Helsingborg blijft op titelkoers

viki meeuwis

In Zweden stond afggelopen weekend de zestiende speeldag op het programma.

IF Brommapojkarna beet thuis op Grimsta de spits af tegen Mjällby, de kampioen van tweede klasse vorig seizoen.  De vorige confrontatie tussen de twee ploegen vorige week eindigde in een 0-0 gelijkspel.  Bij Mjällby zat Mostapha El Kabir terug in de kern na een schorsing uitgezeten te hebben. Het waren de bezoekers die het best van start gingen en voor de beste kansen zorgden. Net na het half uur wist keeper Nordfeldt een afstandsschot van Daniel Nicklasson af te weren. In de rebound probeerde Ekenberg nog eens maar ook die keer hield de keeper van BP stand.  Na de rust was het de thuisploeg die sterker was. Dalil Benyahia speelde de bal naar links waar Imad Chhadeh geheel vrij stond en de bal in doel  kon werken. Brommapojkarna scoorde zo het enige doelpunt van de match. In de slotfase kreeg Tobias Grahn een waarschuwing van de scheidsrechter. Dat was tegen de zin van El Kabir die al geel had staan. Na te hevig protest bij scheidsrechter Strömbergsson, mocht hij met een tweede gele kaart het veld verlaten.  Ondanks deze nederlaag blijft Mjällby op de derde plaats staan.

Åtvidabergs blijft de rode lantaarn in de Allsvenskan, na de nieuwe nederlaag tegen GAIS. De bezoekers wonnen met het kleinste verschil dankzij een doelpunt van Aram Khalili na een pas van Kenneth Gustafsson.

Nieuw verlies voor AIK

Halmstad wist op Örjans Vall IFK Göteborg te verslaan.  Halmstad was de betere ploeg op het veld en wist via een goal van Michael Görlitz de drie punten thuis te houden. Voor IFK Göteborg was het niet de beste dag, ze zagen middenvelder Sebastian Eriksson met een blessure uitvallen in de eerste helft. Na de rust herpakten de bezoekers zich wel onder andere dankzij invaller Stefan Selakovic.  “Sela” kwam dicht bij een tegendoelpunt maar Robin Malmkwist wist de bal in corner te trappen.

Ook voor AIK ziet het er niet zo goed uit. De vorige match tegen Malmö, wist AIK echter wel met 2-0 te winnen en de hoop was er dan ook dat de slechte reeks eindelijk doorbroken was. Uit bij Malmö waren de verwachtingen dan ook hoog gespannen. Bij de thuisploeg kwam Agon Mehmeti in de plaats van de geschorste Edward Ofere. Malmö was duidelijk de betere ploeg en het was aan keeper Ivan Turina te danken dat Malmö slechts met 1-0 kon winnen.  AIK speelde laks en kwam offensief nooit goed voor de dag. Het enige doelpunt viel in de 41e minuut na een reeks aanvallen van Malmö. Jimmy Durmaz kreeg de bal te pakken en legde die mooi af voor Mehmeti die vanop korte afstand de bal in doel werkte. Met deze nieuwe nederlaag staat AIK nu voorlaatste. Met deze zege blijft Malmö in de titelrace en staat nu tweede in het klassement met 33 punten.

De partij tussen Kalmar FF en Djurgården eindigde in een 0-1 overwinning voor Djurgården dankzij een laat doelpunt van Philip Hellquist na een goede pass van Daniel Sjölund.

Gefle verloor op eigen veld van Trelleborgs. De eindstand werd 1-3 Bij de rust stond Trelleborgs al op een comfortabele 0-3 voorsprong. Al in de eerste minuut kon Mattias Adelstam de score openen. Iets na het half uur wist Wihlborg Andreas Drugge op weg te zetten naar de tweede goal. Amper drie minuten later viel de derde goal dankzij Peter Abelsson met een assist van Adelstam.  Jacob Orlov kon na de rust nog tegenprikken. Dankzij deze zege kruipt Trelleborgs langzaam weg uit de degradatiezone terwijl Gefle in dat opzicht net een slechte zaak doet.

Helsingborg kende thuis in het Olympia Stadion weinig problemen met BK Häcken. Al vroeg in de match wist Mattias Östberg  de bezoekers op voorsprong te brengen na een pass van Paulinho. Erik Sundin kon op het  half uur tegenscoren. Kort na de rust wist Sundin een tweede keer de bal tegen de netten te krijgen. Markus Holgersson kon uiteindelijk de 3-1 op het scorebord zetten. Helsingborg blijft aan de leiding met 38 punten, vijf meer dan directe achtervolger Malmö.

Örebro tenslotte won met 3-0 van Elfsborg.  Net voor de rust kon Ajdarevic scoren. Na de rust deed hij dat nog eens dunnetjes over. Samuel Wowoah tekende voor de 3-0. Örebro staat op de derde plek terwijl Elfsborg naar de vijfde plaats terugzakt.