Interview Peeters: "Ik ben geen supercoach omdat we tweede staan"

Tomas Taecke
| 7 reacties
Peeters: "Ik ben geen supercoach omdat we tweede staan"
Foto: © SC

Volg Cercle Brugge nu via WhatsApp!

Cercle Brugge belegde een zeldzame doordeweekse persbabbel om de media-aandacht rond de vereniging en trainer Bob Peeters wat te kanaliseren. Even rustig en nuchter als altijd deed de Cercle-coach zijn verhaal over groen-zwart, de topper tegen Anderlecht en zijn vak als trainer.

door Tomas Taecke

Uitermate relaxt stapt Bob Peeters vrijdag kort na de middag de bestuurszaal binnen. Zijn Cercle neemt het zondag als tweede in de stand op tegen leider Anderlecht, een scenario dat bij aanvang van dit seizoen niet is voorgekomen in de stoutste dromen van de bescheiden vereniging. De succesvolle veldheer laat zijn licht schijnen over die onverhoopte tweede plaats, waar Peeters naar eigen zeggen slechts een gering aandeel in heeft.

 

Over de topwedstrijd:
"Het gebeurt wel vaker dat de nummer één in de stand tegen de nummer twee speelt, alleen niet op Cercle Brugge (lacht). Het is een beloning voor de jongens dat ze dit topduel mogen spelen voor een relatief vol huis.  Wat betreft het klassement,  denk ik dat we volgens onze waarde geklasseerd staan: in Gent kregen we iets te veel maar thuis tegen Lierse, Bergen en STVV kregen we geen loon naar werken. Een duel tussen twee koplopers is altijd leuk. De spelers moeten gewoon voluit genieten van die wedstrijd. Uiteraard zal het heel moeilijk worden, maar het is in ieder geval geen onmogelijke opdracht".

Over de concurrenten:
"De 23 punten achter onze naam zijn dubbel en dik verdiend. Het gegeven dat andere ploegen veel punten verliezen, maakt onze rekening niet. Vorig seizoen telde Cercle na twaalf matchen ongeveer evenveel punten als nu, alleen stonden we toen pas vierde in de stand. Vooral de Europese opdrachten zorgen ervoor dat ploegen als Genk en Standard veel punten morsen, ook Gent en Club Brugge lieten al veel steken vallen".

Over de ambities:
"Als we er zondag alles aan doen en 0-3 verliezen is er absoluut  geen man overboord. Wij moeten blijven doen wat we aan het doen zijn en verder niet teveel nadenken. Een rustig seizoen draaien is nog steeds mijn ambitie, ook al mikt het bestuur iets hoger. We willen gewoon beter doen als vorig jaar, toen we 39 punten haalden. Als we op deze manier verder werken, kan dat geen probleem vormen".

"Als je 2-0 voorstaat, heb je toch geen trainer nodig om te weten wat je te doen staat?"

Over vorig seizoen:
"Vorig jaar zakten we rond deze periode weg in de klassering. Door uitgestelde wedstrijden speelden we vijf op zes matchen buitenshuis met de gekende gevolgen. Daarin zijn we ook gegroeid: onze uitreputatie was slecht, we hebben enkele spelers binnengehaald om dat te veranderen. Voor het seizoen waren er veel twijfels over ons transferbeleid. Uiteindelijk hebben we met Baldé, Rudy, Janssens en Vetokele vier spelers ingelijfd die een absolute meerwaarde betekenen voor dit Cercle. Die jongens kunnen achter een verdediging opduiken. Dit seizoen wonnen we al drie keer buitenshuis, terwijl dat vorig seizoen in zijn totaliteit slechts vier keer lukte".

Over het Belgische voetbal:
"Ook is het belangrijk dat je jonge Belgische spelers een kans geeft. Maar al te vaak wordt er aan de hand van buitenlanders naar een oplossing voor problemen gezocht. Niemand kende vorig seizoen Gregory Mertens (AA Gent). Op dit moment is hij een vaste waarde in de nationale beloftenploeg en in mijn ogen één van de seizoensrevelaties in de hoogste afdeling. Als we ons niveau en ook de Rode Duivels vooruit willen helpen, moeten we met jongens van eigen kweek spelen. Standard heeft daarin een mooi voorbeeld gesteld: kijk maar naar Defour, Witsel, Fellaini, etc. Het is de enige manier om het Belgische voetbal vooruit te helpen".

Over zijn aandeel in het succes:
"Als groep zijn we ook volwassener geworden. Terwijl ik vorig seizoen veel moest bijsturen, doen de jongens dit nu zelf op het veld. Verder is er niet zo heel veel veranderd. Er zijn afspraken gemaakt die de jongens proberen uit te voeren, dan is je aandeel als coach niet zo heel groot in het succes. Ik ga nu niet schreeuwen dat ik een supertrainer ben omdat we tweede staan.
Als een ploeg 2-0 voorstaat en de spelers niet meer weten wat ze moeten doen op het veld, is dat ronduit belachelijk. Je hebt op dat moment toch geen trainer nodig om te weten wat je te doen staat?  Het zijn allemaal professionele voetballers waarvan verwacht wordt dat ze een wedstrijd kunnen uitspelen. Als trainer kan je hooguit wat bijsturen maar uiteindelijk zijn het de spelers die het moeten doen".

"Thuis gaan wij altijd voor drie punten en dat zullen we zondag ook doen"

"Ik probeer goed te communiceren en het maximale uit m'n spelers te halen. Voor een jonge gast ben ik vaak kritischer dan voor iemand van 34, omdat die nog veel moeten leren. Natuurlijk probeer je iedereen op zijn fouten te wijzen en aan de hand van kritiek de groep een beetje scherp te houden".

Over Anderlecht:
"Thuis gaan wij altijd voor drie punten en dat zullen we zondag ook doen. Natuurlijk moet je beseffen dat het heel moeilijk wordt. Anderlecht heeft heel veel kwaliteit in huis: als je de waarde van enkele spelers optelt, zit je snel aan ons volledige budget. We moeten de vele mensen die de wedstrijd bijwonen plezieren. Op zich is een gelijkspel of een overwinning een stunt. We hopen dat we lang zullen meedoen: als Anderlecht een slechte dag kent en wij zijn top, dan zit er zeker iets in".

Over de belangstelling:
"Het vorige succesjaar van Cercle kwam een beetje uit het niets, waardoor enkelen door de hype wat naast hun schoenen liepen. Nu is dat anders en houden we indien nodig spelers met de voeten op de grond. De jongens moeten niet nerveuzer zijn omdat er twintigduizend mensen zitten. Ik benadruk nogmaals dat we niets te verliezen hebben en volop onze kans kunnen gaan."

Over Cercle als doorgeefclub:
"De topper is anderzijds wel een goeie gelegenheid om zich in de kijker te spelen. Cercle is net als het merendeel van de ploegen een doorgeefclub die spelers klaarstoomt om verkocht te worden. We moeten daar heel eerlijk in zijn. We proberen spelers beter te maken opdat ze de 'fabriek', want zo is dat in de moderne voetballerij, op termijn geld kunnen opleveren. Dat geldt voor alle spelers: de technische staf wil iedereen beter maken opdat zeker de resultaten, maar ook de interesse van andere clubs navenant zou zijn".

Over woon-werksituatie:
"Elke dag vertrek ik rond zes uur in het Antwerpse om anderhalf uur later als eerste op de club te arriveren. Dan ben ik op mijn gemak. Als we tweemaal trainen blijf ik in Brugge, zoals ik in de voorbereiding eigelijk drie weken aan een stuk gedaan heb. Gelukkig maak in weinig ruzie met mijn vrouw", rondt Bob Peeters een openhartig gesprek af.

 

Zondag ontvangt Cercle Brugge om zes uur leider Anderlecht in het Jan Breydelstadion.
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties