Reportage "Thibaut Courtois kan de Belgische top halen"

Yves Brokken
| 21 reacties
"Thibaut Courtois kan de Belgische top halen"
Foto: © SC

Thibaut Courtois gooit dit seizoen hoge ogen als doelman van Racing Genk. Voor zijn leeftijd staat hij behoorlijk ver, als we Guy Martens, keeperstrainer van RC Genk, mogen geloven. “Hij heeft kwaliteiten voor de Belgische op”, meent Philippe Vande Walle.

Luchtverkeer

“Door zijn fysieke gestalte heeft Thibaut een voorsprong op zijn leeftijdsgenoten”, becommentarieert Martens zijn poulain op het aspect ‘hoge ballen’. "Hij voelt vooraf ook goed aan waar en wanneer de ballen zullen komen en staat bijna altijd op de juiste positie opgesteld. Dus ja, in de lucht is het zeker en vast een goede doelman.”

“Het aspect luchtverkeer is het moeilijkste onderdeel voor een keeper in het voetbal”, vult Philippe Vande Walle, keeperstrainer bij KV Kortrijk en de Rode Duivels, aan. “Maar Thibaut leest het spel zeer goed en weet inderdaad de juiste positie te kiezen. Hij is groot, maar dat is niet automatisch een voordeel om sterk te zijn in het zestienmetergebied.”

Eén tegen één

“Eén tegen één is hij ook vrij sterk”, vindt Martens. “Dat heeft natuurlijk ook veel te maken met het positionele. Hij gebruikt daarnaast ook goed zijn lichaam en komt snel uit. Daardoor verkleint hij zijn hoeken goed en heeft zijn rechtstreekse tegenstander veel minder kans om een gaatje te vinden. Hij geeft weinig ruimte weg, een sterk punt.”

"Thibaut gebruikt goed zijn lichaam en komt snel uit.
Hij geeft zijn rechtreekse tegenstander weinig kans om een gaatje te vinden."

Uitkomen

“Met ballen die ver van zijn lichaam komen, heeft hij toch nog wat problemen”, zegt Martens exclusief aan Voetbalkrant.com. “Zijn voetenspel moet echt beter. Maar Thibaut is een moderne meevoetballende keeper. Hij bespeelt heel goed de ruimte die tussen hem en zijn defensie ligt. Hij speelt als doelman heel hoog en daardoor kan hij dat uitkomen ook beter compenseren.”

Meevoetballen

“Zoals ik al zei is Thibaut echt het type keeper dat meevoetbalt”, aldus de doelmannentrainer van Racing Genk. “Dat hij tweevoetig is, is een enorm voordeel. Alleen ontbreekt het nog wat aan kracht in de benen, maar dat komt wel eens hij wat langer op het hoogste niveau speelt.

Coaching

“Thibaut is nog altijd maar 18, maar presteert individueel sterk en ook met de resultaten van de ploeg gaat het goed. Dan krijg je als jonge keeper wel het vertrouwen van je ploegmaats. De verdedigers van Genk twijfelen niet als Thibaut aanwijzingen geeft. Bovendien laten ze het ook niet na om de bal regelmatig terug te spelen op hem.”

“Maar meer ervaring zal hem op het vlak van coaching uiteraard ook verder helpen”, is Martens van mening. “Het tijdstip waarop hij coacht bijvoorbeeld, kan nog beter. Met wedstrijden te spelen zal hij dat wel aanleren, dus de toekomst ziet er mooi uit voor hem.”

Evaluatie: goed tot zeer goed

Thibaut Courtois beheerst alle facetten van het keeperswerk goed tot zeer goed”, evalueert Vande Walle, die niet op elk aspect afzonderlijk wilde ingaan. “Om dat te kunnen, zou ik indivicdueel met Thibaut moeten werken, en dat is vooralsnog niet het geval.”

“Waar ik wel verbaasd over ben, is het feit dat hij voor zijn lengte een zeer snel reactievermogen heeft. Hij gebruikt zijn lengte goed en de snelheid van uitvoering kan mij ook echt bekoren. Hij heeft zeker en vast kwaliteiten om de top in België te halen”, aldus Vande Walle.

“Thibaut Courtois beheerst alle facetten van het keeperswerk”

“Thibaut staat op dit moment op een vrij goed niveau te spelen, zeker als je weet dat hij nog maar 18 jaar oud is”’, meent Martens. “Het is nu aan hem om al het goeds dat over hem verteld wordt te gaan bevestigen. We zullen snel zien of hij dat kan, maar ik geloof er zeker in. Het is natuurlijk nu nog niet het moment om ‘halleluja’ te gaan roepen. Naast het sportieve zal hij bovendien ook moeten tonen dat hij met de druk van buitenaf omkan.”

“Waar hij gaat eindigen, dat weet ik natuurlijk niet”, zegt Martens. "Ik heb geen glazen bol. Het hangt af van de progressie die hij de komende jaren kan maken. Maar dat is afhankelijk van veel factoren, zoals blessures, het mentale aspect en extrasportieve zaken. Hij zal ook de juiste beslissingen moeten nemen en niet te snel om een transfer schreeuwen.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties