Anthony Vanden Borre: Supertalent "met paar schroeven los"

Fabian Morren
| 35 reacties
Anthony Vanden Borre: Supertalent "met paar schroeven los"
Foto: © SC

Volg KRC Genk nu via WhatsApp!

"Ik wilde stoppen met voetballen. Ik had er genoeg van." De carrière van Anthony Vanden Borre is er tot dusver één met ups en veel downs. Een talent zoals het Belgisch voetbal er niet veel heeft gekend. Maar zo broos in het hoofd, en vooral niet te doordringen.

Anthony Vanden Borre doorloopt de jeugdreeksen bij Anderlecht. Al snel wordt duidelijk dat paars-wit een echt goudhaantje in zijn rangen heeft. Dat hij op 16-jarige leeftijd zijn debuut maakt, is geen verrassing. Samen met Vincent Kompany belichaamt hij de talentvolle Belgische lichting die in aantocht is. De voetbalwereld ligt aan zijn voeten. Vanden Borre speelt over enkele jaren bij een Europese topclub. Niemand die daar nog aan twijfelt.

Naast het veld loopt het echter fout met Vanden Borre. De nonchalante en onprofessionele houding zorgen voor wrevel bij Anderlecht. Coach Frank Vercauteren besluit de rechtspoot op de bank te zetten. Hij hoopt zo Vanden Borre wakker te schudden, maar bereikt een averechts effect. Vanden Borre gaat aan het twijfelen en het vertrouwen zakt verder weg. Een transfer naar het buitenland, meer bepaald naar Fiorentina moet uitkomst bieden.

Terugkeer
Hij zal later ook nog bij Genoa en Portsmouth spelen. Vanden Borre verdient er bakken geld, iets wat hem niet meteen gemotiveerder maakt bij zijn terugkeer naar de Belgische competitie. Het is uiteindelijk Vercauteren die hem weer naar België haalt. Met Racing Genk wordt VDB meteen landskampioen, maar regelmatig moet hij vrede nemen met een plek op de bank. Ook onder Mario Been moet hij na een tijdje naar de B-kern. De Nederlandse coach steekt nochtans heel wat energie in de talentvolle rechtsachter. Vanden Borre wordt zelfs weer even Rode Duivel, maar kan zijn hoge niveau niet aanhouden.

Jos Vaesen, voormalig sterke man van RC Genk, wordt er moedeloos van en heeft het op dat moment helemaal gehad met de speler.  “Anthony maakt zijn eigen carrière kapot. Been heeft meer dan genoeg energie in hem gestopt. Er zijn duidelijk een paar schroeven bij hem los.” 

"Vanden Borre is een fenomeen"
Voormalig ploeggenoot Yves Ma-Kalambay

26 februari 2012: na zijn verwijzing naar de B-kern speelt Vanden Borre wekenlang niet meer. Vandaag tegen Club Brugge staat hij verrassend opnieuw aan de aftrap. VDB ontgoochelt niet en lijkt voor de zoveelste maal herboren. “Hij deed het goed, ik zie dat de spelvreugde terugkeert bij hem”, zei Mario Been achteraf.

Het is opvallend hoe Vanden Borre grootse wedstrijden afwisselt met dramatische optredens. Voornamelijk tegen de “kleinere” clubs stelt VDB teleur. Een wedstrijd tegen Club Brugge of Anderlecht lijkt hem een pak meer te interesseren dan duels met pakweg Westerlo en Zulte Waregem. Voor die wedstrijden lijkt VDB zich maar moeilijk op te kunnen laden.

Pers
Ook de relatie met de pers verloopt zeer, zeer moeizaam. Vanden Borre daagt nooit op op de gebruikelijke persmomenten bij RC Genk. Ook na de wedstrijd staat hij de pers niet te woord. Vorig jaar wachtten enkele journalisten na een wedstrijd van de Rode Duivels twee uur op Vanden Borre, tevergeefs. VDB had de persjongens zien staan en was via een andere weg naar buiten geglipt. Waarom heeft hij het zo moeilijk met de pers? VDB vindt dat de pers hem steeds net iets meer viseert. De speler heeft het moeilijk met de kritiek en voelt zich vaak onrecht aangedaan.

Over één ding is iedereen het eens: aan intrinsiek talent is er bij Vanden Borre geen gebrek. Wel integendeel. Yves Ma-Kalamabay speelde met Vanden Borre samen in de jeugdreeksen van Anderlecht. “Zelfs in die tijd was hij een fenomeen”, zegt de doelman over hem. “Nog nooit zo'n puur talent gezien. Vincent (Kompany) had talent, maar hij moest ook hard werken. Tony speelt tot de dag van vandaag gewoon op zijn talent. Hij is er 24, hij kan nog steeds een grote carrière maken. Voor hem geldt 'The sky is the limit'.” Het moge duidelijk zijn: voor Anthony Vanden Borre is het nu of nooit meer…

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties