Interview Thiebaut: "Gevoel hebben dat men mij haalt voor doelpunten"

Thiebaut: "Gevoel hebben dat men mij haalt voor doelpunten"
Foto: © SC

Voetballers die weten wat ze kunnen en nog belangrijker: wat niet, ze zijn schaars. Met Gunter Thiebaut loopt er bij Lierse zo eentje rond. Toch moet de goedlachse spits annex middenvelder straks baan ruimen bij de Pallieters.

Voetbalkrant.com ging Thiebaut opzoeken bij hem thuis in Sint-Anna-Pede. Samen met vrouwlief Kathleen en zoontje Vinz van 11 maanden geniet hij er van de rust. En die straalt hij ook uit ondanks het nieuws dat Lierse voor volgend seizoen niet meer op hem rekent. Hij heeft wel nog een contract voor één seizoen, maar krijgt van de club een vrije transfer.

"Ik ben deze maand naar Herman Helleputte toegestapt om over mijn toekomst bij Lierse te spreken", doet Thiebaut zijn verhaal. "Vorig jaar kreeg ik eind augustus immers te horen dat ze niet meer op mij rekenden en dat ik niet veel zou spelen. Dat is nog vrij positief uitgedraaid, want ik mocht regelmatig starten of invallen. En pas op, en hier lieg ik niet over, vorig seizoen had ik 22 of 23 aanbiedingen uit Duitsland, Nederland en België - wel van tweedeklassers te verstaan."

"Niet meer tegen de degradatie vechten"
"Ik wou echter niet zomaar vertrekken. Ik heb lang gevochten om terug in eerste klasse te geraken en dat wou ik zo maar niet opgeven. Nu wou ik echter vroeger zekerheid en ja, Helleputte zei dat ze me een vrije transfer zouden geven. Ik wil nu op zoek gaan naar een ambitieuze ploeg, waar tevens het financiële plaatje klopt. Tegen de degradatie vechten wil ik niet meer doen, daar heb ik mijn buik van vol na mijn laatste seizoen Aalst en nu Lierse. "

"Ik zou met plezier in eerste klasse willen blijven, maar ik ben ook realistisch genoeg om te weten dat die clubs momenteel voor mij niet in de rij staan. Ik heb heel het seizoen als controlerende middenvelder gespeeld terwijl ik van nature een spits ben. Ook al ben ik er al 34, ik voel me nog maar 28 of zo, heb nooit blessures en behoor bij de beste qua fysische testen nog steeds. Ik heb nog geen concrete aanbiedingen, wel hebben al een paar clubs geïnformeerd. Bij het kiezen van een club wil ik wel het gevoel dat ze mij halen om goals te maken."

"Ik wil weer goals maken en belangrijk zijn"
En dat is blijkbaar de grootste frustratie van de ex-speler van onder meer Aalst, Dender en MVV. "Ik heb dit seizoen geen enkele keer vooraan mogen spelen", zucht hij. "De laatste weken mag ik op training en in oefenmatchen wel weer eens in de spits spelen. En dat mis ik echt: dat belangrijk zijn voor de ploeg, goals maken. Ik wil van mezelf geen wereldspeler maken, maar vooraan kan ik met als kopper toch nog altijd het verschil maken."

"Vorig jaar ben ik bij Lierse acht keer gestart en heb ik zeven keer gescoord. En geen onbelangrijke goals daarbij. Als ik zie hoe gemakkelijk ik nog altijd scoor, denk ik bij mezelf dat ik het toch nog altijd kan. Ik heb altijd gescoord, heel mijn carrière. De enige 16 meter die ik dit seizoen gezien heb, was de onze."

"Spijt dat ik niet vroeger naar Nederland trok"
Bij het Nederlandse MVV kreeg Thiebaut volop de kans om te scoren en deed dat dan ook met verve. "Eigenlijk heb ik spijt dat ik niet vroeger naar Nederland ben vertrokken", blikt hij terug. "Het Nederlandse voetbal ligt me echt. Ik kreeg voorzetten vanop de flanken en kreeg er het vertrouwen van iedereen."

"Ik weet nog dat ik in een match in de eerste helft geen enkele bal had geraakt. De toenmalige coach, Robert Maaskant, kwam de kleedkamer binnen en ik dacht: 'nu ga ik het horen'. Maar in plaats daarvan begon hij te foeteren wie nu eigenlijk de goals scoorde en waarom ik geen ballen kreeg. Dat is een fantastisch gevoel. In de tweede helft heb ik er twee tegen de netten getrapt."

Toch kijkt hij niet met spijt terug op zijn periode bij Lierse. "Ik ben ongelooflijk blij dat ik nog met mannen als Sonck, Radzinski en Maric heb kunnen samenspelen. Zelfs op mijn leeftijd heb ik dankzij hen nog veel bijgeleerd. Soms moest je wel één van die jongens wat temperen. Zo heb ik Radzinski een paar keer moeten zeggen dat hij niet meer bij Everton of Fulham zat, want hij was gewoon dat de ballen perfect kwamen en nu dat niet zo was, maakte hij zich dikwijls druk - ook al had hij wel gelijk (lacht)."

"Te weinig mensen zeggen nog hun mening in het voetbal"
Voor het seizoen had niemand verwacht dat Lierse tegen degradatie zou vechten. Ook Thiebaut keek daarvan op, maar heeft wel een paar kanttekeningen. "Tweeëntwintig aankopen, dan kan je niet spreken over een duidelijke visie, ook al was het waarschijnlijk goed bedoeld. Ik heb daar ook eens mijn mening over gezegd in de kranten en dacht dat ik op het matje zou geroepen worden, maar Katrien De Ceulaer (CEO-assistente bij Lierse, nvdr.) kwam bij me en zei dat ik grotendeels gelijk had met wat ik gezegd had. Maar ik vind dat tegenwoordig te weinig mensen hun mening zeggen in het voetbal."

"Ik ben iemand die altijd zegt wat er op zijn hart ligt. En ik zou het weer doen. Toen ik vorig jaar zei dat we geen groep waren en zo nooit kampioen zouden spelen, werd ik wel op het matje geroepen. Maar kijk, daarna verloren we nog één match en speelden los kampioen. Waarom zou je niet eens een stok in het hoenderhok mogen gooien? Dat schudt iedereen wakker."

"Ik heb ook spelers fouten zien maken die ze vroeger nooit maakten, ook mezelf. De vele spelers vormden een luxe, maar ook een probleem. Als er iemand niet presteerde, werd die vervangen in plaats van hem het vertrouwen te geven. Dat is een vicieuze cirkel, want als je geen fouten mag maken, speel je met de schrik op het lijf."

Thiebaut zag ook een onevenwicht in de ploeg. "Er waren misschien te veel beslissende spelers en te weinig waterdragers. Sonck, Radzinski, Maric, Cavens, Wahed,... allemaal spelers die bij vorige clubs beslissend waren. We misten jongens die 90 minuten lang hun truitje nat maakten voor de anderen. Dat creëert een onevenwicht."

Maandag krijgt u het vervolg van dit interview... Daarin spreekt Thiebaut over zijn toekomst als manager en de begeleiding van jonge voetballers.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties