Advocaat spreekt en haalt uit

Kristof Blomme
| 28 reacties
Advocaat spreekt en haalt uit
Foto: © SC

Dick Advocaat heeft voor het eerst na zijn ontslag een interview gegeven aan de Belgische pers. De Nederlander vertelt in Het Laatste Nieuws wat er allemaal verkeerd ging bij de nationale ploeg.

Advocaat vond de Belgische Voetbalbond niet professioneel genoeg. Toen Rusland kwam aankloppen was zijn keuze dan ook vlug gemaakt. Hij geeft toe dat hij voor het geld koos, maar ook andere zaken stoorden de Nederlander. Zo krijgt CEO Jean-Marie Philips, die net werd ontslagen, een veeg uit de pan. "Ik ergerde mij aan de man. Ik herinner me een voorval in Duitsland toen we de kalender gingen opstellen. Hij zei plots tegen me: 'Om halfelf moet ik weg hoor, ik moet naar Benfica - Hertha Berlijn als Uefa-afgevaardigde'. Ik antwoordde: 'Dit is toch veel belangrijker?'. Maar hij wou per se weg om halfelf."

Ook penningmeester Germain Landsheere moet het ontgelden. "Weet je hoe mijn bureau er uitzag? Ze stopten me in een bijkeuken, met een koelcel, kopieermachine, lege kratten, en overal papier. Ik wou naar het Conrad-hotel, wat Landsheere geen euro meer zou kosten dan een viersterrenhotel in Diegem. Ik vind dat een nieuwe coach moet laten zien dat er iets gebeurt. Ik wilde meegroeien en meedenken met de spelers. Maar het eerste wat Landsheere zei was: 'Je mag zaken veranderen, maar het mag geen geld kosten'. Toen ik voorstelde om de interland tegen Kroatië niet op de Heizel te spelen ging hij weer klagen. Het draaide echt enkel om geld bij die man."

Advocaat haalt nog enkele anekdotes boven over het gebrek aan professionalisme bij de bond. "Enkele weken na de EK-loting zat ik in vergadering met De Keersmaecker, Collin, Philips en persverantwoordelijke Cornu. Ik vroeg wie er naar het WK ging. Ze zouden allemaal naar Zuid-Afrika gaan. Ik verwachtte dat één van hen zou zeggen: 'Dick, jij moet er natuurlijk ook zijn, om Duitsland te scouten'. Maar de uitnodiging kwam niet, begrijp jij dat?"

"De druppel was een brief van Landsheere enkele weken na de loting in februari. Daarin stond dat de bond niet begreep waarom we de EK-kwalificatie startten met een thuismatch tegen Duitsland, dat kostte hem een verlies van 150.000 euro had hij berekend. Ik viel achterover, want vooraf heette het een uitstekende kalender. Toen stond mijn besluit vast. Zonder Rusland was ik nog bondscoach, maar was ik vervelender geworden. Dan zouden die mensen eruit zijn gegaan."

Ook over de spelers geeft Advocaat zijn mening. Volgens hem werd zijn beslissing niet ingegeven omdat hij zich zou hebben verkeken op de selectie. "Voor die jongens had ik nog willen blijven. Het was een heerlijke groep, waarmee we echt iets konden bereiken. Met de jonge jongens voerde ik een soort spelletje van geven en nemen. Hazard dacht echt al dat hij het mannetje was, maar ik vond het heerlijk om zo iemand te kneden. Dembele speelde op het eind bij AZ al stukken beter, dat wordt een hele grote. Defour is het type dat elke ploeg nodig heeft."

Voor Vincent Kompany is Advocaat opvallend strenger. "Vincent is een lieve jongen. Ik beschouwde hem als een monument. Maar hij moet zich daar ook naar gedragen. In voorbereiding op Qatar was hij een halfuur te laat op de wandeling. Bij de bespreking nadien was hij er weer niet. Ik had de ploeg intussen opgeschreven toen Kompany kwam aangesloft. Ik zei niets en trok een groot zwart kruis door zijn naam. Hij trok zo'n ogen. Achteraf vroeg ik me af wat ik had gedaan was het een bepalende speler geweest. Ik had het allicht anders aangepakt."

Op de backposities heeft de nationale ploeg al even een probleem. Zo kwam centrale verdediger Vermaelen uit op links, terwijl Colpaert op de rechtsachter werd uitgeprobeerd. "Vermaelen was mijn beste linksback, simpel. Rechts had ik niemand. De Roover deed het aardig, niet meer dan dat. Colpaert was niks. Op termijn had ik waarschijnlijk een rechtshalf naar achter getrokken, zoals destijds Numan bij Oranje. Van Vanden Borre hou ik niet. Hij is te laconiek en te nonchalant."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties