Poker- en Gokbedrijven in het Betaald Voetbal

Poker- en Gokbedrijven in het Betaald Voetbal
Foto: © SC

Gesponsord worden door poker- en gokbedrijven is een financiële kans die de Nederlandse profclubs voorlopig nog even moeten missen.

In de rest van Europa maken voetbalclubs en gokgiganten gretig gebruik van de interessante sponsormogelijkheden, waarmee voor beide partijen een win-win-situatie ontstaat.

Voortrekkersrol voor bwin
De absolute hoofdrolspeler als het gaat om marketingcampagnes in de wereld van het betaald voetbal is toch wel de in Oostenrijk geregistreerde gokallrounder bwin. Dit bedrijf vestigt de aandacht op haar pokerspellen, casino games en sportweddenschappen door in zee te gaan met ’s werelds grootste clubs. Het bwin-logo prijkt groot op het witte thuisshirt van de nummer twee uit de Spaanse competitie – Real Madrid. Sinds 2008 is bwin een partnership aangegaan met Bayern München en heeft zo het exclusieve recht verkregen om dit ‘voetbalmerk’ in wereldwijde reclamecampagnes en commerciële stunts te gebruiken. Tenslotte hebben de Portugese voetbalbond en bwin eind 2010 hun handtekening gezet onder een contract waarin vastgesteld is dat de Portugese Beker voor de komende drie seizoenen de ‘bwin Cup’ zal heten.

888.com Timmert aan de Weg
De Spaanse competitie is geliefd bij voetbalfans vanuit de hele wereld, dus vanzelfsprekend ook bij de marketingmensen van grote poker bedrijven en gokgiganten. 888.com Holdings was al een tijd lang – sinds 2004 – hoofdsponsor van de club Middlesbrough FC, uitkomend in de op één na hoogste Engelse competitie. In 2008 besloot 888.com het wat hogerop te zoeken en werd sponsor van Spaanse subtopper Sevilla FC, dat momenteel op de tiende plaats meedraait in de Liga A. Deze sponsoring bestaat hoofdzakelijk uit het feit dat het 888.com logo, met de dobbelstenen, afgebeeld staat op het uit- en thuistenue van de club.

Bodog Richt Pijlen op VS
Hoewel het in de Verenigde Staten uiteindelijk toch de sporten American Football en Baseball zijn die de dienst uitmaken, krijgt het ‘soccer’ ook daar voet aan de grond. Voor Bodog reden genoeg om een sponsorovereenkomst te sluiten met Amerika’s bekendste voetbalteam La Galaxy. Deze club gooide in 2007 hoge ogen door met een deal van $250 miljoen David Beckham tot icoon van de club te bombarderen. Bodog probeert nu op de populariteit van de club mee te liften door middel van reclame-uitingen in en rondom het stadion.

Nieuwe Sponsormogelijkheden
Vergelijk poker
maar met iedere andere business waarin marketing en naamsbekendheid vaak de doorslaggevende factor zijn. Alle bedrijven die in zo’n business operen zijn op zoek naar naar helden, rolmodellen en grote persoonlijkheden om met hun merk in verband te brengen. In Nederland hebben de poker rooms vanwege het officiële verbod op online gokken nog geen voet aan de grond gekregen, maar het is slechts een kwestie van tijd voordat ook Nederlandse clubs ten volle van deze nieuwe sponsormogelijkheden gebruik kunnen gaan maken.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties