost via Brett Hollman. De Canadees zag een eerste poging uitstekend gered door Bolat, de tweede, een subtiele stift, ging maar net over.

De Nederlandse landskampioen voetbalde veel verzorgder dan hun Belgische collega's. Het balletje ging goed van voet tot voet, terwijl de Rouches kozen voor lange halen en hoge ballen. In het vierde kwartier gaf Mounir El Hamdaoui Standard zelfs bijna het nekschot. De Marokkaan zette met twee afstandsschoten Bolat serieus aan het werk. De Turkse international redde één keer knap en één keer met een gelukje.

Standard kreeg ook na rust voldoende kansen om, net zoals vorig jaar, een Europese lente af te dwingen, maar de Luikenaars misten efficiëntie in de zone van de waarheid. Een kopbal van De Camargo ging maar nipt over en een schuiver van Dalmat werd door Romero in hoekschop geduwd. De Fransman kreeg nog een herkansing, maar was te verrast door de geboden ruimte.

De Europese droom van Standard leek aan flarden gereten, maar Bolat zorgde in de 94e minuut voor een waanzinnige ommekeer. De Luikse goalie trok met de moed der waanhoop mee naar voren en buffelde met een fantastische kopstoot een vrije trap van Nicaise tegen de netten: 1-1 en Standard naar de Europa League.