Egypte en Nigeria naar kwartfinales

Manuel Gonzalez

In groep C van de Africa Cup hebben favorieten Egypte en Nigeria zich geplaatst voor de kwartfinales. Egypte eindigt de groep met het maximum van negen punten.

De Farao's van Egypte waren al zeker van de kwartfinales, zelfs van de eerste plaats, maar toch gingen ze nog voluit tegen Benin. Dat land had bij een zege wel nog aanspraak kunnen maken op kwalificatie, indien Nigeria zou verliezen van Mozambique.

Benin was echter geen partij voor titelverdediger Egypte. Na amper 24 minuten stond het al 2-0 via goals van Al Muhammadi en Meteb. In de tweede helft had Egypte de score nog hoger kunnen opdrijven, maar de doelman van Benin voorkwam een afstraffing.

Ook Nigeria maakte zijn favorietenrol waar tegen Mozambique. Het won met 3-0. Oude bekende Peter Omdemwingie, ex-La Louvière, scoorde twee doelpunten. In de slotfase deed Martins (foto) er nog eentje bij. Mozambique dreigde in het begin van de wedstrijd en kende pech dat het niet op voorsprong kwam. Na de goal van Nigeria liep de ex-Portugese kolonie achter de feiten aan.

Met Algerije - Ivoorkust en Angola - Ghana zijn al twee kwartfinales bekend. Egypte speelt als groepswinnaar tegen nr.2 uit groep D. Nigeria treft de winnaar uit diezelfde groep. Zowel Gabon, Kameroen, Tunesië als Zambia kunnen zich morgen nog plaatsen voor die kwartfinales.