Interview Snelders: "Eerste klasse is niet mijn ambitie"

Steurbaut Kersten
| 3 reacties
Snelders: "Eerste klasse is niet mijn ambitie"
Foto: © SC

Op 20 mei werd de fusieclub Waasland-Beveren boven de doopvont gehouden. Vijf maanden later praat de jongste telg in het Belgische voetbal al een mondje mee en bonkt de club op de poorten van eerste klasse. “Maar voor mij is dat geen doel", zegt Snelders.

Anderhalf jaar geleden zette Kristof Snelders een stapje terug naar tweede klasse. Bewust. In zijn tweede jaar bij Cercle Brugge gunde trainer Glen De Boeck hem nog amper speelminuten. “Dat was een heel moeilijke periode”, blikt de 168 centimeter boven de grond uitstekende pocketspits terug op zijn West-Vlaams avontuur. “Niets is zo erg als trainen zonder doel. Ik voelde mij er als het vijfde wiel aan de wagen.”

De juiste keuze

Met een stap terug naar tweede klasse hoopte Snellie het voetbalplezier terug te vinden. SK Beveren, met Johan Boskamp als ervaren trainer, … Het leek de start van een “fantastisch verhaal”. Draaide dat even anders uit. Bossie werd al snel op de keien gezet, de financiële problemen stapelden zich op en na 38 speeldagen was SK Beveren sportief gedegradeerd.

“Moest ik op mijn 28ste al mee zakken naar derde?”, laat Snelders een ballonnetje op. “Dat was niet zo evident. Ik was in gesprek met Rupel Boom, maar toen kwam de fusie en nam het nieuwe bestuur vrij snel contact met mij op. Dirk Poppe vroeg of ik wou blijven. In het verleden heb ik niet veel de juiste keuze gemaakt, maar nu heb ik het gevoel dat het wel gelukt is.”

“Moest ik mijn 28ste al zakken naar derde klasse?
Dat was niet zo evident.”

Zeg dat wel. Vijf maanomwentelingen later staan jullie alleen op kop in tweede klasse.

“Dat is een onverhoopt succes. We hadden een slechte voorbereiding achter de rug. Zowel de resultaten als de prestaties waren niet goed. Tegen kleine ploegen wonnen we wel, maar dat was het dan ook. Tegen Deinze gingen we wel met 2-1 de boot in. Iedereen was sceptisch. En dan begon het seizoen nog met een nederlaag op Turnhout. Maar dat we nu aan de leiding staan, is zeker niet onverdiend.”

Nuchtere analyse

Een fusieploeg die meteen gensters slaat, dat kom je toch niet elke dag tegen?

“De kern van Waasland werd aangevuld met vijf spelers van Beveren en vijf nieuwe aanwinsten. Dat zijn tien nieuwe jongens. Het is niet evident om daarmee meteen een ploeg te bouwen, maar vanaf de eerste dag was de sfeer goed. Ik heb nog maar weinig groepen gekend met zo’n solidariteitsgevoel. Nochtans hebben we niets speciaals gedaan om de sfeer de bevorderen. Ook geen teambuildingactiviteit.”

En wat nu? De ambitie was om in drie jaar de stap naar het hoogste niveau te maken.

“Wat nu? Dat is geen eenvoudige vraag. Die theorie van drie jaar moet blijven, daar ben ik van overtuigd.  De eerste tien matchen hebben wel aangetoond dat we van niemand schrik moeten hebben, maar we zullen week na week moeten blijven werken om deze prestaties te bevestigen.”

“In januari moet de club een nuchtere analyse maken. We mogen nu zeker niet denken dat het ‘binnen’ is en dat ons seizoen al geslaagd is. Je speelt nog altijd voor de premies én de eer. Deze ploeg heeft de kwaliteiten om op het einde van het seizoen in de top vijf te parkeren.”

“Snelders niet goed genoeg voor eerste? Ik ga naar de dertig toe, met die zaken kunnen ze mij niet meer extra motiveren.”

Hoe graag wil Kristof Snelders terug in eerste klasse spelen?

“Als sportman moet je de ambitie hebben om zo lang mogelijk op het hoogste niveau te spelen. Ik zal er ook alles aan doen om met Waasland-Beveren naar eerste te promoveren, maar … Ik werk nu full time en ga ’s avonds trainen. Die combinatie is op dit moment ideaal voor mij. Ik ben volledig ingewerkt. Wat moet ik doen als ik terug in eerste voetbal? Misschien is het maar voor één seizoen. Uiteindelijk is het een luxeprobleem.”

Dertig jaar

“Snelders is niet goed genoeg voor eerste klasse.” Is dat dan geen drijfveer om de criticasters lik op stuk te geven?

(lacht) Dat heb ik van mij afgezet. Ik ga naar de dertig toe en hou mij niet meer bezig met wat de mensen over mij zeggen of denken. Vroeger trok ik mij dat wel aan, maar het is voor mij geen prikkel om een nieuw avontuur in eerste te ambiëren.”

Morgen: Kristof Snelders over vechtvoetbal, opvoeding en de favorieten in tweede klasse.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (T)
SK Deinze SK Deinze 1-2 Lommel SK Lommel SK

Nieuwste reacties