Wist je dat SKB finale speelde met 10 Ivorianen?

Philippe Crols
| 16 reacties
SKB finale speelde met 10 Ivorianen?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

SK Beveren beleeft moeilijke tijden. Na dit seizoen zakt de Waaslandse club naar derde. Nog niet zo lang geleden ging het heel wat beter. Wist je dat Beveren in 2004 de bekerfinale aanvatte met tien Ivorianen?

Beveren zat in het begin van deze eeuw in financiële problemen. Jean-Marc Guillou hielp de club uit de nood en toen hij in 2002 technisch directeur werd, veranderden er heel wat dingen op de Freethiel. De Fransman stuurde behoorlijk veel Ivorianen van zijn academie in Abidjan richting Waasland en ook werd er samengewerkt met Arsenal. Zo belandde onder andere Graham Stack in België, gekend van zijn bosknummer tegen Antwerp. Beveren herstelde zich na een moeilijke periode en tijdens het seizoen 2003-2004 haalde het ook de bekerfinale.

Doelman Stack laat zich niet doen door enkele Antwerpfans.

De Waaslanders schakelden achtereenvolgens Westerlo en Germinal Beerschot uit om in de halve finale tegenover Anderlecht te komen staan. Paars-wit focuste zich vooral op de titel, die het ook zou behalen, en verloor de dubbele confrontatie met Beveren. In Brussel werd het 1-1, op de Freethiel 0-0. Beveren mocht naar de finale tegen Club Brugge.

De bekerfinale van 2004 ging onder meer de geschiedenis in als de finale waar Beveren aantrad met tien Ivorianen. De Let Igor Stepanovs, geleend van Arsenal, was de vreemde eend in de bijt. Tien minuten voor tijd kwam er met Bjorn Vleminckx een tweede niet-Ivoriaan op het veld bij de Waaslanders. Beveren kwam in elke helft op achterstand na goals van Gert Verheyen en Nastja Ceh. Owngoals van Dany Verlinden en Birger Maertens zorgden voor Beverse hoop, maar Andres Mendoza en Peter Van der Heyden telden SKB definitief uit.

De opstellingen van mei 2004

Beveren: Copa, Eboué, Stepanovs, Kante (81’ Diallo), Boka, Djire, Lolo, Mandaka (80’ Affessi), Né, Romaric (81’ Vleminckx), Sanogo

Een sfeerverslag van de bekerfinale van 2004 tussen Beveren en Club Brugge.

Club Brugge: Verlinden, Clement, Maertens, Rozehnal, Simons, Van der Heyden, Ceh (89’ Roelandts), Englebert (82’ Blondel), Lange, Verheyen, Saeternes (69’ Mendoza)

De Waaslanders hielden aan de bekerfinale wel een Europees ticket over. Onder leiding van Herman Helleputte schakelde SKB in de UEFA Cup Vaduz uit Liechtenstein uit en ook Levski Sofia uit Bulgarije moest eraan geloven. In de groepsfase werd Beveren echter helemaal weggespeeld. Tegen Stuttgart (1-5), Dinamo Zagreb (6-1) en Benfica (0-3) slikte het zware nederlagen en ook op de laatste speeldag werd er verloren, met 1-0 bij Heerenveen.

Yaya Touré en co.

Nadien ging het terug bergaf met Beveren en in 2006 behoorde Guillou niet langer tot de Waaslandse club. Onlangs werd aangekondigd dat Beveren na dit seizoen vrijwillig naar derde klasse zakt. En dat terwijl er in 2003-2004 nog ongelooflijk veel talent rondliep op de Freethiel. Kijk maar even waar enkele spelers van toen nu spelen: Emmanuel Eboué (Arsenal), Yaya Touré (Barcelona), Arthur Boka (Stuttgart), Gilles Yapi Yapo (YB Bern), Igor Lolo (Monaco), N'Dri Romaric (Sevilla, foto), Vleminckx (NEC). Van de ploeg die de bekerfinale betwistte, speelt er nu niemand meer bij SKB. De club trekt sinds kort de kaart van de jeugd.

Van de Bruggelingen van toen zijn Van der Heyden (die terugkeerde) en Jonathan Blondel nog wel actief in Jan Breydel. Ook doelman Verlinden, die tegen Beveren zijn laatste match uit zijn carrière keepte, staat nog op de loonlijst bij Club, maar dan wel als keeperstrainer.

Morgen een 'Wist je dat?' met Eric Cantona als onderwerp.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties