Supportersfederaties willen '17de club' in eerste klasse

Steurbaut Kersten
| 50 reacties
Supportersfederaties willen '17de club' in eerste klasse
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Met spandoeken tegen de play-offs maakten de voetbalfans hun onvrede over het beleid in de Belgische voetbalwereld al duidelijk. Dit weekend moet het protest een eerste hoogtepunt bereiken. “Het is tijd dat de supporter gehoord wordt”, is de boodschap van de supportersfederaties duidelijk.

Onder het motto ‘Niemand houdt meer van voetbal dan de supporters’ willen de Supportersfederatie van Profclubs (SFP) en de Nationale Supportersfederatie (NSF) de komende weken het beleid van de Pro League aan de kaak stellen. Play-offs, dure tickets en onlangs nog de absurde degradatieregel. De supporter moest het allemaal maar slikken. En natuurlijk zijn portefeuille boven halen.

Doktersvoorschrift voor Roger Lambrecht
Maar ooit loopt de emmer wel eens over. “Die degradatieregeling is gewoon een schande”, foetert Eric Reynaerts, voorzitter van de NSF. “Op het moment dat de UEFA pleit voor een systeem dat stijgen en dalen bevordert, gaan wij in België aan protectionisme doen. Op doktersvoorschrift voor de voorzitter van Lokeren, die vorig jaar iets te veel last kreeg van zijn hart.”

De supportersfederaties hebben zich lang gedeisd gehouden, maar eisen nu een stem in het debat. Met ‘Actie 17’ pleiten ze voor ‘een zeventiende club’ in de hoogste afdeling. “De supporters”, verduidelijkt Eddy Janssens, de preses van de SFP.

“Het is tijd dat de supporter gehoord wordt en er op alle vlakken een structurele dialoog komt. Overal is dat de normaalste zaak van de wereld, maar de voetbalwereld is het laatste segment zonder inspraak en participatie. De supporters willen een faire competitie.”

“Daarom vragen we de fans om de komende drie weken tijdens de zeventiende minuut recht te staan en te zwaaien met witte zakdoeken of doekjes. Zowel in eerste als tweede klasse. Een vredelievende actie, waarmee we willen aantonen dat we aansturen op een dialoog.”

De vraag is echter of deze vredelievende actie wel voldoende weerklank zal krijgen. Eén, zullen alle fans wel mee het pad van de supportersfederaties bewandelen en dit weekend een wit zakdoekje meenemen naar het stadion? En twee, zullen Pro League-voorzitter Ivan De Witte en zijn volgelingen wel geïmponeerd zijn?

Geen boycot van play-offs
“De G4 heeft een macht die zijn gelijke niet kent”, beseffen ze bij de supportersfederaties. “Ze kopen de andere clubs om voor een soelaas. Het is bijna hopen dat een ploeg die zestiende eindigt nog een Europees ticket verovert om het absurdisme van dit systeem aan te tonen.”

De SFP en de NSF zullen midden maart de actie evalueren en indien nodig nog een tandje bijsteken op de laatste speeldag van de reguliere competitie. Een boycot van de play-offs zit er echter niet in omdat supporters door voorrangsregels bij abonnementen dan in hun eigen vel kunnen schieten. “En anders vullen de clubs wel de tribunes door enkele bedrijven uit te nodigen.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties