Moa & Mos

viki meeuwis
| 0 reacties
Moa & Mos
Foto: © SC

Dit stukje gaat over het feit dat ik niet begrijp hoe er in België gescout wordt. Waarom? Eerst en vooral lopen er hier in Noorwegen best wel een paar spelers rond die iets extra kunnen brengen.

Waar ik echt niet bij kan is dat ze in België weer  een grote vis hebben laten ontsnappen.

Moa, spits van Vålerenga, was topscorer in competitie hier met vijftien doelpunten. Een ware gesel voor elke verdediger met niet alleen scorend vermogen maar ook eentje van de laatste voorzet.

In Nederland werd hij gevolgd, door o.a. Groningen. Die hadden al eens een bod gedaan, maar toen wuifde VIF dit weg, net als Moa zelf trouwens. Dat was een terechte beslissing, hij wist dat hij hier nog moest groeien.

Zoals ik al een paar weken eerder al eens in mijn column heb aangehaald was Moa ondertussen rijp voor een buitenlands avontuur. En die verhuis gebeurde onlangs, vrij onverwacht. Hanover 96 komt aankloppen en een week later speelt Moa in de Bundesliga. De transfersom bedroeg een goede  1,5 miljoen euro.

Bij zijn debuut scoorde hij al zit ondertussen al aan vier treffers. Ook in de nationale ploeg hier, waar hij moet om zijn plaatsje moet vechten met John Carew ( Aston Villa ), dwingt hij respect af. De publieke opinie wil hem steeds aan de aftrap, maar John geniet op basis van zijn reputatie de voorkeur terwijl de huidige bondscoach meer en meer begint te twijfelen. Geen enkel negatief woord komt van Moa in de krant. De jonge speler beweert dat hij nog veel moet bewijzen, hij heeft respect voor Carew en voor de bondscoach. En zoals hij steeds zegt; “ ik praat niet voor tv en in kranten. Ik praat op het veld”.

Zo’n nuchtere jongen en met die voetbalkwaliteiten. Het kan haast niet anders of hij gaat een grote speler worden. En ik gun het hem van harte. Het is een fantastische kerel, waarbij tussen de oren alles op de juiste plaats zit.

Een type speler dat bijvoorbeeld Anderlecht, Genk, Club Brugge en andere clubs hadden kunnen gebruiken. Ik weet het wel, 1.5 miljoen is geen klein bedrag maar als ze hem gevolgd hadden, had men gezien dat het een investering is. Men had een topscorer kunnen hebben in de rangen en die nadien met winst kunnen verkopen. Waar zijn die clubs met hun goede scoutsapparaat? Willen die maar enkel gaan scouten daar waar het warm is?

Moa heeft een broer. Ze zijn weliswaar niet hetzelfde type, maar je vindt de voetbalgenen terug bij de jongste; Mos Abdellaoue. Vergeet deze naam maar niet. Hij speelt momenteel ook bij VIF, waar hij nu en dan al eens proeft van het grote werk en al een paar keer scoorde. Twee weken geleden speelde hij mee met het tweede elftal en scoorde 7 keer, jawel zeven en zorgde bovendien voor twee assists.

Dit zijn maar twee voorbeelden. Maar er lopen er hier nog meerdere talentvolle jonge spelers rond. Koop voor die scouts een dikke jas, muts en handschoenen, wie weet komen ze dan misschien toch wel eens naar hier!

Vergeet niet dat er weinig culturele verschillen zijn tussen Noorwegen en België . Ook de taal is ook niets onoverkomelijks, hier spreekt men immers vloeiend Engels. Het Noors is gebaseerd op de Germaanse taal, net als het Nederlands. Er zijn dus veel gelijkenissen. Het klinkt misschien wel niet zo als je het voor de eerste keer hoort. Maar zelfs ik spreek al Noors, dus...........

Sportieve groeten

David Brocken

Foto: Moa en Mos

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Eliteserien

Nieuwste reacties