Analyse Tegenstander voorronde WK 2014: Servië

Maarten Verhoeven
| 4 reacties
Tegenstander voorronde WK 2014: Servië
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Servië was niet de gemakkelijkste ploeg die uit Pot 2 kwam voor de Rode Duivels. De ploeg uit de Balkan lag België in het verleden niet echt. De nieuwe generatie Rode Duivels moet met dat verleden komaf kunnen maken.

EK en WK-verleden

De Serviërs bereikten in 1998, nog onder de naam van Joegoslavië, de tweede ronde van het WK, waar het verloor van Nederland. Twee jaar later vonden ze opnieuw onze Noorderburen op hun weg. In de kwartfinale werd het 6-1. Milosevic werd op Euro 2000 wel gedeeld topschutter.

Na twee gemiste toernooien waren ze er in 2006 opnieuw bij, nu als Servië en Montenegro. Het WK in Duitsland werd een afgang. De Serviërs eindigden laatste in hun poule met nul punten, na onder meer een 6-0 bolwassing tegen Argentinië.

Het volgende EK werd gemist, maar vorig jaar plaatste Servië (zonder Montenegro) zich wel voor het WK 2010 na winst in een groep met Frankrijk. Ze wonnen in Zuid-Afrika verrassend van Duitsland via een doelpunt van Jovanovic. Door de nederlagen tegen Ghana en Australië strandden ze alsnog op de laatste plaats.

Huidige campagne

Servië staat momenteel derde in zijn groep. De eerste plaats is niet meer haalbaar, die is weggelegd voor Italië. Tot nu toe presteert Servië matig. Tegen Estland haalde het slechts 1 op 6. Het kreeg bovendien een forfaitnederlaag aangesmeerd tegen Italië wegens supportersrellen. Servië zal met Slovenië moeten strijden voor de tweede plaats. De laatste match in Slovenië is mogelijk beslissend.

Verleden met België

België zat met Servië in de groep in de voor de Rode Duivels dramatisch verlopen voorrondes voor het WK 2006 en het EK 2008. In aanloop naar het WK 2006 won Servië en Montenegro in het Koning Boudewijnstadion met 0-2 en werd het 0-0 in Servië. Ze wonnen de groep voor Spanje en Bosnië-Herzegovina. België eindigde teleurstellend vierde.

In de kwalificatie voor het EK 2008 verloren de Belgen uit met 1-0. Thuis werd een knappe 3-2 overwinning geboekt. Dembele scoorde twee keer, onder meer na een ren van 60 meter. Servië eindigde derde na Polen en Portugal. België moest zelfs Finland nog voor zich dulden.

Bekendste spelers

De verdediging van Servië is op papier ijzersterk. Met Vidic (Man United), Ivanovic (Chelsea), Kolarov (Manchester City) en Subotic (Borussia Dortmund) beschikt het over toppers achterin.

Aanvoerder Stankovic is de bezieler op het middenveld en moet samen met Tosic en Kuzmanovic de ploeg doen draaien. Op de flank is het uitkijken voor sneltrein Krasic (Juventus). Voorin rekent Servië op de boomlange Zigic en Lazovic. En dan is natuurlijk ook nog de onvoorspelbare Milan Jovanovic.

Bondscoach

Vladimir Petrovic nam het vorig jaar over van de ontslagen Radomir Antic. De voormalig Joegoslavische international speelde in de jaren 80 nog twee seizoenen bij Antwerp en een jaar bij Standard.

Conclusie

In een goede dag is Servië tot veel in staat. Als alle puzzelstukjes in elkaar vallen is het een moeilijk te kloppen tegenstander. Servië is een technisch sterk en geslepen team. Maar het is ook een wisselvallige ploeg met veel ups en downs. Het kan al wel eens rommelen in de spelersgroep, die veel sterke karakters bevat. Als de rust niet wordt bewaard, dan lijden de resultaten er al snel onder.

Als de Rode Duivels hun niveau halen, moeten ze in staat worden geacht om zeker thuis te winnen van Servië. In Servië mogen de Belgen zich niet laten intimideren door de fanatieke thuisaanhang. Als de Rode Duivels in 2014 naar Brazilië willen, moeten ze Servië gewoonweg opzij zetten.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties