De voorgangers van Finnbogason bij Lokeren

Jelle Vereecke
| 12 reacties
De voorgangers van Finnbogason bij Lokeren
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Sporting Lokeren heeft met Alfred Finnbogason een nieuw IJslands talent gevonden. De spits heeft enkele legendarische en minder legendarische voorgangers gehad in het Waasland.

Arnor Gudjohnsen

Van legendarisch gesproken. Gudjohnsen was de eerste IJslander die neerstreek op Daknam en ontwikkelde zich snel tot een kleurrijk figuur in België. Hij speelde 138 competitiewedstrijden voor Sporting Lokeren tussen 1978 en 1983, waarin hij 26 keer scoorde. Daarna trok hij naar Anderlecht, waar hij verschillende titels en bekers zou pakken. Gudjohnsen speelde in totaal ook 73 interlands, waarin hij 14 maal wist te scoren. Op het moment dat Arnor aankwam in Lokeren, was hij al vader geworden van Eidur, die later onder meer bij Barcelona en Chelsea aan de bak zou komen.

Arnar Vidarsson

Na de doortocht van Arnor Gudjohnsen was het lang wachten op nieuwe IJslanders, maar in 1997 arriveerde Vidarsson in Lokeren. De middenvelder stond vooral bekend om zijn tomeloze inzet en zijn professionele afbraakwerken voor de verdediging. Later zou hij een minder succesvol avontuur in Nederland ondernemen, waarna hij bij Cercle Brugge terechtkwam en nu nog steeds speelt. De relatie tussen Vidarsson en de supporters van zijn oude liefde is ondertussen sterk onderkoeld, omdat de IJslander enkele gebaren zou gemaakt hebben naar de supporters in een match tussen Cercle en Lokeren.

Audun Helgason

Deze verdediger speelde twee seizoenen op Daknam (2000-2002), maar kon zich nooit echt opwerpen als vaste waarde. Hij is ondertussen 36 jaar en speelt momenteel terug in eigen land bij UMS Selfoss. De IJslander wist toch 35 caps te verzamelen voor de nationale elf.

Arnar Gretarsson

Ook Gretarsson was een voltreffer op Daknam. Sporting Lokeren had de middenvelder op 17-jarige leeftijd al eens getest, in 1989, maar de IJslander koos toen uiteindelijk voor Glasgow Rangers. In 2000 haalde Lokeren Gretarsson dan toch weg bij AEK Athene. Zijn absolute topseizoen was 2002-2003, waarin hij 17 keer wist te scoren voor de Waaslanders. Lokeren eindigde dat seizoen op de derde plaats onder de ondertussen verguisde Paul Put. Gretarsson is nu technisch directeur bij AEK Athene.

Runar Kristinsson

De IJslandse recordinternational (104 wedstrijden) wordt in Lokeren steevast 'King Runar' genoemd. Hij werd tweemaal Man van het Seizoen op Daknam en scoorde veel geweldige doelpunten (zie YouTube). Werd voor de aftrap altijd aangekondigd als 'onze eigenste Platini', want de aanvallende middenvelder beschikte over een fluwelen techniek en een geweldige vista. Hij is ook de speler die het laatste doelpunt ooit maakte voor Lokeren in de UEFA Cup. In het seizoen 2003-2004 maakte Sporting Lokeren het Manchester City immers knap lastig. Kristinsson is tegenwoordig coach en technisch directeur bij KR Reykjavik, en bracht Alfred Finnbogason aan bij Lokeren.

Marel Baldvinsson

Deze IJslandse spits was één van de grootste miskopen uit de Lokerse geschiedenis. De toenmalige recordtransfer - 300.000 euro - scoorde slechts zes keer in 54 competitiewedstrijden. Voor zijn transfer naar Daknam stond de IJslander nochtans in de belangstelling van clubs als Tottenham en Anderlecht. Momenteel speelt de aanvaller bij het IJslandse FC Starnjan, inderdaad, de ploeg die elk doelpunt viert met een origineel theaterstukje.

David Vidarsson

De laatste voorganger van Finnbogason is ook de meest onbekende. Enkel zijn achternaam doet een belletje rinkelen, want David is de broer van Arnar en Bjarni Vidarsson. De middenvelder verbleef slechts voor een korte periode, in 2005-2006, op Daknam en trad slechts aan in twee officiële wedstrijden voor de Waaslanders. Sporting Lokeren wachtte daarna nog even om opnieuw zijn kans te wagen in IJsland, maar het is nu dus aan Alfred Finnbogason om zich in het rijtje met onder andere Arnor Gudjohnsen en Runar Kristinsson te voetballen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties