Irak hoopt stunt van 2007 te herhalen

Manuel Gonzalez
| 3 reacties
Irak hoopt stunt van 2007 te herhalen
Foto: © SC

Irak won in 2007 verrassend het Aziatisch landenkampioenschap. Het door oorlog geteisterde land wil deze stunt vier jaar later herhalen in Qatar.

Het moet één van de grootste verrassingen ooit geweest zijn, we mogen het gerust vergelijken met de zege van Griekenland op het EK van 2004. Irak versloeg in 2007 Saoedi-Arabië in de finale van de Asian Cup met 1-0 en het land schokte vriend en vijand met deze opmerkelijke prestatie in tijden van oorlog.

De Duitse coach Wolfgang Sidka, ex-Werder Bremen, hoopt met zijn huidige kern opnieuw te kunnen verrassen op de Asian Cup die vrijdag start in Qatar.

"Kijk, we zouden graag opnieuw de titel winnen, maar dat wordt moeilijk. We gaan het alleszins proberen. Maar laten we ons eerst eens focussen op de clash met Iran. Het eerste doel is gewoon in de top twee van de groep te eindigen. Maar met Iran, Noord-Korea en de VAE als opponenten zal dat niet simpel worden. Daarna leven we ronde per ronde verder", aldus Sidka.

"Mijn gevoel zegt dat van de 16 aanwezige landen op dit tornooi er wel 10 in staat zijn om de titel te pakken. Alles hangt af van details en of we door die groepsfase geraken. We moeten ook hopen dat onze beste spelers zoals Mahmoud en Akram in de vorm van hun leven zijn. Alleen dan maken we een kans."

Younis Mahmoud werd vier jaar geleden een volksheld in Irak toen hij in de 71ste minuut van de finale tegen Saoedi-Arabië de winnende treffer scoorde. Het voetbal in Irak komt van ver. Tot 2003 was Uday Hoessein, de zoon van Saddam, immers de voorzitter van de nationale bond. Zijn bewind was er één van terreur.

Irak haalde in die periode wel het WK van 1986 waar het in de groepsfase onder meer met 2-1 verloor van onze Rode Duivels.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties