Ajax heeft bekerwinst binnen handbereik

Ajax heeft in de eerste wedstrijd om de Nederlandse Beker een heel goede zaak gedaan. In de eigen Amsterdam ArenA voetbalde de thuisploeg binnen de acht minuten een 2-0 voorsprong bij elkaar en hielden die vast.

Feyenoord wou vooral de nul op het bord houden, had Mario Been vooraf laten weten. Na een paar minuten mocht dat plan echter al naar de vuilbak verwezen worden. Een schitterende pass van Toby Alderweireld bereikte De Jong (foto), die net voor Feyenoord-doelman Erwin Mulder bij de bal kwam, hem omspeelde en vervolgens het leer rustig binnenschoof. Het bleek slechts het begin van zestig dolle seconden.

Nauwelijks een minuut na de 1-0 was het namelijk opnieuw raak. Dit keer ontsnapte Urby Emanuelson op de linkerflank en de buitenspeler behield het overzicht en legde terug op De Jong, die op het juiste moment in kwam lopen en de bal hoog in het doel schoot. Ajax leek op weg om de return in De Kuip overbodig te maken, maar leek tevreden met de 2-0. Feyenoord kon in de eerste helft nooit echt een vuist maken.

Feyenoord herpakte zich na rust, maar de grootste kansen bleven voor Ajax. Pantelic en Suarez zagen hun schoten knap gepakt door doelman Mulder. Verder dan een vrij gevaarloos schot van Denny Landzaat kwamen de Rotterdammers niet. Donderdag 6 mei zal Feyenoord vol aan de bak moeten om nog een kans te maken op de Beker.