FCN Sint-Niklaas doet Booms Gemeentelijk Parkstadion daveren

carol Vander Cruyssen
| 23 reacties

SK Heist, FCN en Hamme hielden schietoefeningen. De strijd om de 3de plaats en de barrage voor 4de klasse ligt volledig open. Leider Rupel Boom verslikt zich zwaar. Voor de drie staartploegen wenkt de degradatie meer dan ooit.

Strijd om eindronde barst open

Voor ruim 3 000 toeschouwers, speelden Aalst en Deinze een derby met als inzet de derde plaats. Door de nederlaag van Temse, kon de winnaar van die partij een gouden zaak doen. Beide ploegen hielden elkaar echter perfect in evenwicht. Aalst kwam via Gacem 1-0 voor, maar Deinze boog een kwartier voor affluiten de achterstand om in een voorsprong met doelpunten van Ngom en een strafschop van Declercq. Aalst werd vooruit gestuwd door zijn aanhang en scoorde nog de gelijkmaker via Gallucci, maar verder kwam het niet. Beide ploegen delen nu de derde plaats. Deinze heeft wel 1 match meer gespeeld. De samenwerking tussen Temse en zijn trainer Andries zou eindigen op het einde van dit seizoen. Quintelier wordt dan zijn opvolger. Maar na de recente 0 op 6 leek Andries de greep op zijn ploeg verloren te hebben en werd vorige week beslist om hem met onmiddellijke ingang te vervangen door Quintelier. De blauwwitten wilden op bezoek bij die andere ploeg van aan de Scheldeboorden, Oudenaarde, aanknopen met de knappe reeks wedstrijden, die hen op de derde plaats bracht en zo hun nieuwe trainer een hart onder de riem steken. De Waaslanders hadden echter aan Oudenaarde een uiterst taaie klant. De geelzwarten willen zo vlug mogelijk weg uit de onderste regionen en knokten zich met veel karakter en inzet voorbij Temse. Halverwege de eerste helft scoorde ex-AA Gent belofte Jesse Martens met een magistrale vrije trap. Temse drukte de thuisploeg in de tweede helft weg en kreeg een kwartier voor het einde loon naar werk. Oudenaarde sloeg echter onmiddellijk terug en sneed zo de adem van Temse af. In blessuretijd legde de thuisploeg de eindcijfers vast. Temse staat na de 0 op 9 nu voor het eerst sinds aanvang van de competitie op een niet-eindronde plaats.

Spanning in de buik van het klassement

Oudenaarde krijgt door die hard bevochten zege nu aansluiting met de ploegen net boven hen. Ieper en Ternat gingen immers zwaar onderuit. Ieper was geen partij voor een bijzonder sterk SK Heist, dat aan de rust reeds een comfortabele voorsprong had opgebouwd. De thuisploeg controleerde rustig de tweede helft en in de slotfase kwam de forfaitscore nog op het bord. Bij Ternat heeft het weekje rust geen soelaas gebracht, want Hamme was een maatje te sterk. De thuisploeg had na minder dan een uur reeds de drie punten op zak en kan na een recente 6 op 6 opnieuw naar boven kijken. Bij Ternat lijkt het effect van de trainerswissel uitgewerkt. Coxyde lijkt wat over zijn hoogtepunt heen te zijn. Bij rode lantaarn Mechelen kwam het niet verder dan een gelijkspel. Bij de thuisploeg gaat het van kwaad naar erger. De bezoekers kwamen vroeg op voorsprong, maar Racing kwam nog voor het half uur op gelijke hoogte. Ondanks een mannetje-meer in de tweede helft, kon de thuisploeg niet meer scoren. Na de match vond Algemeen Directeur Nico Vink zijn wagen beschadigd terug en voor hem was dit de druppel die de emmer deed overlopen: hij neemt ontslag en hiermee zakt Mechelen steeds dieper weg. Wie kan hier nog de redding brengen?

Koppen rollen bij Willebroek Meerhof

Ook de twee andere staartploegen gaat het niet voor de wind. Cappellen verloor in blessuretijd bij Torhout. De West-Vlamingen kwamen voor de rust op voorsprong maar in het slotkwartier ontplofte de match daar volledig. Cappellen kwam op gelijke hoogte, maar onmiddellijk hierop klom de thuisploeg opnieuw op voorsprong na een licht toegekende strafschop. Kort voor het einde kreeg Cappellen ook een strafschop en leek met een puntendeling en nieuwe hoop huiswaarts te mogen keren. Maar na alweer een nieuwe en opnieuw aangevochten strafschop, trok de thuisploeg diep in blessuretijd het laken naar zich toe en met deze driepunter blijven ze voorlopig buiten schot van de andere staartploegen. Willebroek-Meerhof trok naar Hoogstraten op zoek naar broodnodige puntenwinst, maar kwam na 3 minuten reeds op achterstand. Het lukte de kanaaljongens niet om die achterstand weg te werken en op het einde moesten ze de kelk tot op de bodem ledigen na een tweede tegendoelpunt. Ook Hoogstraten blijft hiermee voorlopig buiten schot van de staartploegen. Voor Willebroek-Meerhof begint de situatie er stilletjes aan ook hopeloos uit te zien. Het ziet immers Oudenaarde en Sottegem verder weglopen. Het rommelde deze week binnenskamers en dat leidde tot het ontslag van trainer Meseure. Ex-Waregem coryfee Rudy Haleydt en Sadio Ba moeten nu proberen om het zinkende schip veilig in derde te houden.

Rupel Boom op 10 minuten in de hel

Sottegemzette een flinke stap richting behoud, na een hard bevochten maar verdiende zege tegen Wielsbeke. De West-Vlamingen kwamen wel snel op voorsprong, maar Sottegem zette het nog voor de rust recht. In de tweede helft consolideerde de thuisploeg de voorsprong en kan eindelijk wat vrijer ademen. Wielsbeke dat zo goed als veilig staat en wat uitgeblust lijkt, ziet nu FCN Sint-Niklaas over zich springen. De Waaslanders zorgden ongetwijfeld voor hét resultaat van het weekend door leider Rupel Boom op eigen veld in te blikken met zware 1-5 cijfers. De leider begon niet onaardig en na een half uur leek er geen vuiltje aan de lucht, toen Glouftsis na een knappe actie zijn 21ste van het seizoen binnenprikte. Maar FCN dat door de recente 12 op 12 plots vertrouwen op overschot heeft, beschikt over een levensgevaarlijk spitsenduo. Belfassi prikte bijna onmiddellijk hierna de gelijkmaker binnen. Rupel Boom had het in de tweede helft moeilijk tegen de sterke bezoekers en kwam nauwelijks aan kansen. Op 10 minuten tijd diende FCN de thuisploeg een geweldige mokerslag toe. Het liep toen uit van 1-1 naar 1-5! Bij de thuisploeg waren ze niet te spreken over enkele op zijn zachtst uitgedrukt “merkwaardige” beslissingen van de scheidsrechter. Vooral de strafschop en de hierop volgende rode kaart voor Laevaert zette kwaad bloed. Rupel Boom moet zich toch even bezinnen, want de zo gelauwerde ijzersterke verdediging incasseerde na de 4 doelpunten op Willebroek-Meerhof van enkele weken terug, nu 5 Waaslandse doelpunten. Virtueel staat Heist nu opnieuw op gelijke hoogte en dat zorgt voor extra spanning. Niet toevallig werden 2 van de 5 doelpunten gescoord door de tweede in de topschutterstand, Rodrigo De Oliveira. FCN, dat een heel moeilijke periode achter de rug heeft, lijkt nu herboren en zou nog wel eens een gevaarlijke buitenstaander kunnen worden in de strijd om de eindronde.