Deze nacht starten de Winterspelen: een overzicht!

Manuel Gonzalez
| 3 reacties
Deze nacht starten de Winterspelen: een overzicht!
Foto: © SC

Volg België nu via WhatsApp!

Deze nacht om 3u Belgische tijd starten in Vancouver de 21ste Olympische Winterspelen. We blikken even vooruit op de Spelen die u kan volgen op Sport-Planet.eu!

Zelfs met amper acht atleten stuurt België zijn grootste delegatie sinds 1952 naar de Winterspelen. Er nemen ruim 2.700 atleten deel uit 91 landen. Het is de derde keer dat de Winterspelen in Canada worden gehouden na Montréal in 1976 en Calgary in 1988. De volgende Spelen in 2014 zijn in het Russische Sotchi.

Straks zal voor de eerste keer een indooropeningsceremonie gehouden worden bij de Winterspelen. Vancouver is trouwens de warmste stad ooit die deze Spelen organiseert met een gemiddelde temperatuur van 4,8 graden. Er wonen 2,2 miljoen mensen in Vancouver. Bryan Adams, Michael Bublé, Pamela Anderson, McGyver en Michael J. Fox zijn de meest bekende locale gezichten.

Op vier verschillende locaties zullen deze Spelen plaatsvinden. Uiteraard in Vancouver zelf, maar ook in Richmond, Whistler en op Cypress Mountain.

Er zijn 15 verschillende disciplines: bobslee, rodelen, skeleton, ijshockey, schaatsen, kunstschaatsen, shorttrack, curling, alpijns skiën, freestyle skiën, snowboarden, biatlon, langlaufen, schansspringen en de noordse combinatie.

Rodelen en skeleton zijn sporten die verwant zijn met bobslee. Curling is een sport die lijkt op petanque, maar dan op ijs en met ronde platte schijven. De noordse combinatie is een vorm van skisport waarbij schansspringen en langlaufen gecombineerd worden. De andere sporten zullen u normaal gezien allemaal wel bekend zijn.

Het beste wintersportland ooit is Rusland. Het haalde al 120 gouden medailles binnen sinds het ontstaan van de Olympische Winterspelen. Duitsland (inclusief ex-DDR), Noorwegen, de VS en Oostenrijk vervolledigen de top vijf. België haalde tot dusver 1 gouden, 1 zilveren en 3 bronzen medailles.

Onze enige gouden medaille werd behaald in 1948 te Saint-Moritz (Zwitserland). Micheline Lannoy en Pierre Baugniet wonnen toen het kunstrijden voor paren. Op diezelfde Spelen haalde het Belgische bobsleeteam (vierzitter) een zilveren medaille.

Volg de Olympische Winterspelen inclusief alle Belgen elke dag op Sport-Planet.eu!

Voor alle nieuws over de Spelen in Vancouver kan u terecht onder de rubriek "Andere" op Sport-Planet.



Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties