Coach Zambia eert Cercle-monument

Tomas Taecke
| 9 reacties
Coach Zambia eert Cercle-monument
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Bondscoach Hervé Renard heeft voorzitter Bwalya Kalusha, die in 1993 aan het voetbaldrama ontsnapte, nadrukkelijk in de feestvreugde betrokken. De gewezen Cercle-speler was één van de eerste Afrikaanse voetballers die de overstap maakte naar Europa.

Tijdens de festiviteiten in Zambia heeft bondscoach Hervé Renard de tijd genomen om bondsvoorzitter Bwalya Kalusha te eren. De ex-Cercle-speler ontsnapte in 1993 aan het vliegtuigongeluk waarbij de nationale selectie van de nieuwe Afrika Cup-winnaar destijds betrokken was.

Kalusha maakte in 1986 als één van de eerste Afrikanen de overstap naar het welstellende Europa. De Zambiaan ging aan de slag bij Cercle Brugge en werd vervolgens in 1988 door toenmalig Europees kampioen PSV Eindhoven vastgelegd.

Kalusha bevond zich in de Eindhovense vergaderzaal toen het vliegtuig met de voltallige Zambiaanse selectie aan boord in 1993 neerstortte. "Deze titel draag ik op aan Kalusha", zei Renard na afloop van het mirakel. "Hij was één van de beste Zambiaanse voetballers van de vorige eeuw".

"In 1993 had hij in het vliegtuig kunnen zitten dat op weg was naar de kwalificatiewedstrijd in Senegal", voegde de keuzeheer eraan toe. "Net daarom weet hij als geen ander hoe verschrikkelijk die ramp is. Ik ben dan ook zeer tevreden dat wij, uitgerekend in Libreville, deze titel in de wacht hebben gesleept".

Als voorzitter van de Zambiaanse voetbalbond was het ook Bwalya Kalusha die de huidige bondscoach Hervé Renard in 2008 heeft aangesteld als trainer van zijn vaderland.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties