Analyse Standard: Sterk geëvolueerd

Fabian Morren
| 19 reacties
Standard: Sterk geëvolueerd
Foto: © SC

Onze redactie analyseert tussen 28 december en 6 januari iedere dag twee clubs. We beginnen bij onze nummer zestien en eindigen bij de club waarvan wij denken dat als eerste eindigt. Geert De Vlieger is hierbij onze vaste analist.

door Tomas Taecke

Verwachtingen
Standard vocht vorig seizoen na een fantastische remonte tot de laatste snik voor de landstitel. De Rouches grepen naast de hoofdvogel en zagen in het tussenseizoen de laatste goudhaantjes van een fantastische generatie vertrekken. Zonder Witsel, Carcela, Mangala en Defour (die iets later vertrok) zag het er deze zomer benard uit voor de Luikse club. Toch ambieerden het bestuur en de nieuwe voorzitter Roland Duchatelet een Europees ticket. Net voor het sluiten van de transfermarkt lijfde Standard het duo Vainqueur-Seijas in, wat later een mooie dubbelslag zou blijken te zijn. Ook Buyens, Belhocine, Gonzalez en Mujangi Bia werden binnengehaald om de uitgaande kwaliteit op te vangen. 

Hoe het ging
De Rouches draaien een regelmatig seizoen waarin ze enkel op de tiende speeldag zwaar door de mand vielen in het Astridpark (5-0). Ook in Genk (3-0) en Gent (3-1) gingen de Luikenaars met de billen bloot. Maar coach José Riga heeft ondertussen een te duchten elftal gesmeed, dat zelf mits vele blessures en schorsingen (Tchité, Van Damme, Kanu,…) zich kan permitteren enkele overbodige spelers aan de kant te schuiven (Nong, Leye, Berrier, Opare). 

Mede dankzij de inbreng van jongeren als Mpoku en Batshuayi waait er een frisse wind langs de Maas. Na de 5-0-blamage op Anderlecht verloor Standard geen enkele wedstrijd meer, met uitzondering van de laatste uitwedstrijd in Kortrijk, waar de Rouches genoodzaakt waren een B-elftal de wei in te sturen. De neuzen staan in dezelfde richting en niemand loopt naast zijn schoenen. Een Europese poule met Kopenhagen en Hannover vormde geen probleem voor de Rouches, die straks tegen Wisla Krakow zicht hebben op een achtste finale tegen Club Brugge. Bovendien is het rustig rond de club en is dit Standard tegelijk zelfbewust en bescheiden in een post-D'Onofrio tijdperk. 

Conclusie
Standard zal vermoedelijk ook na de winterstop verder borduren op de ingeslagen weg.  De Rouches moeten zich zonder veel problemen bij de eerste zes in het klassement kunnen scharen en zo uitzicht behouden op een Europees ticket. Wat betreft de Beker is Standard samen met AA Gent topfavoriet. De Europese lente is een beloning voor het mooie seizoen dat de Rouches aan het draaien zijn.

De kijk van Geert De Vlieger:
"Standard is sterk geëvolueerd in vergelijking met het begin van het seizoen. Standard begon met een nieuw bestuur, nieuwe trainer en nieuwe spelers. Riga moest het team opbouwen en lijkt daar in geslaagd te zijn.Standard staat er nu, het is afwachten wat ze nog gaan brengen dit seizoen."

Onze prognose was: 4e
Onze prognose is nu: 5e

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties