Wist je dat Elia laatste goal tegen Enke scoorde

Philippe Crols
| 0 reacties
Elia laatste goal tegen Enke scoorde
Foto: © SC

Over minder dan een maand start in Zuid-Afrika het WK voetbal. Robert Enke leek lange tijd op weg naar een plaats bij de Duitse selectie, maar pleegde eind vorig jaar zelfmoord. Wist je dat Eljero Elia de laatste speler was die hem vloerde?

Een van de somberste momenten van dit voetbalseizoen was ongetwijfeld de dood van Robert Enke (foto). De doelman van Hannover 96 pleegde op tien november vorig jaar zelfmoord, twee dagen na een competitiewedstrijd tegen Hamburger SV. Enkele dagen na de pijnlijke gebeurtenis maakte Teresa, de vrouw van de gewezen sluitpost, bekend dat haar man met felle depresies af te rekenen had. Al sinds 2003 slikte Enke medicijnen tegen die depressies en onderging hij ook talloze behandelingen.

Dat gegeven was mogelijk niet de enige reden die Enke tot zijn wanhoopsdaad dreef. In 2004 werd de Duitser vader van een dochter, Lara. Het kind werd echter geboren met een hartafwijking en overleed twee jaar later. In mei 2009 adopteerde Enke met zijn vrouw wel een ander kindje.

Nationale ploeg

Als voetballer speelde Enke onder andere voor Borussia Mönchengladbach, Benfica, Fenerbahçe en Barcelona. Zijn carrière afsluiten deed hij dus op een vreemde manier bij Hannover 96. Bij Hannover stond hij al sinds 2004 onder de lat. Langzaam maar zeker begon hij zich ook in de kijker te spelen van de Duitse bondscoach, Joachim Löw. Toen die laatste na het WK van 2006 overnam van Jurgen Klinsmann werd Enke meermaals opgeroepen voor het nationale elftal van Duitsland.

In totaal zou de Duitse keeper achtmaal in actie komen voor de Mannschaft. Zijn laatste interland dateert van augustus vorig jaar. Toen namen de Duitsers het op tegen Azerbeidzjan. Ook behoorde Enke tot de Duitse selectie die op het Europees kampioenschap in 2008 (Oostenrijk en Zwitserland) een zilveren medaille veroverde. De doelman kreeg echter geen speelminuten, want Jens Lehmann genoot de voorkeur in doel. Löw rekende wel op Enke en dus was de doelman van Hannover ook in de running voor een plaatsje in de WK-selectie voor het komende toernooi in Zuid-Afrika.

Laatste wedstrijd

Zijn laatste wedstrijd speelde de doelman op 8 november 2009 in de eigen AWD-Arena. Tegenstander was Hamburger SV en de Rothosen konden via Marcell Jansen een eerste keer scoren. Net voor rust kopte de Nederlander Eljero Elia de 1-2 in doel. De vleugelspits ging ongewild de geschiedenisboeken in als zijnde de laatste speler die Enke kon verschalken. Hannover pakte in die wedstrijd uiteindelijk nog een punt en kon zich afgelopen weekend verzekeren van een verlengd verblijf op het hoogste niveau. Twee dagen na die match tegen Hamburger SV maakte Enke dus een einde aan zijn leven.

Pakkende beelden uit november vorig jaar. Enke wordt in de eigen AWD-Arena van Hannover herdacht.

Na Enkes dood werd er trouwens een stichting in het leven geroepen die de naam van de doelman draagt. Deze stichting is er voor depressieve sporters alsook voor ouders van kinderen met een hartafwijking.

Morgen een 'Wist je dat?' met de Gouden Schoen als onderwerp.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties