Voetbalclubs moeten rekening houden met maatschappij

Fabian Morren
| 0 reacties
Voetbalclubs moeten rekening houden met maatschappij
Foto: © SC

Het is vandaag de dag onmogelijk voor bedrijven om geen rekening te houden met de maatschappij. De meeste organisaties doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), en ook voor voetbalclubs is dat het geval.

Door Andrea Doino

Harmonie vinden tussen de drie P’s
Organisaties die aan MVO doen, proberen een zo goed mogelijk evenwicht te zoeken tussen People, Planet en Profit (drie P’s). Deze vorm van ondernemen is een continu verbeteringsproces waarbij ondernemingen op vrijwillige basis die drie aspecten op een geïntegreerde manier in de gehele bedrijfsvoering opnemen. Overleg met alle belanghebbenden, de stakeholders, is de leidraad van dit proces.

Door de toenemende commercialisering in het voetbal worden ook voetbalclubs beschouwd als bedrijven. Een club kan een enorme impact hebben op haar omgeving, zowel positief als negatief. Acties zoals Gezond scoort! en Belgian Homeless Cup zijn duidelijk goede zaken. Sport kan als interessant naar voren worden geschoven en zo het probleem van overgewicht bij kinderen aanpakken bijvoorbeeld.

Overlast in de buurt van het stadion tijdens een wedstrijd of hooliganisme hebben duidelijk een negatieve impact op de omgeving. Deze positieve zaken uitspelen en de negatieve aspecten wegwerken of verminderen in overleg met stakeholders is de kern van MVO.

Open Stadion vzw
Vele clubs uit eerste klasse hebben projecten opgericht rond MVO. Open Stadion vzw wil in België een succesvol model ontwikkelen rond MVO, om zo een maximale maatschappelijke meerwaarde van Belgische voetbalclubs te creëren.

Hiermee wil men het MVO bij de voetbalclubs bevorderen, de kracht van het voetbal en de troeven van de clubs optimaal benutten ten bate van de samenleving. Het is vooral belangrijk om een dialoog te creëren met de twaalfde man (de supporter) en de dertiende man (de maatschappij).

Morgen verschijnt er bij ons een uitgebreid interview met Guido Poppelier van Open Stadion...

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties