Analyse Tegenstander voorronde WK 2014: Macedonië

Maarten Verhoeven
| 1 reacties
Tegenstander voorronde WK 2014: Macedonië
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Macedonië komt in groep A in principe niet in aanmerking voor de eerste twee plaatsen. Het is een vrij onbekende ploeg, het lelijke eendje in de groep zouden sommigen misschien zeggen. Maar het is wel een team dat alle landen een lastige avond kan bezorgen.

EK en WK-verleden

Macedonië deed voor het eerst mee aan de kwalificatiewedstrijden voor het EK 1996. Het slaagde er tot nu toe nooit in om zich te plaatsen voor een groot toernooi.

Huidige campagne

Macedonië heeft geen uitzicht meer op kwalificatie. Het staat voorlaatste in zijn groep, haalde slechts vier punten uit zes wedstrijden en kon enkel winnen van het nietige Andorra. Maar zowel tegen Slovakije, Rusland en Ierland verloor het slechts met een goal verschil.

Verleden met België

In de voorronde van het EK 1996 was België ingedeeld in dezelfde groep als Macedonië. Thuis bleven de Rode Duivels steken op een 1-1 gelijkspel. In Macedonië werd vlot gewonnen met 0-5.

Bekendste spelers

Bij Macedonië draait alles om één speler: Goran Pandev. Hij is de aanvoerder, de sterspeler en de topschutter van de nationale ploeg. Pandev heeft naam gemaakt in Italië bij Lazio Roma en speelt nu bij Inter.

Voorts zijn er Popov, verdediger van Dynamo Kiev, en de ervaren Sumulikoski, die door de Macedonische fans ‘de Gerrard van de Balkan’ wordt genoemd.

Ook in ons land zijn enkele spelers uit Macedonië actief. De 18-jarige Trajkovski staat in Macedonië geboekstaafd als een groot talent en komt sinds deze zomer uit voor Zulte Waregem. Pacovski staat bij Beerschot in doel en Grncarov is de nieuwe verdediger van Lierse.

Bondscoach

Na het vertrek van Mirsad Jonuz in juniis de positie van bondscoach momenteel niet ingevuld. Cedomir Janevski (ex-Club Brugge) is een van de kandidaten om de nieuwe trainer te worden.

Conclusie

Macedonië is een stugge tegenstander die wel degelijk kan voetballen. En er is natuurlijk een speler die de Belgen zeker in de gaten zullen moeten houden: Pandev. Een walk-over zal het normaal gezien zeker niet worden.

Tegen zulke ploegen komt het erop aan om geen punten te laten liggen, want die kunnen in deze evenwichtige groep cruciaal zijn in de eindafrekening. Het lijkt haast onvermijdelijk dat minstens een van de vier sterkere ploegen zich wel eens zal verslikken in dit verraderlijke Macedonië.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties