Beste Voetballer 2000-2010: Wie heerste er in doel?
Steurbaut Kersten
| 66 reacties
Beste Voetballer 2000-2010: Wie heerste er in doel?
Foto: © SC

Wie was de beste voetballer van de voorbije tien jaar? Wie verdient er een plaatsje tussen de palen: Logan Bailly, Fréderic Herpoel, Silvio Proto, Vedran Runje, Stijn Stijnen, Dany Verlinden of Daniel Zitka?

België is altijd een kweekvijver geweest van goede doelmannen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in onze preselectie vijf Belgische doelmannen zitten. Zij krijgen het gezelschap van een Kroaat (Vedran Runje) en een Tsjech (Daniel Zitka).

U kan hier uw stem uitbrengen.

Om u bij uw keuze te helpen zetten we de zeven geselecteerden voor u nog even op een rijtje:

Logan Bailly: In het seizoen 2003/2004 speelde Bailly al zestien wedstrijden in eerste klasse voor Heusden-Zolder, maar de grote doorbraak van de 25-jarige Luikenaar volgde drie jaar later tussen de palen bij Racing Genk. Bij de nationale beloften was hij de onbetwiste nummer 1 tijdens het EK in 2007 en de Olympische Spelen een jaar later in Peking. In januari 2009 versierde hij een transfer naar Mönchengladbach, tien maanden later debuteerde hij bij de Rode Duivels. Explosieve doelman, sterk in de lucht en een krachtige uitworp.

Fréderic Herpoel: Monument van AA Gent. Werd drie keer verkozen tot ‘Buffalo van het Jaar’ en in 2004 genomineerd tot ‘Beste Doelman’ in de Belgische competitie. Geroemd om zijn fair play. Scoorde twee strafschoppen voor AA Gent en eentje voor Bergen en was zelf moeilijk te kloppen op elfmeters. Werd 39 keer opgeroepen voor de nationale ploeg en stond zeven keer tussen de palen. Stond voor degelijkheid, goede doelman zonder uitspattingen.

Silvio Proto: Trok met zijn sterke prestaties bij La Louvière de aandacht van Anderlecht. Werd bij paars-wit echter gedwarsboomd door een blessure en Daniel Zitka. Daarna uitgeleend aan Germinal Beerschot, waar hij met zijn kopbalgoal tegen AA Gent al snel de Antwerpse harten veroverde. Is momenteel bezig aan zijn sterkste seizoen en bonkt op de poort van de nationale ploeg. Onderscheidt zich door zijn snelle reflexen en in één-tegen-één situaties.

Vedran Runje: Versierde begin deze eeuw na zijn sterke prestaties bij Standard een transfer Olympique Marseille. Door de komst van Fabien Barthez keerde hij echter terug naar Luik. Werd door zijn collega’s twee keer tot ‘Beste Doelman’ verkozen.’ Beheerste alle kwaliteiten die een doelman nodig heeft en was heel aanwezig in zijn doelgebied. Toonde zich een leider op het veld en probeerde zijn ploegmaats te coachen.

 Stijn Stijnen: Je bent voor of tegen hem, maar je kan niet naast de kwaliteiten van Stijnen als doelman kijken. Sterk op zijn lijn en moeilijk te kloppen in één-tegen-één-situaties, maar wat minder in de lucht. Volgde succesvol Dany Verlinden op en schopte het tot nationale doelman. Bij de komst van Dick Advocaat wenste hij niet meer uit te komen voor de Rode Duivels. Lokte al een paar keer buitenlandse interesse, maar bleef trouw aan Club Brugge.

Dany Verlinden: Pakte in de nadagen van zijn carrière nog een titel, twee bekers en drie supercups met Club Brugge. Verlinden compenseerde zijn kleine gestalte met snelle reflexen en een stevige sprongkracht. Onderscheidde zich ook in het stoppen van strafschoppen. Was de grote held bij de Brugse zege op AC Milan in 2003 en  is de derde oudste speler die ooit in de Champions League in actie kwam. Maakte in zijn allerlaatste wedstrijd een eigen doelpunt (4-2-winst in bekerfinale tegen Beveren).

Daniel Zitka: Speelde na de eeuwwisseling twee seizoenen voor Lokeren en acht voor Anderlecht. Kende na de blessure van Silvio Proto zijn beste seizoenen bij de Brusselse club, maar liep in 2008 zelf een zware enkelblessure op het veld van Dender op. Vrij complete doelman. Was bijzonder geliefd bij de supporters en kreeg van het Anderlecht-bestuur een gratis transfer naar Sparta Praag.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties