Wist je dat Palermo drie penalty's in een match miste?

Philippe Crols
| 0 reacties
Palermo drie penalty's in een match miste?
Foto: © SC

Als het allemaal wat meezit voor Martin Palermo zien we hem straks aan het werk op het WK in Zuid-Afrika. Goed voor commentatoren, want over de Argentijn valt heel wat te vertellen. Wist je dat hij bijvoorbeeld eens drie strafschoppen in één match miste?

Martin Palermo (foto) behoorde in 1999 tot de Argentijnse selectie van bondscoach Marcelo Bielsa voor de Copa America. Het werd voor de aanvaller van Boca Juniors een toernooi dat hij zich nog lang zal herinneren. Tijdens de eerste match was er nog niets aan de hand. Palermo scoorde tweemaal tegen Equador, een match die Argentinië met 0-3 won. De wedstrijd die volgde, ging de geschiedenis in als de wedstrijd waarin Palermo drie strafschoppen miste.


Op 4 juli 1999 stond Argentinië tegenover Colombia. In de vijfde minuut al knalde Palermo een elfmeter op de lat. Colombia scoorde wel vanaf elfmeter via Ivan Cordoba (huidig Interspeler): 0-1. Een kwartier voor tijd kreeg opnieuw Palermo de kans om vanaf de stip te scoren. Deze keer knalde hij echter hoog over. Via Edwin Congo en Johnnier Montano werd het 0-2 en 0-3. In de slotminuut lokte Palermo zelf een penalty uit, maar nu was de Colombiaanse doelman Miguel Calero spelbreker. Palermo miste zo drie strafschoppen tijdens die wedstrijd, een record waarmee hij tot op de dag van vandaag nog steeds in het Guinness Book of Records staat. In diezelfde wedstrijd pakte de Argentijnse doelman German Burgos trouwens ook een strafschop van Hamilton Ricard Questa.

De drie strafschoppen waarmee Palermo in het Guinness Book of Records staat.

 

Luis Suarez miste twee strafschoppen


Eerder dit seizoen leek Luis Suarez van Ajax een gooi te doen naar het record van Palermo. Hij miste in de Europa Leaguewedstrijd tegen Timisoara twee strafschoppen. Ajax won wel, met 1-2, onder andere dankzij een goal van Suarez.


Terug naar de Copa America van 1999. Tijdens de laatste groepswedstrijd tegen Uruguay, later verliezend finalist, scoorde Palermo zijn derde treffer van het toernooi. Argentinië won en mocht naar de kwartfinales. Daar werd het uitgeschakeld door de latere winnaar, Brazilië, dat met Ronaldo ook nog eens de topschutter zou afleveren.


Tien jaar geen international


Voor Palermo leek zijn interlandcarrière echter voorbij. Het duurde tot 2009 vooraleer hij nog eens werd opgeroepen. Diego Maradona maakte van de oude krijger opnieuw een international. Palermo bedankte en scoorde tijdens de voorlaatste WK-kwalificatiematch van afgelopen campagne een levensbelangrijk en heroïsch doelpunt in de gietende regen tegen Peru in minuut 96. Tot op heden speelde ‘El Loco’ amper tien matchen voor zijn land.


Palermo, die in Argentinië de ene goal na de andere fabriceerde, mislukte min of meer in Europa. Hij speelde bij Villarreal, Betis en Alaves, maar haalde nooit zijn niveau van in Argentinië. Bij Villarreal blesseerde hij zich trouwens eens op een uiterst vreemde manier. Bij het vieren van een doelpunt tegen Levante in de Spaanse beker ging hij op een muurtje staan. Toen dat instortte, liep Palermo enkele voetbreuken op en was hij vervolgens maanden out.

Het vieren van een goal dat bij Villarreal uit de hand liep.


In zijn thuisland was de aanvaller wel succesvol. Zo won hij onder andere tweemaal de Copa Libertadores, de Champions League van Zuid-Amerika. Of we hem straks aan het werk zullen zien op het WK in Zuid Afrika is nog niet zeker.

Morgen een 'Wist je dat...?' met Rik De Saedeleer als onderwerp.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties