Antwerpse Gambiaan wil doorbreken bij KV Mechelen

Steurbaut Kersten
| 5 reacties
Antwerpse Gambiaan wil doorbreken bij KV Mechelen
Foto: © SC

KV Mechelen trok met de Colombiaan Jaime Ruiz en Kevin Vandenbergh twee spitsen met een neus voor doelpunten aan, maar misschien loopt er in de eigen rangen wel een toekomstige topschutter rond: de 18-jarige Kabba- Modou Cham, een Antwerpenaar met Belgisch-Gambiaanse roots.

De naam klinkt nog niet bekend in de oren, maar de voorbije zes maanden maakte Cham een goede beurt bij KV Mechelen.

Tot vorige zomer werkte de jonge aanvaller nog redelijk anoniem zijn wedstrijden af bij derdeklasser Hamme, in april maakte Cham, die ook nog bij de jeugd van Beerschot speelde, deel uit van de Gambiaanse selectie voor de Africa Cup onder 20 in Zuid-Afrika.

Van Hamme naar de Africa Cup
Een sprong voorwaarts die hij te danken heeft aan zijn goede vriend Jordan Botaka, een toptalent in de rangen van Club Brugge. Op aanraden van Botaka zocht zijn manager, Jeroen Vermeulen, voor hem een nieuwe club omdat Hamme onvoldoende sportief perspectief leek te bieden voor de ambitieuze Cham.

Na een lange procedureslag kreeg Cham op 24 december 2010, één dag voor zijn achttiende verjaardag, een positief telefoontje. Nadat hij al enkele maanden bij de U19 van KV Mechelen trainde, mocht hij nu ook wedstrijden afwerken. 

Met onder andere de winnende treffers tegen Club Brugge, Genk en Standard en een hattrick tegen Eupen maakte Cham meteen indruk. “Uiteindelijk heb ik een tiental doelpunten gemaakt”, zegt Cham aan Voetbalkrant.com. “Niet slecht aangezien ik nog een deel van de terugronde gemist heb door mijn deelname aan de Africa Cup.”

De Grote Verlosser
Cham heeft een Belgische moeder en een Gambiaanse vader. Zijn zaakwaarnemer stuurde enkele filmpjes door naar de Gambiaanse voetbalbond en kreeg een uitnodiging voor een oefenwedstrijd in de aanloop naar de Africa Cup onder 20. “Om vij uur ’s nachts kwam ik aan in Gambia en om twaalf uur speelde ik een testwedstrijd. Ik was vermoeid van de reis, maar kon de bond toch overtuigen.”

Eén dag voor het tornooi kreeg Cham een geldig Gambiaans paspoort. “Omdat ik uit Europa kwam, werd ik er ontvangen als de grote verlosser. Maar door een enkelblessure heb ik alleen de slotwedstrijd tegen Nigeria kunnen spelen. Toch was het een belangrijke ervaring voor mijn carrière.“

Een carrière die nog volledig moet beginnen voor Cham. “Ik ben nu 18 jaar, maar de komende twee seizoenen wil ik de doorbraak geforceerd hebben. Bij KV Mechelen of bij een andere ploeg. Ik probeer de voetjes op de grond te houden, maar de honger is zeer groot.”

Debuut
“Dit seizoen hoop ik regelmatig mee te trainen met de A-kern en misschien al mijn debuut te maken, al is het maar voor een paar minuutjes. Het lijkt me ontzettend mooi om mijn debuut voor thuispubliek te maken. De sfeer Achter de Kazerne zal me dan nog een extra boost geven. Ik kom het best tot mijn recht als diepe spits in een 4-4-2, maar kan ook goed uit de voeten in een 4-3-3-systeem. Ook al maakte ik het voorbije seizoen tien doelpunten, ik moet nog beter doelkansen herkennen én benutten."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties