Zorgt Brugse derby weer voor vuurwerk?

Nico Wieme
| 15 reacties

Zaterdagavond staat de enige echte stadsderby in de Belgische eerste klasse op het programma. De kalendermaker zorgde ervoor dat tussen Kerst en Nieuwjaar de twee Brugse ploegen het tegen elkaar moeten opnemen.

Het Jan Breydelstadion vormt zaterdagavond het decor voor de derby tussen Club en Cercle Brugge. De voorbije jaren stond deze wedstrijd altijd garant voor het nodige spektakel. Hopelijk zijn de heren voetballers zaterdag in een even begenadigde dag en serveren ze de toeschouwers evenveel lekkers als tijdens de voorbije derby’s.

Laatste zege drie jaar geleden

De laatste zege van Cercle tegen ‘de grote broer’ dateert al van 17 december 2006. Iets voorbij het uur zorgde Frederik Boi (foto rechts) toen voor de enige treffer van de partij. Een halfjaar later eindigde het onderlinge duel op een smaakmakend 3-3-gelijkspel. Cercle klom toen telkens op voorsprong, maar Club kon iedere keer terugslaan.

De voorbije twee seizoenen en in de heenmatch van deze jaargang kon groen-zwart geen enkel punt meer sprokkelen tegen de buren. Het seizoen 2007-2008 was hét seizoen van Cercle. De vereniging kende een superjaar en eindigde op een knappe vierde plaats, net na stadsgenoot Club. Hoewel de troepen van Glen De Boeck twee keer de betere waren, konden ze geen enkele derby winnen.

Sterk Cercle puntenloos

De heenmatch ging verloren met 1-2. Groen-zwart overrompelde de buren in de eerste helft, maar het was Jonathan Blondel die Club enkele minuten voor de pauze op voorsprong bracht. Tom De Sutter tekende even later voor de verdiende gelijkmaker. Tien minuten ver in de tweede periode legde de betreurde François Sterchele de eindstand vast. Ook in de terugmatch gaf Cercle de buren aanvankelijk voetballes, maar het was weer Sterchele die na de pauze het lot van Cercle bezegelde.

Vorig jaar won Club de derby twee keer met 3-1. In de heenmatch mocht blauw-zwart blij zijn dat het na een lamentabele eerste helft uiteindelijk met een 1-1 de rust in mocht. Na de pauze stelden Nabil Dirar en Antolin Alcaraz de zege voor Club veilig. In de terugmatch speelde Cercle zijn tegenstander 23 minuten weg, maar dan scoorde Wesley Sonck twee keer als een duivel uit een doosje. Het vuur doofde bij Cercle en Joseph Akpala dikte na de pauze aan tot 0-3. Honour Gombami kon milderen tot 1-3.

Vuurwerk in heenmatch

Eind augustus zorgde de Brugse derby opnieuw voor het nodige vuurwerk. Na tien minuten lagen er al twee doelpunten in het mandje van Geert De Vlieger. Wie dacht dat Club in de touwen hing, kwam bedrogen uit. Via een afgeweken bal van Wesley Sonck knokte blauw-zwart zich terug in de match.

Tien minuten ver na de pauze moesten de bezoekers met tien verder na een rode kaart voor Alcaraz. Wie dacht dat Club eraan was voor de moeite, moest zijn mening opnieuw herzien. De troepen van Adrie Koster gingen met een mannetje minder zowaar beter spelen en trokken uiteindelijk dankzij doelpunten van Joseph Akpala en weer Sonck het laken verdiend naar zich toe.

Koster toonde zich nadien uitermate tevreden over het resultaat van zijn team bij zijn eerste derby. “Ik heb genoten van deze match, al had ik wel mijn bedenkingen bij enkele scheidsrechterlijke beslissingen. Maar goed, daar wil ik nu eigenlijk niet te diep op ingaan”, zei de Nederlander nadien aan Voetbalkrant.