Spaans voetbal op rand van afgrond

Yoets Verhaert
| 114 reacties
Spaans voetbal op rand van afgrond
Foto: © SC

Dat spanje in een economische crisis zit, is algemeen geweten. De crisis is aanwezig op elk vlak. Ook in het voetbal. De Spaanse profclubs hebben een gezamelijke schuld van 7,35 miljard euro.

Spelerslonen

Cristiano Ronaldo (met een salaris van 12 miljoen euro) en Lionel Messi (10,5 miljoen euro) acteerden dit seizoen continue op een enorm hoog niveau maar hun lonen zorgen ondertussen mee voor de ondergang van de Spaanse competitie. Niet dat het hun fout is want de verantwoordelijkheid ligt bij de clubs zelf. Men blijft overdreven grote bedragen uitgeven en dat terwijl ze financieel nog maar nipt het hoofd boven water kunnen houden.

Meer dan 10 clubs failliet binnenkort?

De totale schuld is slechts een getal. Meer dan tien clubs uit de Primera Division staan op de rand van een faillissement. Eén van de redenen zou de dominantie van Barcelona en Real Madrid zijn, de twee topclubs uit Spanje verkopen individueel hun tv-rechten waardoor zij het grote deel aan inkomsten, terwijl de rest het met een veel lagere omzet moet stellen. Het zijn die clubs die naar de bank trekken om daar hopen geld te lenen maar tegelijk dit ook niet kunnen terugbetalen. Hierdoor komen de banken zelf in de problemen en belanden we in een vicieuze cirkel.

Crisis + wanbeleid

De crisis zit ook bij de plaatselijke bevolking. Die mensen walgen van het wanbeleid van de clubs en zijn het beu dat het belastingsgeld wordt aangewend om voetbalclubs boven water te houden. Heel de commotie rond het voetbal heeft hierbij ook een politiek debat geopend. De linkse partij Caridan Marcia zei als volgt: "Als je ziet hoe moeilijk families en bedrijven het hebben om te overleven, zou het een gigantische fout zijn om de voetbalclubs te redden met ons geld".

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties