Vleminckx: "Als ik niets meer kan leren, zit ik in Barcelona"

Steurbaut Kersten
| 7 reacties
Vleminckx: "Als ik niets meer kan leren, zit ik in Barcelona"
Foto: © SC

Björn Vleminckx heeft zich zondag met 23 doelpunten tot topschutter in de Nederlandse Eredivisie gekroond. De 25-jarige spits heeft geen schrik om met die adelbrieven naar Club Brugge te trekken. "Ik ben toch al zo vaak afgeschreven."

Wie het lijstje met topschutters in de Nederlandse Eredivisie overloopt, valt achterover van verbazing: Romario, Ronaldo, Dennis Bergkamp, Johan Cruijff, Marco Van Basten, Jari Litmanen, Luis Suarez, … Allemaal grote namen. Sinds zondag pronkt ook Björn Vleminckx in dat rijtje. Als tweede Belg, veertien jaar na Luc Nilis.

“Als ik dit twee jaar geleden voorspeld had, dan hadden ze mij in het gesticht gestoken”, lacht de toekomstige spits van Club Brugge in een gesprek met Voetbalkrant.com. “Ik hoopte er wel op, maar dit had ik toch niet verwacht. Hier mag ik terecht trots op zijn. Ik heb een redelijk constant seizoen gespeeld met slechts een paar mindere wedstrijden.”

In de laatste wedstrijd tegen Feyenoord slaagde Vleminckx er niet in om zijn stempel te drukken. De blonde krullenbol vergeet in de eerste helft een foutje van de Rotterdamse defensie af te straffen. “Ik was de hele wedstrijd bezig met wie er op de andere velden gescoord had”, bekent Vleminckx. “Als je er zo dicht bij bent, wil je het ook niet meer afgeven.”

Is het behalen van de topschutterstitel een revanche voor jou?
“Nee, ik ben in Nederland en België al verschillende keren afgeschreven. Dat raakt mij niet meer, ik ben er hard van geworden. Ik ben ook geen rancuneus persoon.”

Krijgt het wedstrijdshirt van vandaag een speciaal plaatsje?
“Uiteraard. Ik heb van de club al een topschuttersshirt gekregen en ook het truitje van vandaag zal ik koesteren.”

Je vertrekt nu als topschutter in de Eredivisie naar Club Brugge. De druk zal groot zijn, schrikt je dat niet af?
“Er zal altijd wel iets van mij verwacht worden, maar daar kan ik mee omgaan. Was ik in Nijmegen gebleven, dan werd er verwacht dat ik deze prestatie zou herhalen. Ik zet nu sportief een stap vooruit. Volgend jaar speel ik Europees en wil ik Club Brugge de titel schenken. Ik heb een goede keuze gemaakt.”

"Ik heb er alle vertrouwen in dat Club Brugge nog goede spelers zal aantrekken. We gaan volgend jaar voor de titel. Ik heb de juiste keuze gemaakt." (Björn Vleminckx ziet de toekomst van Club Brugge rooskleurig in)

Met Perisic, Vargas en Dirar dreigt Club Brugge wel enkele smaakmakers te verliezen.
“Het maakt niet uit wie er vertrekt. Ik heb alle vertrouwen in het huidige bestuur. Op regelmatige basis heb ik contact met Sven Vermant en hij is dagelijks in de weer om nieuwe spelers aan te trekken. Club Brugge heeft mij ook geen beloftes gedaan over die of deze speler. Dat is ook niet aan mij. Ik moet mij niet mengen in het sportieve beleid.”

Toen je tekende was Club Brugge nog volop in de strijd om de titel en de Champions League. Je zal nu tevreden moeten zijn met de Europa League.
“Dan moeten we proberen om daarin zover mogelijk door te stoten. De titel blijft volgend jaar het belangrijkste doel. Ik wil een prijs pakken.”

Je vergeleek Club Brugge met FC Twente. Michel Preud’homme bereikte wel de kwartfinales van de Europa League. Denk je dat zoiets in Brugge ook mogelijk is?
“Waarom niet? Maar dat ging ook over de vergelijking met de relatie tussen Club Brugge en Anderlecht. Als beide ploegen voor de titel strijden, zal iedereen achter Club Brugge staan. Dat was in Nederland  hetzelfde met Ajax en FC Twente.”

"Ik kreeg iedere dag 15 telefoontjes. Het werd me allemaal iets te veel." (Björn Vleminckx vroeg NEC zelf om een persstop)

Je wil volgend jaar veel bijleren. Waar ligt je progressiemarge?
“Dat moet je aan de trainer vragen. Op alle gebieden kan ik nog bijleren. Ik ben nog maar 25 jaar. Als ik nu niets meer zou kunnen bijleren, dan kon ik beter stoppen. Of ik zat bij FC Barcelona.”

De voorbije maanden dook je naam op in artikels over Tottenham en West Ham. Hoe ga je daar als speler mee om? Lach je dat weg?
“De kranten mogen schrijven wat ze willen. Zolang ik geen nieuws krijg van mijn zaakwaarnemer, is er niets concreets. Dan lach ik zo’n berichten weg. Ik ben een nuchtere jongen en blijf met de voetjes op de grond. Dan mogen ze zelfs schrijven dat Barcelona geïnteresseerd is.”

NEC schermde je even af van de pers. Had je dat nodig als nuchtere jongen?
“Elke dag kreeg ik tien tot vijftien telefoontjes. Klopt dat bericht? Ga je naar Club Brugge? Het zat me toen toch iets te hoog. Ik ben altijd heel bereikbaar voor de pers, maar heb toen in een gesprek met de trainer aangegeven dat ik even rust wou. Het was dan ook mijn beslissing om even niet met de pers te praten.”

Hoe ga je afscheid nemen van NEC?
“Vorige week heb ik mijn laatste thuiswedstrijd al vier doelpunten gemaakt en op de laatste training stonden er fans met spandoeken voor mij. Dat is toch heel mooi. Nu gaan we met de ploegmaats nog iets eten en ik zal er zeker eentje trakteren.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties