Project Flanders Peace Field in Mesen voorgesteld

Fabian Morren
| 0 reacties
Project Flanders Peace Field in Mesen voorgesteld
Foto: © SC

De Britse ambassadeur Jonathan Brenton en zijn Duitse collega Eckart Cuntz hebben vanmiddag in Mesen symbolisch de eerste spadesteek gegeven voor het Flanders Peace Field, een internationaal project rond Voetbal & Vrede.

De plechtigheid werd bijgewoond door Willi Lemke, Special Adviser van de Verenigde Naties voor Sport, Vrede en Ontwikkeling; Lord Michael Bates die in het vooruitzicht van de Olympische Spelen 2012 bezig is aan een Walk for Truce van Athene tot Londen; de Ierse vredesactivist en publicist Don Mullan; én François De Keersmaecker, voorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Pele, voor velen ’s werelds beste voetballer ooit en ex-ambassadeur van Unicef en de Unesco, heeft al toegestemd om internationaal ambassadeur van Flanders Peace Field te worden. Pele gaf ook zijn naam aan het Pele Litte Prince Hospital in Curitiba, het grootste kinderziekenhuis van Latijns-Amerika. Ook aartsbisschop Desmond Tutu, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1984 voor zijn strijd tegen de Apartheid in Zuid-Afrika, heeft formeel zijn ambassadeurschap voor het project bevestigd.

Christmas Truce Event

In het kader van de herdenking van 100 jaar WOI hebben de stad Mesen en de Peace Village samen met Open Stadion als sociale vertegenwoordiger van het Belgisch voetbal, de handen in elkaar geslagen om een project uit te bouwen ter herinnering van de kerstbestanden van 1914. Vlakbij de plaats waar de soldaten in de kerstperiode van 1914 uit de loopgraven kwamen om een tijdelijk bestand te sluiten én voetbal te spelen in het Niemandsland, zal in de kerstperiode 2014 als herinnering een Christmas Truce Event worden gehouden. Bedoeling is een internationaal jongerentornooi voor landenteams in te richten, dit in samenwerking met KVK Ieper; een exhibitiewedstrijd te organiseren met gerenommeerde spelers uit de Jupiler Pro League; en een internationaal herdenkingsevent te houden met voetbalsterren uit de hele wereld.

Duurzaam vredesproject

Met dit Event wordt tevens een duurzaam project rond vredeseducatie en gemeenschapsvorming ingeluid, waarin de kracht van het voetbal als hefboom zal worden gebruikt om jongeren tussen al de oorlogshorror van WOI ook een positieve boodschap mee te geven. Het Kerstbestand was een dag van hoop in een oorlog die 4 jaar duurde en 10 miljoen levens eiste.  Hiermee richt Flanders Peace Field zich tot een internationaal jongerenpubliek. Jongeren uit binnen- en buitenland, scholen, sportteams, jeugdbewegingen krijgen dankzij dit project de kans om voetbal te spelen op het Flanders Peace Field in Mesen en te bouwen aan vredesontwikkeling.

Peace Village bouwt het bestaande terrein uit tot een volwaardige voetbalaccommodatie met bijkomende oefenterreinen. In het verblijfscentrum zal tevens de vredesboodschap van de Christmas Truces aanschouwelijk worden voorgesteld via een permanente expositie, films en documentaires, een interactieve en multimediale uitrusting.

Naast de voetbalkampen wil Peace Village ook vredeskampen inrichten. Voetbal is ook in dit project de hefboom om concepten als fairplay en samenhorigheid uit te dragen. Ter gelegenheid van Christmas Truces Event 2014 wil men jongeren van voetbalteams samen met Israëlische en Palestijnse jongeren een eerste Peace Program laten volgen. Flanders Peace Field zal ook jaarlijks een tornooi inrichten in het kader van de Global Peace Games, een initiatief van de Verenigde Naties dat via voetbal wereldwijd de aandacht wil vestigen op de problemen van de derde en de vierde wereld. Sport, vrede en ontwikkeling vormen de rode draden doorheen het project Flanders Peace Field.

Partners

Open Stadion en Peace Village dienen bij de Vlaamse Gemeenschap gezamenlijk een dossier om Flanders Peace Field te helpen realiseren. Peace Village werd in 2006 opgericht als verblijfcentrum voor jongeren. Momenteel telt het centrum 128 bedden. Het biedt jongeren een tijdelijk verblijf aan waardoor ze even uit hun ‘natuurlijke’ beklemmende omgeving kunnen stappen (hetzij als gevolg van oorlog of conflict, armoede, desintegratie, wanhoop…) en nieuwe horizonten of mogelijkheden ontdekken. Een proces van (vredes)educatie is veel meer dan schoolse opleiding, het is ook ontmoeting en beleving d.m.v. muziek, sport en spel. Daarnaast wil de Peace Village op langere termijn een vredescentrum ontwikkelen voor jongeren in conflictgebieden in en rond Europa, en actief werken aan gemeenschapsvorming en -ondersteuning in eigen land.

Open Stadion is de sociale vertegenwoordiger van het Belgisch voetbal en wordt bestuurd door de Koninklijke Belgische Voetbalbond, de Pro League en de Nationale Voetballiga die de clubs uit tweede afdeling groepeert. De organisatie stimuleert voetbalondernemingen, die de eigenschap bezitten om mensen in beroering te brengen, om hun kracht aan te wenden ten voordele van de samenleving. ‘Meer dan een club’ is de centrale gedachte van Open Stadion. In het voetbal is alle aandacht gevestigd op de 11 die op het veld staan. Clubs en voetbalorganisaties worden door Open Stadion geprikkeld om na te denken over de plaats die ze voorzien voor de 12de man (de supporters) en de 13de man (de gemeenschap).

De KBVB, de Pro League en de Nationale Voetballiga willen zich inspannen om het project Flanders Peace Field een internationale bijklank te geven. Aan het project Voetbal & Vrede wordt jaarlijks een Christmas Truce Lecture gekoppeld, door een persoon met internationale uitstraling. Voor de editie 2014 zal Pele worden uitgenodigd.

 Wall of Peace

Op een nader te bepalen plaats in Mesen willen de projectpartners met de steun van de Vlaamse Gemeenschap tevens een blijvend monument oprichten, een Wall of Peace die zich in tegenstelling tot andere ‘muren’ zal kenmerken door transparantie en openheid. Op deze muur zullen nationale en internationale eregasten van de Christmas Truces een blijvende afdruk kunnen nalaten, zodat het monument ook een toeristische meerwaarde krijgt voor Vredesstad Mesen.

Hiervoor zal een internationale wedstrijd worden uitgeschreven waarbij kunstenaars uit verschillende landen samen een project kunnen indienen. Een deskundige jury zal het winnende project uitkiezen. Met alle ingediende projecten zal een tentoonstelling worden gehouden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties